Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 3. 2014,
12.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 3. 2014, 12.20

8 let, 3 mesece

Kakšne bodo posledice padca nepremičninskega davka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekonomist Marko Jaklič pravi, da bo vlada pač morala zarezati v javno porabo, njegov kolega Anže Burger pa pričakuje zvišanje davka na dodano vrednost.

Po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, se postavlja vprašanje, kako proračunu zagotoviti manjkajoče milijone, kolikor naj bi jih prinesel davek. Premierka Bratuškova je zakon ves čas branila z besedami, da se je vlada morala odločiti, ali bo posegla v socialne pravice ali pa sprejela nepremičninski davek.

"Odločili smo se za nepremičninski davek, saj je ta bistveno manj boleč kot karkoli drugega," je vseskozi poudarjala. O načrtu, kaj se bo zgodilo, če bo ustavno sodišče nepremičninski zakon spoznalo za neustavnega, pa Bratuškova ni želela špekulirati, tako da javnost ne ve ničesar o nadaljnjih ukrepih oziroma kje bo vlada vzela dobrih 200 milijonov evrov.

Vlada bo morala zarezati v javno porabo Profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Marko Jaklič pravi, da vlada nima več veliko manevrskega prostora, kje vzeti manjkajoča proračunska sredstva.

"Mislim, da vladi ostane le, da poseže v javno porabo. Menim namreč, da dviga davkov ni pričakovati, kot tudi teh sredstev, ki bi jih v proračun prinesel nepremičninski davek, ni mogoče takoj nadomestiti s sredstvi v boju proti sivi ekonomiji."

Burger: Realnejši je dvig DDV Odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zakon o nepremičninah, pa skrbi tudi ekonomista s FDV Anžeta Burgerja, ki meni, da vladi pravzaprav ostane le ena možnost.

"Ker sredstev od nepremičninskega davka ne bo, ta pa potrebujemo takoj, menim, da ima vlada le eno možnost, in sicer dvig stopnje DDV," je jasen Burger, ki meni, da je zmanjševanje porabe v javnem sektorju preveč dolgotrajen postopek.

"Pred posegi v javnem sektorju se je treba vselej uskladiti s sindikati, za kar je znano, da je težko."

Mogoče krizni davek? "Na hitro bo zelo težko rešiti ta problem, saj je izpad zelo velik, časa za alternativne rešitve pa relativno malo. Najboljša rešitev bi bila varčevanje, vendar je ta proces relativno počasen, obenem pa se bojimo, da bo vlada ubrala precej lažjo pot in predlagala nova davčna bremena. Ker se bo izvajanje nepremičninskega zakona le zamaknilo, je ena od najverjetnejših alternativ neka kombinacija dodatnega zadolževanja in varčevanja v javnem sektorju, možna, vendar slaba rešitev pa tudi uvedba kriznega davka. Izpad finančnega vira bi bilo sicer možno nadomestiti tudi s pospešeno privatizacijo, vendar se postopki odvijajo zelo počasi," pa pravi ekonomist Alte Matej Šimnic.

Ne spreglejte