Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 5. 2014, 7.31

8 let

Kakšen je vpliv afer Nataše Pirc Musar in njenega moža na ugled RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako bi na ugled RTV Slovenija lahko vplivali sporni posli Aleša Musarja, moža Nataše Pirc Musar, če bo ta imenovana za generalno direktorico javne radiotelevizije?

Pred dnevi je v javnost prišla informacija, da naj bi Kad zaradi suma finančnega oškodovanja ovadil vodstvo sežanske družbe HTG, v katerem je tudi Aleš Musar, mož informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar. Ta bi morala konec maja nastopiti položaj generalne direktorice javnega zavoda RTV Slovenija, a je bil postopek imenovanja razveljavljen in bo ponovljen.

Musar naj bi skupaj z nekaterimi drugimi osebami s poslovnimi manevri, katerih rdeča nit je bila preprodaja delnic, družbo HTG oškodoval za nekaj milijonov evrov. S tem naj bi opeharil upnike in delničarje tega podjetja, med katerimi je tudi država.

Musarjeva sta včeraj v medijih objavila pojasnilo, da nista prejela nobenega obvestila o ovadbi.

Nataša Pirc Musar je bila pred dobrim mesecem imenovana za generalno direktorico javnega zavoda RTV Slovenija, a je prišlo na dan, da je bil svetnik Matjaž Sterže, ki je oddal glas za Pirc Musarjevo, v času, ko to zakon o RTV z namenom preprečevanja političnega vpliva izrecno prepoveduje, član organa politične stranke Zares. Da bi zagotovil zakonitost svojih odločitev, se je svet RTV Slovenija odločil za obnovo postopka in bo o kandidatih danes ponovno glasoval.

Bi senca sumljivih poslov, ki visi nad delovanjem njenega moža Aleša Musarja, lahko vplivala na ugled javnega zavoda, če bi bila Nataša Pirc Musar imenovana na položaj generalne direktorice RTV Slovenija? Obstaja nevarnost, da bi Pirc Musarjeva s tega vplivnega položaja lahko pomagala svojemu možu glede spornih dejanj, ki mu jih očitajo?

Če ni navzkrižja interesov, stvar ni sporna Ekonomist Bogomir Kovač meni, da ne.

"Čeprav gre v tem primeru za družinsko skupnost, mislim, da je treba ločevati med ugledom enega in drugega. Očitno tudi na gospoda Musarja ne vpliva ugled njegove žene in tako tudi na drugi strani njegov ugled ne bi smel vplivati na ugled gospe Pirc Musarjeve. Tukaj gre vendarle za profesionalen odnos enega in drugega in za osebi, ki sta tako ali drugače ločeni. Dokler ne pride do navzkrižja interesov, ko bi se mešale profesionalne zadeve z ene in druge strani, se tovrstnih zadev ne more mešati. To so ločene stvari in tako jih moramo tudi jemati."

Na ugled RTV Slovenija vpliva kakovost njenega delovanja Podobno meni tudi Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede, ki poudarja, da vsak odgovarja za svoja dejanja, in dodaja, da povezovanja delovanja nekoga tretjega z ugledom institucije niso smiselna.

"Edina povezava bi bila lahko, če bi bila Nataša Pirc Musar kakorkoli vpletena v kakršnekoli nepravilnosti in sume nepravilnosti. Če razmišljamo racionalno, je jasno, da vsaka oseba odgovarja za svoja dejanja, razen če je v kakšne stvari tudi sama vpletena. Razmišljanje, da bi nekdo odgovarjal tudi za dejanja drugega, na primer partnerja, otrok, bi bilo ne samo neupravičeno, ampak tudi nedemokratično."

"Ugled javne radiotelevizije je predvsem odvisen od kakovosti njenega delovanja, medtem ko se ljudje s sorodniki njenih ključnih kadrov v resnici ne ukvarjajo. Ljudje presojajo predvsem, kaj takšen servis ponuja državljanom, ne pa po tem, kakšne so sorodstvene povezave, razen če bi šlo za nepotizem, prirejanje razpisov in podobno. Javna radiotelevizija ima druge izzive in druge težave."

Kdo je tisti, ki bi o tem lahko sodil? "Za zdaj gre za sume in očitke, ki še nimajo epiloga. Menim, da formalno takšna stvar ne bi smela vplivati na ugled javne RTV-hiše, če bo na vrhu Nataša Pirc Musar. Treba je ločiti poslovno in zasebno življenje," pravi ekonomist Igor Masten. Lahko pa se zgodi, da bi sume, ki bremenijo njenega moža, Pirc Musarjevi vseeno marsikdo očital.

"Vprašanje pa je, kje pri takšnih stvareh potegniti črto. Pri teh stvareh ni jasnih pravil, to področje ni urejeno. Za javno RTV-hišo ne veljajo tako imenovana fit-and-proper merila, kot veljajo za člane uprav bank in poslovodnih organov. Kdo se bo tukaj postavil v vlogo sodnika in potegnil črto? Mislim, da ta trenutek ni nikogar, ki bi imel pravico početi kaj takega. Zelo hitro bi lahko prišli do točke, ko bi nekdo v imenu obrambe imena javne RTV-hiše kršil osnovne pravice generalne direktorice."

Primerno bi bilo, da se Pirc Musarjeva umakne Drugače meni član programskega sveta RTV Andrej Aplenc:

"Po eni strani drži, da je vsakdo do pravnomočnosti obsodbe in izrabe vseh pravnih sredstev nedolžen. Druga stvar pa je ugled javnega zavoda RTV. Kar zadeve mene, bi takšna okoliščina lahko zelo škodovala ugledu RTV Slovenija. Že pravnomočna ovadba je indic, da je nekaj narobe. Ker je bila gospa Pirc Musarjeva v vsem svojem javnem delovanju tako zavzeta za pravno državo, za etiko, za poštenje, bi bilo primerno, da bi se odpovedala kandidaturi oziroma imenovanju."

Aplenc napoveduje, da bo o ovadbi na današnji izredni seji razpravljal tudi programski svet. "Nimam informacij, da bi to do zdaj zahteval kateri od svetnikov, a če ni nihče drug, bom to vprašal in izpostavil sam. Prepričan pa sem, da nisem edini član programskega sveta, ki je zaradi tega zaskrbljen."

Svetniki se preštevajo Sicer pa je po naših informacijah le majhna možnost, da bi Pirc Musarjeva v tekmi za direktorski stolček RTV Slovenija ponovno prejela zadostno število glasov. Kot so nam povedali viri iz RTV, se "proti njej obračajo" tudi nekateri zvesti podporniki, ki so zanjo glasovali aprila.

"Preveč agresivno se je lotila dela, pa čeprav ga uradno sploh še ni nastopila," nam je povedal eden izmed programskih svetnikov, ki je ob prvem izboru glasoval zanjo in želi ostati neimenovan.

"Če so se številni zaposleni veselili, da smo svetniki potrdili prav njo, se je že nekaj dni po tem v hiši začelo govoriti v slogu, kaj bo šele, ko bo dejansko nastopila svoje delo. Naša dolžnost pa je tudi, da poslušamo ljudi."

Ne spreglejte