Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
18.56

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

uprava predsednik seja RTV Slovenija

Četrtek, 13. 7. 2023, 18.56

9 mesecev, 3 tedne

Zvezdan Martič: Takega izida sem si želel, pričakovati pa si ga nisem upal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Zvezdan Martič | Zvezdan Martič je novi predsednik uprave RTV Slovenija.  | Foto STA

Zvezdan Martič je novi predsednik uprave RTV Slovenija.

Foto: STA

Člani sveta zavoda so izglasovali, da je novi predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič. Oddanih je bilo 13 glasovnic in štiri SMS-sporočila. Neveljavnih glasovnic ni bilo. Peter Dular in Rajko Gerič nista prejela nobenega glasu, Miha Krišelj enega, Zvezdan Martič pa 16 glasov. Mandat bo začel 14. julija. 

Zvezdan Martič je naštel pet poudarkov svojega programa, med njimi karierno rast zaposlenih in prenos znanja, digitalizacijo, upoštevanje profesionalnih standardov, saj je neupoštevanje teh v zadnjih dveh letih po njegovem mnenju vodilo v zdajšnje stanje RTVS, reorganizacijo in z njo izboljšanje ponudbe ter optimizacijo procesov. Na RTVS je znanje, a so zaposleni relativno slabo plačani ter slabo organizirani in vodeni, je opozoril.

"Sem neskončno zadovoljen in počaščen. Moja prva prioriteta bo normalizacija odnosov. Pri imenovanju dveh članov uprave bom iskal sodelavca s finančnega, pravnega področja in področja organizacije dela," je povedal novi predsednik uprave.

"Izida sem vesel, predstavlja izziv, čast, vzpodbudo, sem si ga seveda želel, pričakovati pa si ga nisem upal," je dodal za Siol.net. 

Martič: Takoj bom preklical vse nezakonite sklepe 

Na vprašanje enega od članov sveta, kaj bodo njegovi prvi koraki, je odgovoril, da bo takoj preklical vse nezakonite sklepe, vključno z opomini pred odpovedjo, se trudil za takojšnjo prekinitev odprte stavke s sklenitvijo stavkovnega sporazuma ter sprožil analizo in pregled vseh pogodb, ki jih je vodstvo RTVS sklenilo v zadnjega pol leta.

Še pred samim glasovanjem so člani sveta Tadej Troha, Ilinka Todorovski, Gregor Drnovšek, Gaja Brecelj, Igor Prassel in Špela Stare ter predsednik sveta Goran Forbici javno utemeljili svoj glas in napovedali, da bodo glasovali za Martiča.

Po koncu glasovanja je Martič dodal, da zagotavlja, da bo to, kar je obljubil, tudi naredil in da to niso bile prazne besede. 

Martič je bil med letoma 2019 in 2021 pomočnik takratne direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, Gerič je odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu TV Slovenija, Dular je bil v preteklosti pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, Krišelj je strokovno pot začel na RTV Slovenija, pozneje pa je bil zaposlen na agenciji za pošto in elektronske komunikacije.

Svetu zavoda RTV Slovenija so se na današnji seji poleg Martiča predstavili še drugi kandidati za predsednika uprave RTVS Rajko Gerič, Peter Dular in Miha Krišelj.

Predsednik uprave bo moral med kandidati za člane uprave izbrati dva 

Predsednik uprave bo moral med prijavljenimi kandidati za člane uprave, ki izpolnjujejo pogoje, do 17. julija izbrati dva in ju svetu RTV predlagati v imenovanje. Svet bo o njiju glasoval dva dni pozneje.

A tudi po tem, ko bodo znani novi predsednik uprave in člana, ki ju bo izbral, uprava še ne bo formirana. Zaposleni bodo morali namreč izvoliti četrtega člana, t. i. delavskega direktorja. Prvi krog izbiranja bo 25. julija, morebitni drugi krog pa 16. avgusta. Kandidati so Jasmina Jamnik, Urban Laurenčič, Robert Pajek in Franci Pavšer. V primeru drugega kroga, ki naj bi bil precej verjeten, bo delavski direktor znan šele konec avgusta. Takrat bo nova štiričlanska uprava RTV Slovenija lahko začela delovati.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTV, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Referendum o vladi, RTVju in oskrbi. Nika Kovač.
Mnenja Majda Širca: Povedano z drugimi besedami
RTV Slovenija
Novice Bo danes znano, kdo bo vodil RTV Slovenija?
Ne spreglejte