Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
14.39

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

62

Natisni članek

Mateja Logar Milan Krek Janez Poklukar RTV Slovenija

Petek, 19. 11. 2021, 14.39

2 leti, 5 mesecev

Kaj javna televizija med hudo epidemijo sporoča o stroki z "Janezovimi upognjenci"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

62

Janezovi upognjenci. Tako so 8. novembra v uvodni špici oddaje Studio City na TVS 1 podnaslovili izsek iz novinarske konference po seji vlade, na katerem so nastopili minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek in vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ob tem se poraja vprašanje, kaj javna televizija, ki jo plačujemo davkoplačevalci, s takšno potezo sporoča gledalcem. Na nacionalki diskreditacije stroke še niso komentirali, verjetno pa bodo o tem razpravljali na prihajajoči seji Programskega sveta, ki bo glede na trenutno dogajanje na RTVS potekala vse prej kot mirno. Odločali bodo namreč o Programsko-produkcijskem načrtu (PPN) za leto 2022, ki uvaja kar nekaj sprememb, s katerimi se zaposleni ne strinjajo. 

Ustvarjalce oddaje Studio City smo vprašali, zakaj so se odločili omenjene strokovnjake poimenovati za "Janezove upognjence". Njihov odgovor še čakamo, objavili ga bomo takoj, ko ga prejmemo.

Zanimalo nas je tudi, ali se taka oznaka zdi sprejemljiva varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS Ilinki Todorovski in ali glede tega nameravajo ukrepati. V odgovoru je zapisala, da z omenjeno programsko vsebino ni bila seznanjena: "Varuh lahko ukrepa tako, da o vsebini pridobi uredniški odziv, opravi obravnavo ter o zadevi, po presoji skladnosti te vsebine s standardi, merili in načeli, napiše mnenje in priporočilo. Uredništvo Informativnega programa TV Slovenija sem na podlagi vašega vprašanja prosila za odziv in utemeljitev."

Naknadno nam je varuhinja posredovala tudi pojasnilo urednice oddaje Studio City Alenke Kotnik. Njen zapis objavljamo spodaj. 

Rubrika Top5 v oddaji Studio City je reden avtorski izbor pomembnejših dogodkov in odmevnejših izjav minulega tedna, ki ga pripravljajo različni avtorji naše redakcije. Rubrika je zasnovana avtorsko, kar pomeni, da so tako izbor kot napisi pod izbranim dogodkom ali izjavo avtorski komentar. Gre torej za oceno in vrednotenje posameznega dogajanja, ki je subjektivno, saj je njegov namen, da avtor izbrano tematiko ovrednoti in umesti v družbeno-politično realnost.

V tistem tednu se je zvrstila vrsta sprememb v zvezi z epidemičnimi odloki, od najav popolnega zaprtja, napake v zapisniku, do petkove večerne novinarske konference. S napisom nismo diskreditirali strokovnjakov, ampak ubesedili mnenje, da je stroka svoja priporočila prilagodila političnim odločitvam.

Todorovska: V obravnavanem primeru ločnica med duhovitostjo in zasmehovanjem ni bila spoštovana

Ob tem je svoje mnenje zapisala tudi varuhinja. Spodaj ga objavljamo v celoti. 

Menim, da je urednica ustrezno pojasnila zasnovo rubrike, ki ima avtorski, s tem pa subjektiven oz. komentatorski pečat. Avtorski je tako izbor izjav kot poimenovanje/opis teh izjav. Z ogledom več rubrik Top5 v daljšem časovnem obdobju sem se prepričala, da avtorji pri poimenovanju izbranih izjav uporabljajo različne kreativne prijeme: velikokrat si izberejo rdečo nit, ki poveže pet izjav (npr. z uporabo številk ali ekspresivnih besed), večkrat uporabijo tudi metafore ali besedne igre.  

Menim, da v javnem mediju tudi za avtorske pristope v subjektivnih žanrih (npr. komentar, satira, glosa itd.) velja pravilo, da ni dovoljeno prestopiti meje med duhovitostjo in duhovičenjem oz. humorjem in žaljenjem ali smešenjem. Bistveno je tudi, da se kritika, izražena z ekspresivnimi izrazi, nanaša na ravnanje neke javne osebe, ne pa na lastnosti, videz, osebne značilnosti .. te javne osebe. Menim, da je tudi najostrejšo in zajedljivo kritiko mogoče in treba izraziti tako, da ni osebno žaljiva oz. da ne posega v osebno dostojanstvo posameznikov. To od programskih ustvarjalcev terjajo tako Poklicna merila in načela novinarske etike kot Programski standardi. Menim, da v obravnavanem primeru ločnica med duhovitostjo in zasmehovanjem ni bila spoštovana.

