Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2015,
20.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 4. 2015, 20.09

8 let, 3 mesece

Kaj Slovenci menijo o visokih avtorskih honorarjih profesorjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ena od ministric se je poslovila zaradi očitkov o visokih avtorskih honorarjih, nova kandidatka za ministrico pojasnjuje, da morata biti delo in znanje ustrezno plačana. Kako na to gledajo Slovenci?

Kandidatka za novo šolsko ministrico (ta bo zdaj že tretja v vladi Mira Cerarja) Maja Makovec Brenčič je v kratki izjavi ob najavi kandidature pojasnila, da potrebujemo ustrezna pravila in način, kako izvesti avtorska izplačila ob rednem delu. Zavzema se za jasnost in preglednost tovrstnih izplačil. Glede svojih financ pa meni, da ne bi smelo biti težav, saj so, kot pravi, pregledne.

Kako na visoke avtorske honorarje profesorjev gledajo Slovenci? Rezultati Episcentrove raziskave so pokazali, da večina vprašanih (61,1 odstotka) ne podpira dodatnega plačila univerzitetnim profesorjem za druge projekte zunaj fakultete.

Med temi: - jih je 31 odstotkov mnenja, da naj delo pustijo drugim, da ne bo toliko brezposelnih, - jih 30 odstotkov meni, da imajo že dovolj visoke plače. - 22 odstotkov jih meni, da če kakovostno opravljaš eno delo, ne moreš še drugega, - 19 odstotkov jih meni, da gre za prevelik zaslužek za dodatno delo, - šest odstotkov jih nasprotuje izplačilom, ker profesorji to opravljajo v svojem rednem delovnem času, - tri odstotke jih je mnenja, da za njih delajo drugi, - dva odstotka pa jih nasprotuje izplačilom, ker gre za javna sredstva.

Med tistimi, ki podpirajo dodano plačilo profesorjem (teh je 38,5 odstotka), - jih je 69 odstotkov mnenja, da je za dodatno delo vsak upravičen od plačila, - 22 odstotkov jih meni, da so profesorji upravičeni do plačila, če delajo zunaj delovnega časa, - devet odstotkov jih upravičuje izplačila, če zneski niso previsoki, - šest odstotkov jih izplačila pogojuje z delom okvira univerze, - dva odstotka jih izplačila podpira, če profesorji delajo v korist drugih, države, - en odstotek, če so profesorji posebej usposobljeni, ter - en odstotek, če denar ne gre iz javnih sredstev.

Ne spreglejte