Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
8.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

6

Natisni članek

Torek, 17. 5. 2016, 8.46

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Katarina Kresal že vpisana v register, drugi pa še ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

6

Od 14. maja morajo banke in druge ponudnice finančnih storitev imeti objavljeno, katero institucijo priznavajo kot pristojno za zunajsodno reševanje potrošniških sporov (IRPS), torej na koga se stranka lahko obrne v primeru spora z banko, glede katerega se ne moreta dogovoriti.

Banke morajo izvajalca reševanja sporov po novem izbrati iz registra izvajalcev IRPS. Le tem je namreč gospodarsko ministrstvo izdalo pozitivno odločbo. V tem registru je trenutno vpisan samo Evropski center za reševanje sporov (ECDR), ki ga je ustanovila Katarina Kresal, nekdanja notranja ministrica in največja lastnica odvetniške pisarne Mira Senice, v Financah piše Teja Grapulin. 

Ministrstvo: Zavod Katarine Kresal edini izpolnjuje pogoje

V register je vpisan edini izvajalec, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje te dejavnosti in mu je bila izdana pozitivna odločba, pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi minister Zdravko Počivalšek. Med pogoji je recimo ta, da mora biti oseba, ki vodi postopek, usposobljena za njegovo vodenje, usposobljena pa je, če ima pravno izobrazbo. Določeni so tudi pogoji glede neodvisnosti osebe, ki vodi postopek. Skupno so prejeli devet vlog za vpis v register, ECDR je edini dobil pozitivno odločbo, v štirih primerih so vlogo zavrnili, o štirih še odločajo.

Medtem pa so banke in hranilnice morale do 14. maja na svojih spletnih straneh in v splošnih pogojih objaviti, koga priznavajo kot izvajalca IRPS. Finance so iz nekaterih bank neuradno izvedele, da so precej nezadovoljni, da so, kot pravijo, prisiljeni v izbiro edinega izvajalca, ki je na voljo, in menijo, da ministrstvo ustvarja monopol na tem področju. Če banka ne objavi izvajalca, je zagrožena kazen 500 evrov. Tako bodo, vsaj nekatere, na svojih spletnih straneh in v splošnih pogojih zapisale, da priznavajo zavod ECDR.

Preostali vlagatelji so svoje vloge posredovali šele februarja letos, skoraj sočasno z izdajo za zdaj šele prve ugodilne odločbe za vpis v register, so sporočili z ministrstva, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. | Foto: Matej Leskovšek Preostali vlagatelji so svoje vloge posredovali šele februarja letos, skoraj sočasno z izdajo za zdaj šele prve ugodilne odločbe za vpis v register, so sporočili z ministrstva, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Foto: Matej Leskovšek

Vtis, da ministrstvo načrtno omejuje možnosti, ustvarja svojevrsten monopol, omogoča ekskluzivne pravice izbranim potencialnim izvajalcem ali celo krši pravice do enake obravnave vlog prosilcev za vpis v register, je napačen, so se odzvali na ministrstvu.

Ob tem poudarjajo, da izvajalec izvensodnega reševanja potrošniških sporov, ki je kot prvi vpisan v Register izvajalcev izvensodnega reševanja potrošniških sporov pri ministrstvu, nikakor ne bo zadnji izvajalec, kot bi se lahko napačno razumelo ob branju navedb, ki se pojavljajo v medijskih zapisih.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je v register kot prvi vpisan Evropski center za reševanje sporov, ki je prvi podal vlogo za vpis v omenjeni register. Ministrstvo je vlogo zavoda prejelo 10. decembra 2015. Petega februarja 2016 je ministrstvo zavodu izdalo zavrnilno odločbo, saj njihova vloga ni izpolnjevala vseh potrebnih pogojev. Šele 12. februarja letos, ko je Evropski center za reševanje sporov na ministrstvo posredoval povsem novo vlogo, s katero je izpolnjeval vse pogoje, mu je ministrstvo po temeljitem preverjanju vseh zahtevanih pogojev 19. februarja izdalo ugodilno odločbo.

Preostali so prošnje za vpis poslali šele letos

Preostali vlagatelji so svoje vloge posredovali šele februarja letos, skoraj sočasno z izdajo za zdaj šele prve ugodilne odločbe za vpis v Register izvajalcev za izvensodno reševanje potrošniških sporov. Možnost za vlaganje vlog imajo potencialni kandidati že od 14. novembra 2015.

V tem trenutku ministrstvo obravnava še pet vlog potencialnih izvajalcev izvensodnega reševanja sporov, ki jim je namenjena prioritetna pozornost pristojnih oseb. Treba pa se je zavedati in upoštevati, da ministrstvo vloge potencialnih izvajalcev rešuje po vrstnem redu, po katerem je te vloge prejemalo. Postopek se namreč vodi strogo po pravilih, ki jih nalaga zakon o splošnem upravnem postopku (ZUP-UPB2), dodajajo na ministrstvu. Že v kratkem bosta tako izdani še dve odločbi. Za zdaj je zanimanje za to sicer izkazalo vsega skupaj šele devet potencialnih izvajalcev (kot rečeno, je eden od njih že vpisan v register).

ECDR: Smo edini, ki smo registrirani pri Evropski komisiji

Na ECDR pravijo, da so edina slovenska institucija, ki je bila pri evropski komisiji že pred sprejetjem nove zakonodaje registrirana za reševanje čezmejnih potrošniških sporov. Organizacije, ki bodo v slovenskem registru, bodo namreč tudi na tem evropskem seznamu. Reševali bodo lahko ne le domače, ampak tudi čezmejne spore. 

Ne spreglejte