Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
13.28

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

Natisni članek

zdravstvo Valentina Prevolnik Rupel

Četrtek, 29. 2. 2024, 13.28

1 mesec, 4 tedne

Ministrica: Razširili smo nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

"Vlada je z odlokom razširila seznam zdravniških storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Odlok v veljavo stopi z jutrišnjim dnem, ko se bodo sicer začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. V sindikatu Fides so medtem odlok opredelili za nezakonit.  "Vlada se sedaj zelo očitno poslužuje nezakonitih postopanj in prisile za zaustavitev oziroma omejitev stavke," so opozorili. Da za odlok "ni videti pravne podlage", so ocenili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. Vlogo mediatorja med Fidesom in vlado so pripravljeni prevzeti v Zvezi organizacij pacientov Slovenije.

Med storitvami, ki jih bodo zdravniki morali po odloku izvajati, je ministrica naštela: 

- storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro,

- izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov,

- napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje,

- zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih,

- storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj,

- storitve za vse ranljive skupine – invalide, osebe s posebnimi potrebami, paliativne bolnike, vojne veterane, žrtve vojnega nasilja ter psihiatrične bolnike, ki jim je odvzeta ali omejena svoboda gibanja

- storitve ugotavljanja zdravstvenega stanja, ki jih pacient uveljavlja zaradi zahtev ali predpisov na drugih področjih ali pri drugih organih – pri zavarovalnicah in sodiščih,

- izdajo potrdil za voznike motornih vozil,

- storitve v zvezi z varstvom in zdravjem pri delu ter

- zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.

"Cilj vlade je zaščita ljudi in njihovih temeljnih človekovih pravic, kot jih določa ustava," je dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel

V sindikatu Fidesu so današnji odlok opredelili za nezakonit. "Z njim se posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. V sindikatu ne vidimo pravne podlage, na kateri bi lahko vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa in s tem širila zakonsko določen obseg minimuma delovnega procesa," so pojasnili. 

In dodali: "Vlada se sedaj zelo očitno poslužuje nezakonitih postopanj in prisile za zaustavitev oziroma omejitev stavke."

"Ta določba torej predvideva možnost, da se način zagotavljanja minimuma delovnega procesa lahko določa tudi z odlokom, vendar mora ta odlok temeljiti na zakonu, kar pomeni, da mora biti za takšen odlok oziroma določanje načina zagotavljanja pogojev z odlokom podlaga (pooblastilo) v zakonu. Takšnega pooblastila pa ni ne v zakonu o zdravstveni dejavnosti in tudi ne v določbah zakona o zdravniški službi, ki oba konkretno določata nabor zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa tekom stavke," so zapisali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

V zadnjem času so v javnosti odmevale omejitve dostopnosti invalidov do zdravniških pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja. "S takimi omejitvami sta invalidom onemogočena vsakodnevna mobilnost in vključevanje v delo in nasploh v družbo," je opozorila ministrica. Dodala je, da se jim s tem poslabšata življenjski standard in kakovost življenja, zato stavka Fidesa nikakor ne more biti upravičen razlog za neizvajanje teh storitev.

Na ministrstvo se obračajo tudi svojci oskrbovancev v domovih za starejše, ki zaradi zdravniške stavke niso prišli do informacij o zdravstvenem stanju svojih staršev, "kar seveda za njih predstavlja velike duševne stiske".

Konec stavke težko napovedati

Prav tako bo v skladu z odlokom treba obravnavati paciente z napotnico zelo hitro. "Glede na dejstvo, da Fidesova stavka traja že sedem tednov in da je čas njenega zaključka težko napovedati, bi odlašanje s temi storitvami pacientom lahko povzročilo resno zdravstveno škodo," je pojasnila ministrica.

Poudarila je še, da se zaveda pomembnosti pravice do stavke, vendar pa mora ta biti sorazmerna in nikakor ne sme pretehtati nad drugimi ustavno zagotovljenimi pravicami, kot sta pravica do zdravstvenega varstva in pravica do socialne varnosti.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

V Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da za vladni odlok "ni videti pravne podlage". Ob tem so opozorili, da nikakršen odlok ne more nadomestiti 1.200 zdravnikov, kolikor jih v Sloveniji manjka, da bi dosegli njihovo povprečno število v EU.

Izvajanje zdravniške službe po navedbah zbornice v času stavke določata zakon o zdravniški službi in zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa ne vsebujeta pooblastila vladi, da bi ta lahko z odlokom spreminjala oziroma širila nabor storitev, ki se morajo izvajati. Bolj podrobno stališče bo zbornica podala, ko se bo lahko seznanila s sprejetim odlokom vlade, so sporočili iz zbornice.

Vlogo mediatorja pripravljena prevzeti Zveza organizacij pacientov

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije so pripravljeni prevzeti vlogo mediatorja med Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter vlado. Predlog za mediacijo so posredovali predsedniku vlade Robertu Golobu in predsedniku Fidesa Damjanu Polhu, je razvidno iz predloga, ki ga je zveza posredovala STA.

Predlog za mediacijo, pod katerega je podpisana predsednica zveze organizacij pacientov Štefanija Lukič Zlobec, so v zvezi pripravili tudi na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Za tak korak so se odločili po tistem, ko sta tako vladna kot sindikalna stran javno izrazili pripravljenost na mediacijo. Tako ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel kot Polh sta v pogovoru za Val 202 v sredo namreč izpostavila to možnost.

Ob tem so v zvezi spomnili na zatrjevanja obeh strani, da so jim pri iskanju izhoda v ospredju interesi pacientov. "Prosimo, da našo pobudo sprejmete kot znak naše zaskrbljenosti za razmere v zdravstvu in posledično položaj pacientov. Hkrati izražamo prepričanje, da smo sposobni prispevati k razrešitvi tega spora," je zveza zapisala v predlogu. Vlogo mediatorja je zveza organizacij pacientov pripravljena prevzeti na način, "ki je opredeljen v kolektivni pogodbi zdravstva".

Iz sindikata Fides so ob tem sporočili, da ostajajo odprti za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev, tudi za vključitev mediatorja. "Ta naj bo po možnosti iz države EU, ki bo slovensko vlado vrnil na pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki so pravno edina prava pot za iskanje rešitev za prenehanje stavke," so zapisali v sporočilu za javnost. In dodali: "Glede na podpisana sporazuma z vlado tokrat pri mediaciji ne bi šlo več za vprašanje že dogovorjenih vsebin, temveč zgolj glede njihove čimprejšnje realizacije. In v tem pogledu bi bila vključitev zunanjega neodvisnega mediatorja, torej nekoga, ki se do sedaj še ni postavil na nikogaršnjo stran, vsekakor dobrodošla."

Valentina Prevolnik Rupel
Novice Ministrica zavrnila očitke Fidesa
Robert Golob
Novice Golob: Takoj prekinite stavko! Fides: Stavko nadaljujemo, na pritiske ne pristajamo. #video
Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica
Novice Vlada in sindikati pogajanja o zdravstvenem stebru ocenili za konstruktivna
zdravniki pred UKC Ljubljana
Novice Vlada sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema #video

 

Ne spreglejte