Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
7.49

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

14

Natisni članek

Zoran Poznič ministrstvo za kulturo Dejan Prešiček Jernej Pikalo Dejan Levanič

Sreda, 20. 2. 2019, 7.49

5 let, 3 mesece

SD za kulturnega ministra predlaga Zorana Pozniča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

14

Zoran Poznič | Zoran Poznič je kandidat SD za novega kulturnega ministra. | Foto Delavski dom Trbovlje

Zoran Poznič je kandidat SD za novega kulturnega ministra.

Foto: Delavski dom Trbovlje

V stranki SD so predsedniku vlade Marjanu Šarcu predlagali, da na položaj ministra za kulturo po odstopu Dejana Prešička imenuje Zorana Pozniča, direktorja trboveljskega delavskega doma. Kdo je človek, ki naj bi popravljal klavrne razmere in skrhane odnose na ministrstvu?

SD za novega ministra za kulturo predlaga Zorana Pozniča, direktorja Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. Prvak stranke Dejan Židan je na novinarski konferenci popoldne povedal, da so si v stranki vzeli nekaj več časa, da najdejo in oblikujejo ekipo, ki bo v prihodnje vodila kulturno ministrstvo.

Državna proslava ob dnevu državnosti
Trendi Kako pogosto Slovenci hodimo na kulturne prireditve

Poznič: Komaj čakam, da začnemo delati

Poznič je novinarjem pojasnil, da se je stranki za omenjeni položaj ponudil sam. "To je velika odgovornost. Odgovornosti je v resnici več, med drugim tudi to, kako ministrstvo in celotno našo družbo pripraviti na izzive 21. stoletja," je poudaril Poznič. Glede imen novih državnih sekretarjev je Židan povedal, da bo Poznič svojo ekipo predstavil, ko bo dokončno potrjen za ministra za kulturo.

Najverjetnejši novi kulturni minister je ob tem poudaril, da njegovo ekipo čaka veliko dela: "V resnici komaj čakam, da začnemo delati, da pokažemo, kaj znamo, in da dokažemo, da tudi na področju kulture lahko veliko postorimo." Ob odločitvi, da bo zasedel ministrski stolček, je Poznič vstopil tudi v stranko SD.

Premier Marjan Šarec je medtem že sporočil, da spoštuje predlog SD glede kandidata za kulturnega ministra, s Pozničem pa se bo predvidoma pogovoril v prihodnjih dneh. Kolikor mu je znano, so bili v lokalni skupnosti s Pozničevim delom zadovoljni, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Če bo Šarec soglašal z njegovim imenovanjem, bo predlog za njegovo imenovanje poslal v državni zbor. Kdaj bo to storil, bo znano v prihodnjih dneh. Poznič se bo nato predstavil pristojnemu odboru državnega zbora – v njegovem primeru je to odbor za kulturo, ki ga vodi Violeta Tomić iz Levice – in odgovarjal na vprašanja. Na koncu bodo o imenovanju odločali poslanci državnega zbora.

Zoran Poznič
Novice Stranke koalicije zaupajo SD pri izbiri novega ministra

Hoteli so spreminjati svet

Najverjetnejši novi kulturni minister je zadnje desetletje direktor kulturnega zavoda Delavski dom Trbovlje. Spletni viri navržejo kopico zadetkov z njegovimi izjavami. Tako je januarja lani za Zon.si samega sebe opisal z naslednjimi besedami: "Moški srednjih let, po izobrazbi vsega po malo, najbolj pa akademski kipar, specialist videa in novih medijev, direktor kulturne ustanove – ene največjih v Sloveniji."

Kdo bo desna roka novega ministra za medije

Nova državna sekretarka na ministrstvu za kulturo bo Tanja Kerševan Smokvina. Leta 2014 je na Fakulteti za družbene vede (FDV) doktorirala na temo medijske politike EU in direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah. Trenutno je gostujoča profesorica na Univerzi v Mariboru.

 Nova državna sekretarka na ministrstvu za kulturo bo Tanja Kerševan Smokvina. | Foto: STA , Nova državna sekretarka na ministrstvu za kulturo bo Tanja Kerševan Smokvina. Foto: STA ,

Že leta 2009 je bila tudi v strokovnih skupinah za spremembo zakona o RTV. Njena stališča do sovražnega govora so jasna. Po njeni oceni, ki jo je izražala na okroglih mizah, se mora sovražni govor v javnem prostoru ves čas nadzirati, na ekscesna dejanja pa tudi ustrezno odzvati.

