Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
11.57

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

fakulteta univerza študij

Sreda, 11. 2. 2015, 11.57

3 mesece

Kako izbrati pravo fakulteto in pravi študij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec tedna bodo univerzitetna središča napolnili dijaki zaključnih letnikov, ki bodo iskali informacije o različnih študijskih programih. Kako se spopasti z izzivom izbire prave fakultete?

"Informativni dnevi so za dijake idealna priložnost, da nekoliko pobliže spoznajo posamezno fakulteto in študijske programe ter začutijo utrip visokošolskega zavoda, ki jih bo v prihodnjih letih spremljal vsakodnevno," je ob prihajajočih informativnih dnevih poudaril predsednik ŠOU v Ljubljani Rok Likovič.

Ker odločitev o nadaljnjem šolanju ni lahka, mladi pa je kot take ne bi smeli vzeti, je obisk fakultet in pridobitev čim več informacij še toliko bolj pomembna. Poleg obiska informativnih dni je sicer pomembno tudi, da se mladi o svoji izbiri pogovorite s starši, prijatelji, učitelji, šolsko svetovalko ali s kom drugim. Obrnete se lahko tudi na Center za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS) in Karierne centre po Sloveniji. Veliko pomagajo tudi informacije znancev ali prijateljev, ki študirajo oziroma so že končali študij, ki vas zanima.

Kako se odločiti, kam? Če še ne veste, katero fakulteto bi obiskali ta konec tedna, lahko najprej na list papirja napišete poklice, ki si jih želite opravljati, in zraven zapišite tudi fakultete, s katerimi bi ta poklic lahko pridobili, svetujejo na e-neo.si. Na podlagi tega se boste tudi lažje odločili, kam in zakaj.

Na informativnih dnevih je nato treba biti še posebej pozoren: - na predmete, ki jih vsebuje študijski program, - na možnosti praktičnega dela že med študijem in - na možnosti študijskih izmenjav.

Koristno je tudi, da preučijo, kdo so izvajalci študijskega programa – profesorji.

Predstavljene informacije preverite Fakultete se praviloma na informativni dan zelo dobro pripravijo in predstavijo izobraževalne programe, ki jih izvajajo, svoje videnje predstavijo študenti, ki obiskujejo fakulteto, ogledajo si delavnice oz. laboratorije, ki jih imajo. A kot pravi Zlata Šlibar iz Službe za zaposlovanje, je vseeno pomembno, da čim več sprašujete, sploh če kakšna stvar, ki vas zanima, ni bila predstavljena.

Študenstka organizacija Slovenija (ŠOS) pa dijakom svetuje še, naj dobro preverijo vse predstavljene informacije, saj se dejansko stanje pogosto razlikuje od predstavitev in oglasnih sporočil, ki jih vse pogosteje opažamo pred informativnimi dnevi ter vpisnimi roki. "Poleg lastnega interesa za vpis oziroma študij na posameznem področju, mora ključno vlogo igrati kakovost zavoda oziroma želenega programa. Glede na pretekle izkušnje pa ni odveč niti podatek o tem, do kdaj ima zavod oziroma program veljavno akreditacijo," so navedli

Napovedi zaposlovanja V prvi vrsti se za obisk fakultete in pozneje tudi za študij odločite na podlagi vašega zanimanja, kot svetuje Šlibarjeva, pa je koristno tudi poizvedeti, kakšne so napovedi zaposlovanja v prihodnosti.

"Zavedati se je treba, da se bo treba v delovni karieri ves čas izobraževati in dopolnjevati prej pridobljeno znanje, da bodo uspešni pri delu," je še poudarila.

Ne spreglejte