Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
11.57

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

Robert Golob vlada poplave

Sreda, 16. 8. 2023, 11.57

8 mesecev, 3 tedne

Prebilič: Trd oreh bodo zemljišča za nadomestne gradnje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Predstavniki vlade so se srečali s predstavniki Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Vlada napoveduje, da bo predhodna ocena škode znana do 1. septembra, na osnovi te ocene pa bodo pripravili predhodni program sanacije. Dva tedna pred začetkom šolskega leta še ni jasno, kaj bo s poukom v najbolj prizadetih občinah.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je povedal, da so na ministrstvu danes imeli sestanek na temo priprave predhodne ocene škode. "Dogovorili smo se, da bo ta pripravljena do 1. septembra in da bo na podlagi te ocene pripravljen predhodni program odprave posledic, za katerega država po zakonu zagotavlja 40 odstotkov predplačil vsem občinam," je povedal minister. 

Na terenu se sicer po njegovih besedah trenutno ukvarjajo predvsem s pretočnostjo vodotokov, saj obstaja bojazen, da bi lahko jesen prinesla večjo količino padavin. "Hkrati na vodotokih potekajo interventni ukrepi za zagotovitev stabilnosti tal, kar je nujno zaradi varovanja infrastrukture in objektov," je dodal. 

Pri sanaciji bo po Brežanovih besedah ključni ukrep vzpostavitev tehnične pisarne na terenu, ki bo tako občinam kot posameznikom in gospodarstvu pomagala pri iskanju pravih rešitev za odpravo posledic, obnovo prizadetih objektov, pa tudi za novogradnje. 

Dolgoročno in srednjeročno se bo po njegovih izjavah treba osredotočiti tudi na preventivo – z nadaljevanjem gradnje in umeščanja v prostor novih protipoplavnih ukrepov. "Tu bo še vedno zelo pomembno sodelovanje občin," je dejal. 

Občine z dosedanjimi ukrepi zadovoljne

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je izpostavil, da se stanje na terenu umirja in da se število prostovoljcev bistveno zmanjšuje. "Na terenu ostajajo večinoma gasilske in reševalne enote," je poudaril. 

Predsednik Skupnosti občin Slovenije in kočevski župan Vladimir Prebilič je dejal, da so s sestankom zelo zadovoljni, saj so se dogovorili za konkretne naslednje korake pri sanaciji. "Najpomembneje je, da smo se seznanili s tem, kako potekajo intervencije na terenu. Vsi intervencijski stroški bodo stoodstotno povrnjeni občinam, kar je za nas zelo pomemben podatek. Dela lahko zato tečejo naprej. Izkazalo se je sicer, da nam manjka predvsem tehnologije, občine smo si priskočile na pomoč, tako da smo mobilizirale svoje ljudi, bodisi v gospodarskih javnih službah bodisi v komunalah in drugih podjetjih, ter jih ponudili drugim občinam," je dejal Prebilič.

Drugi pomemben ukrep je po njegovih besedah pomoč občinam pri popisu škode, tretji pa iskanje ustreznih zemljišč za nadomestne gradnje. "To bo velik izziv. Danes smo opozorili, da za nekatera zemljišča, ki jih potrebujemo za nadomestne gradnje, še ne vemo, v čigavi lasti so, kakšni bodo pogoji najema in kaj bo treba za njihovo komunalno ureditev. A verjamem, da bomo v sodelovanju z vlado tudi ta oreh strli, smo ga pa danes identificirali," je dejal Prebilič. 

Kaj bo s šolami in prevozi otrok?

Po ocenah je bilo v poplavah prizadetih 157 občin ali kar dve tretjini vseh občin. Iz Skupnosti občin Slovenije je prišla pobuda, da bi tiste občine, ki v ujmi niso utrpele škode, iz proračunske rezerve za naravne nesreče donirale prizadetim občinam en evro na prebivalca občine, je še razkril Prebilič. Kočevska občina je po njegovih besedah donirala deset tisoč evrov občini Solčava, deset tisoč evrov pa občini Ljubno ob Savinji.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je razkril, da ima vlada pri umeščanju v prostor nadomestnih objektov kar ambiciozne načrte postopke bistveno poenostaviti. "Bo pa vseeno zgodba precej zapletena, sploh če pri umeščanju ne bo šlo za stavba zemljišča," je izpostavil. 

Zadnji je vtise po sestanku z vladnimi predstavniki strnil Tilen Klugler, ki je v imenu Združenja mestnih občin Slovenije odgovarjal na vprašanja o skorajšnjem začetku šolskega leta. "V nekaterih ustanovah, sploh v Črni na Koroškem in Mežici, še dolgo ne bo mogoče organizirati rednega šolanja. Na šolskem ministrstvu so nam zagotovili, da ravno zdaj pripravljajo ukrepe na to temo – ali s šolo na daljavo ali na kakšen drug način. Seveda se pojavljajo tudi vprašanja, kako bo s prevozi otrok, kajti šolske poti so ponekod popolnoma uničene," je poudaril Klugler.

Poplave
Novice Minister Han: Stvar je še hujša, kot smo si predstavljali
Poplave
Novice Za nekatere turistične ponudnike sezona končana. "Škoda bo ogromna."
Robert Golob na obisku v Komendi in Mengšu
Novice To sta ključna človeka, ki jima bo premier Golob zaupal obnovo po poplavah
Ne spreglejte