Drugega državnega sekretarja v SD po naših informacijah še nimajo. Kot je znano, sta morala skupaj z nekdanjim ministrom Dejanom Prešičkom kulturno ministrstvo zapustiti tudi oba njegova državna sekretarja, Jan Škoberne in Vojko Stopar.

Pojasnil je, da je šole naredil "vsake po malo": malo gimnazije v Trbovljah, malo grafične v Ljubljani, malo Filozofske fakultete. Želel je na likovno akademijo, a ni prišel do sprejemnih izpitov. Razlog je bil v tem, da "je bilo drugih stvari preveč okoli mene, da bi se človek lahko posvetil izobrazbi, takrat smo hoteli res spreminjati svet". 

Moderniziral trboveljski hram kulture

Zaradi spremenjene socialne situacije se je nato lotil različnih del – delal je v grafični delavnici, opremljal gostinske lokale, likovno akademijo pa uspešno končal pri 40. letih, ko je magistriral s področja videa in novih medijev. Pred desetletjem so ga nato poklicali, ali bi postal direktor delavskega doma Trbovlje. Pristal je in v dogovoru s kolegi z likovne akademije v industrijsko obubožane Trbovlje prenesel takrat novoustanovljeni festival Speculum Artium.  

Festival novomedijske kulture poteka vsako leto jeseni, obiskovalcem pa omogoča vstop v virtualni svet oziroma svet visoke tehnologije. Tako so v preteklosti na festival pripeljali letalski simulator, virtualnega DJ-ja, Lego robote, humanoidnega robota, mehansko košarkarsko roko. Gre torej za številne izdelke visoke tehnologije, ki naj bi v prihodnje močno spreminjali naš način življenja. V Trbovljah so med drugim odprli tudi virtualni muzej rudarstva, v katerem obiskovalcem s pomočjo tehnologije prikažejo delo in življenje rudarjev v časih, ko je bila ta panoga na vrhuncu. 

Poznič je velik podpornik in zagovornik povezovanja umetnosti s tehnologijo. Pred leti je za Delo dejal, da današnjega mladega človeka, ki ga vse ure dneva bombardirajo novi mediji, ni več mogoče nagovarjati z nepremičnimi podobami. Edini zveličavni vizualni umetnosti nista več slika ali plastika, ki sta bolj ali manj le še okras, ampak kombinacija vizualne umetnosti s tehnologijo. 

Spor zaradi evropskih sredstev

Pa politična dimenzija njegovega delovanja? Poznič naj bi bil do zdaj po poročanju portala Zon.si strankarsko neopredeljen. Kot izhaja iz spletnih virov, pa se je v vprašanja na političnem nivoju vpletel le enkrat.

Šlo je za razpis za mrežo štirih centrov raziskovalne umetnosti, za katerega je Evropa namenila 9,5 milijona evrov, vladna služba za kohezijo pa nato ni objavila razpisa, s katerim bi ta denar razdelili. Poznič je pred dvema letoma javno kritiziral državo, predvsem službe za kohezijo, ki jo je takrat vodila ministrica brez listnice Alenka Smerkolj, zaradi domnevnega zavlačevanja z razpisom.

V skupni izjavi za javnost z mariborskim centrom Kibla so Trboveljčani – kot je poročalo Delo – namigovali, da želi vlada namesto v nacionalnem programu začrtane "kapilarne mreže" centrov zgraditi en center koncentrirane moči v Ljubljani. Razpis je bil objavljen pred dvema mesecema.

Ministrstvo za kulturo
Novice Zoran Poznič možen kandidat za novega ministra za kulturo

Iskali v stroki in politiki

Kot je v izjavi za medije konec minulega tedna povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič, so ob iskanju novega ministra za kulturo po odstopu Dejana Prešička govorili tako z ljudmi iz stroke, ki veliko vedo o kulturi in imajo določena pričakovanja, kot z različnimi politiki, ki obvladajo sam proces in vedo, kako bi lahko umirili razmere na ministrstvu za kulturo ter nadaljevali zdaj zastavljene projekte.

Pri SD navajajo, da si želijo izbrati najboljšo možno ekipo, ki bo prevzela vodenje kulturnega resorja, ob čemer ocenjujejo, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki. Med drugim so bili v zadnjih štirih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je bilo prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo. Prav tako je bilo začetih več projektov, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo. Do imenovanja novega ministra za kulturo sicer delo opravlja minister za izobraževanje Jernej Pikalo. STA

Ne spreglejte