Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2019,
9.31

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Natisni članek

sojenje Matjaž Kovačič NKBM

Četrtek, 24. 10. 2019, 9.31

4 leta, 6 mesecev

Kako je NKBM kreditirala nakup starega kamnoloma, polnega smeti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Predobravnavni narok v sojenju več nekdanjim vodilnim iz Nove KBM zaradi poslov na Hrvaškem, vključno s takratnim prvim možem Matjažem Kovačičem, se je danes na mariborskem sodišču končal, še preden se je enajsterica obtoženih izrekla o krivdi. Sodnica se je namreč izločila iz postopka, potem ko je zavrnila priznanje enega od obtoženih.

Med obtoženimi so ob Kovačiču še nekdanja članica uprave Manja Skernišak, ki ji obtožnica očita zlorabo položaja, ter tedanja izvršni direktor Igor Šujica in direktor KBM Leasinga Boris Cekov. S hrvaške strani se bodo zaradi obtožb o pomoči pri zlorabi položaja morali zagovarjati takratni direktor bankine hčerinske družbe na Hrvaškem Tomislav Blagus ter šest njegovih rojakov, večinoma nekdanjih lastnikov ali direktorjev manjših podjetij.

Zakaj se je sodnica izločila?

Čeprav so danes na predobravnavni narok prišli vsi razen Šujice, Blagusa in Vlatke Matić Pivac, sodišče postopka, na katerem bi se obtoženi izrekli o krivdi, ni moglo izpeljati. Še pred obravnavo so namreč opravili ločen narok za Cekova, ta je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju, a sodnica Tanja Rot njegovega priznanja ni sprejela, zaradi česar se je morala izločiti iz procesa.

Sodnica je razložila, da se je tako odločila, ker sporazuma zaradi neustrezne kazni ne more sprejeti.
Matjaž Kovačič
Novice Pred bančnim sojenjem desetletja: kje so končali milijoni gotovine?

Prvoobtoženi Matjaž Kovačič je po neizpeljanem naroku povedal, da so obtožbe neutemeljene, še vedno pa vztraja pri tem, da vsi takšni procesi služijo zgolj zamegljevanju resničnega ropa, ki se je v Sloveniji zgodil s sanacijo bank v letu 2013 in smo jo plačali davkoplačevalci pa tudi razlaščeni delničarji Nove KBM.

28-milijonsko oškodovanje banke

Enajsterici tožilstvo očita zlorabo položaja v sostorilstvu v zvezi s posli banke na Hrvaškem. Kot so pred leti poročali mediji, naj bi manjše podjetje iz Hrvaške s posojilom Nove KBM kupovalo zemljišča na Hrvaškem. Podjetje je nato kmalu dobilo nove lastnike, zemljišča pa so po precej višji ceni prešla v roke hrvaške družbe v lasti Nove KBM, ki naj bi bila tako oškodovana za 28 milijonov evrov.

nkbm | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše

Logar: Razmere so bile katastrofalne

Anže Logar iz SDS, ki je v prejšnjem mandatu vodil parlamentarno preiskavo o zlorabah v bankah, je v oddaji Planet 18 na Planetu povedal, da so bile prakse, na katere so naleteli pri preiskovanju NKBM, "z milimi besedami katastrofalne".

V zvezi s posli banke na Hrvaškem je pojasnil, da je banka kreditirala nakup starega kamnoloma, ker naj bi tam zgradili prvovrstno stanovanjsko naselje, a se je pozneje izkazalo, da bi že sam odvoz smeti iz kamnoloma stal dva milijona evrov.

Poudaril je, da za nesprejemljive prakse tako v NKBM in NLB obstaja dovolj dokazov, organi pregona si morajo zgolj upati odgovorne z vrha teh bank postaviti pred sodišče, ki bi jim na podlagi dokazov tudi sodilo.

Ne spreglejte