Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2020,
10.37

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

13

Natisni članek

Koronavirus šolstvo odprtje šol

Torek, 12. 5. 2020, 10.37

4 leta

Šele do konca tedna bo dokončno jasno, ali gredo otroci v ponedeljek v šole in vrtce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

13

"Vlada bo končno odločitev o vrnitvi v vrtce in šolske klopi na osnovi priporočil strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje sprejela do konca tega tedna," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović pravi, da je normalizacija življenja na skoraj vseh področjih blizu.

Kot je dejal Kacin, vlada trenutno v tesnem sodelovanju s stroko preučuje možnost odprtja določenega dela izobraževalnih ustanov v ponedeljek, 18. maja. Kot je znano, naj bi se v ponedeljek v šole vrnili učenci od 1. do 3. razreda in učenci zaključnih letnikov srednjih šol. Prav tako naj bi se odprli vrtci.

Kacin je danes dejal, da bo vlada končno odločitev o vrnitvi v vrtce in šolske klopi na osnovi priporočil strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje sprejela do konca tega tedna.

poletje
Novice Nova raziskava: poletne temperature ne bodo pregnale virusa

Logaj: Strokovni delavci naj se prilagodijo otrokom

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je predstavil priporočila za ponovno vrnitev v šole in dejavnosti v vrtcih. Kot je dejal, naj bo organizacija dela v vrtcih prilagojena tako, da otroci v čim krajšem obdobju pridobijo občutek varnosti in zaupanja. "Strokovni delavci naj se prilagodijo otrokom in ne hitijo z izvajanjem programa, četudi ne bodo vsi cilji kurikuluma uresničeni," je dejal.

V osnovnih šolah priporočajo prilagoditveno obdobje, je dejal Logaj. "Ob prehodi iz izobraževanja na daljavo v izobraževanje na šoli za učence prve triade v osnovnih šolah priporočamo prilagoditveno obdobje, okvirno en teden, in postopno poglabljanje in nadgrajevanje dosežene ravni znanja, pridobljenega v obliki izobraževanja na daljavo," je dodal.

"Ni treba takoj vsega nadoknaditi"

Učitelji naj ne razmišljajo, da je treba takoj vse nadoknaditi, pravi Logaj. Učitelj naj določi večji obseg pomoči za tiste učence, ki jim ni uspelo usvojiti temeljnih ciljev skozi izobraževanje na daljavo. "Učencem, ki iz zdravstvenih oziroma drugih upravičenih razlogov ne bodo prišli v šolo, naj šole prilagodijo oblike in metode dela," je dodal.

Kot je še priporočil, naj bo pouk zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja v prvem tednu usmerjen v zaključevanje ter morebitno popravljanje in izboljševanje ocen. "Pomemben del časa naj bo namenjen pripravi na zaključni izpit oziroma maturo," je dejal.

Več o priporočilih v zgornjem posnetku.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Spodbudni podatki: le ena nova okužba, umrl ni nihče

Beović: Blizu je normalizacija življenja na skoraj vseh področjih

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je na novinarski konferenci poudarila, da se epidemija v Sloveniji umirja. "Že od 30. aprila nimamo več kot deset novih primerov dnevno, kar je manj kot en odstotek prirasta. "Tako imenovano reprodukcijsko število je zdrsnilo precej pod ena, posamezni okuženi v povprečju okuži precej manj kot enega novega bolnika," je dejala.

To je posledica sorazmerno majhnega števila trenutno okuženih v populaciji, torej učinkovitih ukrepov za zmanjšanje prenosa virusa ob pravem času in obenem zelo skrbnega dela terenskih epidemiologov, ki vsak primer raziščejo in zamejijo s karantenami kontaktov, je dodala.

Kot je povedala, so pri večini zbolelih kontakti znani. Tam, kjer ni znanega kontakta, pa gre za okužbe, vnesene iz tujine.

"Kljub ugodnim številkam še čakamo na učinke sproščanja ukrepov med prvomajskimi prazniki. Če bodo konec tedna razmere ostale enake, bomo lahko s sproščanjem ukrepov bistveno bolj smeli, blizu je normalizacija življenja na skoraj vseh področjih," je še dejala.

Kot je še povedala, mora vsako sproščanje spremljati spremenjeno vedenje. "Ne dihajte v sogovornika brez maske, ne kašljajte v drugega človeka, ne prenašajte virusa z umazanimi rokami. Vsako našo dejavnost, delovno ali prostočasno, organizirajmo tako, da prenos ne bo mogoč."

Kot še pravi, mora biti odpiranje meja znotraj EU soglasno in v začetku omejeno na države s primerljivim tveganje. "To tveganje za okužbo z novim koronavirusom pa se ne odraža samo v številu obolelih, ampak tudi v tem, kako posamezna država epidemijo obvladuje."

Glede odpiranja šol je dejala, da je ob podrobno in skrbno napisanih in usklajenih navodilih za odpiranje šol posebej pomembno njihovo zdravorazumsko upoštevanje in predvsem razumevanje dejstva, zakaj so bila navodila uvedena. "Zato, da ostanemo zdravi,"je dodala.

Preberite še:

učiteljica
Novice Vlada razkrila nova pravila v šolah in vrtcih #video

 

Ne spreglejte