Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 14.16

8 let

Kakšno finančno breme je bolezen rak za EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za rakom letno zboli od dva do tri milijonov Evropejcev, bolezen pa je za Evropsko unijo tudi veliko finančno breme. Letno jo stane približno 126 milijard evrov.

Gre za prvo obsežnejšo evropsko raziskavo o ekonomskem vplivu te bolezni, ki je pokazala, da je rak za Evropsko unijo veliko finančno breme. Skupina raziskovalcev z univerze v Oxfordu in londonskega King's College je na podlagi podatkov vseh 27 članic EU za leto 2009 ugotovila, da je zdravljenje raka Evropo stalo 126 milijard evrov.

Največje breme bolniška odsotnost in izpad produktivnosti Od tega je šlo 51 milijard evrov za zdravstveno varstvo, vključno z bolnišničnim zdravljenjem in zdravili, za 32 milijard evrov so bili obremenjeni družinski proračuni za zagotavljanje oskrbe, strošek bolniške odsotnosti in z njo povezanega izpada produktivnosti pa je znašal 52 milijard evrov.

Desetina vseh teh stroškov gre za zdravljenje pljučnega raka, za katerim ljudje običajno zbolijo v zgodnejših letih kot za drugimi oblikami raka.

Koliko zdravljenje raka stane Slovenijo Raziskava je še pokazala, da bogatejše države, kot sta Nemčija in Luksemburg, namenijo več denarja za zdravljenje po osebi kot vzhodnoevropske države, kot sta Bolgarija in Litva. Povprečno vrednost zdravljenja na državljana EU znaša 102 evra, a dejansko v Bolgariji za to namenijo 16 evrov, v Luksemburgu pa 184 evrov na osebo.

Po podatkih Sursa za rakom vsako leto zboli več kot 10 tisoč Slovencev. Zdravljenje različnih oblik te bolezni je leta 2006 skupaj Slovenijo stalo 157 milijonov evrov, kar je 78 evrov na prebivalca.

Največji strošek demenca ter bolezni srca in ožilja Največje finančno breme za Evropo sicer predstavljajo demenca ter bolezni srca in ožilja. Bolezni srca in ožilja, vključno z visokim krvnim tlakom in možgansko kapjo, Evropi povzročijo za 169 milijard evrov stroškov, demenca pa samo v 15 državah zahodne Evrope 189 milijard. Stroški zdravljenja demence so visoki zaradi dolgotrajne oskrbe, bolezni srca in ožilja pa zato, ker za njimi zboli veliko število bolnikov.

Ne spreglejte