Tako kot se v preteklosti nisem mogla strinjati z uporabo besede »idioti« za osebe, ki se ne cepijo proti gripi  (v eni od kolumn), ali besede "lunatiki" za osebe, ki so zadržane do cepiv in drugi javnozdravstvenih ukrepov v koronavirusni epidemiji (v enem od tedenskih komentarjev), se tudi v primeru, o katerem ste mi pisali, ne morem strinjati s pejorativnim poimenovanjem posameznikov, ki imajo v epidemiji pomembno javnozdravstveno vlogo in so tudi pomemben vir kredibilnih javnozdravstvenih informacij. Pri tem ne gre za vprašanje, ali njihovo ravnanje (oz. ravnanje javnih osebnosti sploh) sme biti predmet argumentirane medijske kritike. Sporno pa je, če se takšna kritika izreče s posmehljivim poimenovanjem, brez argumentacije, mimobežno.

Znani so mi primeri, ko so najvišje poklicne, etične in tudi pravosodne inštance obranile izjeme in menile, da je lahko tudi žaljivo poimenovanje sprejemljivo, vendar le v skrajnih primerih, ko so presodile, da so novinarji družbeno nesprejemljive (nekorektne) izraze oz. žaljivke uporabili zato, da bi na tak način opozorili na bistveno nevarnejše ravnanje, npr. teptanje človekovih pravic ali dušenje svobode govora, ali pa, če je bila teža uporabljenega nekorektnega izraza sorazmerna s težo ravnanja javne osebe, ki je bila etiketirana s to žaljivo besedo. Menim, da v obravnavanem primeru nikakor ne moremo govoriti o izjemi takšne vrste.

Uredništvu Informativnega programa, vsem uredništvom, v katerih gojijo subjektivne avtorske žanre in pristope ter posebej uredništvu oddaje Studio City bom priporočila vnovično seznanitev s Programskimi standardi ter Poklicnimi merili in etičnimi načeli RTV Slovenija ter notranjo razpravo o pravilih komentiranja in ločnici med duhovitostjo in smešenjem.

Spodaj objavljamo posnetek zaslona oddaje Studio City z dne 8. novembra 2021. V uvodni špici oddaje so izsek iz novinarske konference, na kateri so bili prisotni minister Poklukar, Krek in Logarjeva, strokovnjaki, ki od začetka epidemije koronavirusa vsakodnevno spremljajo epidemiološko stanje v državi, podnaslovili z besedno zvezo "Janezovi upognjenci".

Studio City TVS 1, posnetek zaslona | Foto: Studio City TVS 1, posnetek zaslona

Napeto ozračje na javni RTV

Na nacionalki je v zadnjem času precej napeto tudi zaradi sprejemanja novega PPN-ja za leto 2022. V kolektivu Informativnega programa TVS se ne strinjajo z nekaterimi predlaganimi spremembami, zaradi nestrinjanja z načrtom je prvič v zgodovini z mesta odgovorne urednice Informativnega programa TVS odstopila Manica Janežič Ambrožič in še nekateri drugi uredniki.

Manica Janežič Ambrožič
Novice Popolno presenečenje: Manica Janežič Ambrožič odstopila s položaja

Kot so v kolektivu zapisali v izjavi za javnost, vodstvo in programske svetnike pozivajo, naj temeljito premislijo o predlogih in prenovi Informativnega programa za prihodnje leto. Poziv je do zdaj podpisalo 126 od 143 sodelavcev in zaposlenih v Informativnem programu. 

Vršilec dolžnosti direktorja TVS Valentin Areh PPN-ja pred sejo Programskega sveta, ki bo 29. novembra, ni želel komentirati. Dejal je le, da pogovori potekajo: "Dialog stalno poteka, od osnutka naprej. Srečujem se z novinarji, sindikatom, predstavniki zaposlenih in upamo, da bomo zbližali stališča." 

Po besedah predsednice Sveta delavcev Petre Bezjak Cirman tudi oni pričakujejo, da jim bo vodstvo prisluhnilo. Kot so nam potrdili, bodo danes znova sestankovali. 

Erika Žnidaršič
Novice Erika Žnidaršič pojasnila, zakaj se je s Kaduncem poravnala za devet tisoč evrov
Ne spreglejte