Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2016,
22.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

29

Natisni članek

Franc Rode kardinal Franc Rode Janez Škrabec

Sreda, 30. 3. 2016, 22.26

6 let, 6 mesecev

Kardinal Rode: Rad imam Slovenijo, ki me ima rada, in Slovenijo, ki me sovraži (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

29

franc rode | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

"Edina revolucija je revolucija srca. Človek se mora v svojem srcu spremeniti. To revolucijo je na svet prinesel Jezus. Bog daj, da bi še dolgo trajala," je v pogovoru na Škrabčevi domačiji dejal kardinal Franc Rode.

Rodeta smo po daljši odsotnosti zaradi bolezni pred dnevi videli ob papežu Frančišku, ki je vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra v Vatikanu, podelil velikonočni blagoslov, danes pa je bil kardinal gost Janeza Škrabca na njegovi domačiji v Ribnici.

"Človek se mora v svojem srcu spremeniti. Mislim, da je to edina resnična revolucija, in Bog daj, da bi trajala še naprej," je Rode sklenil odgovor o revolucijah v zgodovini. "Kristjan mora biti revolucionar, začenši pri sebi. Mater Terezijo je neki angleški časnikar vprašal, kaj je narobe v Cerkvi. In ona je rekla: 'Vi in jaz.' To je narobe v Cerkvi. Se pravi jaz in vi se moramo spremeniti, če smo kristjani."

"Razumem tudi ateiste"

"V svojih mladih letih, ko sem se osamosvajal, ko sem začel misliti s svojo glavo, sem najprej rekel: 'Boga ni.' Potem sem rekel: 'Boga ne sme biti.' To je bilo pri 17 ali 18 letih. Potem je šel moj miselni razvoj v drugo smer. Prišel sem do tega, da danes nimam nobenega dvoma o veri," je svoj duhovni razvoj opisal kardinal in dodal, da človeka, ki živi v popolnem ateizmu, vseeno razume - prav zato, ker je bil tudi sam nekoč v tem.

"Krščanski Bog ne zasužnjuje, papež poudarja Božje usmiljenje. Težko je biti ateist ob Bogu, ki gre zate v smrt," je dejal Rode.

Beseda mora biti iskrena, jasna in odločna, da jo kdo sliši, pravi Rode. | Foto: Klemen Korenjak Beseda mora biti iskrena, jasna in odločna, da jo kdo sliši, pravi Rode. Foto: Klemen Korenjak

"Mi smo šli za od tri do štiri mesece, ti pa nameravajo ostati v Nemčiji"

Ob vprašanju o krščanski dolžnosti do pomoči beguncem se je Rode najprej vprašal, kako to, da muslimanov ne vleče v bogate arabske države. "Zakaj jih vleče v Evropo? Je ta tok beguncev spontan ali organiziran z določenim namenom?" Prepričan je, da je naloga politike, predvsem ZDA, da ustvarijo take razmere, da tem ljudem ne bo treba bežati.

Poudaril je, da je bila njegova emigracija iz Slovenije v Argentino drugačna. "Tukaj je bila resnična nevarnost. Mi smo šli za od tri do štiri mesece, drugače sploh ne bi šli." Za današnje migrante je prepričan, da imajo že zdaj namen ostati v Nemčiji.

In kako se je privadil na življenje v Argentini? "Povsod se privadiš, nimam pa posebej dobrega mnenja o Argentincih. Dežela je lepa, 'folk' pa zanič."

Kardinal je tudi s tokratnim pogovom pritegnil veliko občinstva in medijev. | Foto: Klemen Korenjak Kardinal je tudi s tokratnim pogovom pritegnil veliko občinstva in medijev. Foto: Klemen Korenjak

"Na Slovenijo sem usodno vezan. Rad imam Slovenijo, ki me ima rada, in rad imam Slovenijo, ki me sovraži," je dejal Rode. Koliko je ene in koliko druge, pa ni štel.

"Pravite, da me dojemate, kot da ne spadam v ta prostor. Jaz pa pravim, da mnogi Slovenci ne spadajo v ta prostor, ker bi morali biti boljši Slovenci. Na boljši način smo lahko Slovenci, kot smo. To je pomembno!" je poudaril kardinal in požel aplavz občinstva.

Velik del pogovora sta z odgovorno urednico portala AirBeletrina Manco G. Renko, ki je pogovor vodila, posvetila kulturi. Rode je povedal, da bi bil, če ne bi bil duhovnik, verjetno profesor ali pisatelj. "Zdaj pišem svoje spomine. Upam si misliti, da jih bo kdo z zanimanjem bral."

Kako je sedeti na balkonu ob papeževem velikonočnem blagoslovu?

"Sem kardinal diakon in običajno je, da sem ob takih protokolih ob papežu. Lepo je videti predvsem veliko ljudi. Misliš si, ta prenos gre dejansko po vsem svetu in morda bo kakšen Slovenec, ki me pozna ali prepozna, celo vesel," je pripovedoval Rode.

Papeža Frančiška, s katerim se poznata že desetletja, opisuje kot izredno prisrčnega človeka. "Ko sem mu rekel, da se povsem predaja in razdaja, je rekel: 'Manjka mi potica.' Njegova nečakinja je namreč poročena s Slovencem in za vsake praznike je bila v Buenos Airesu na mizi potica."

Rode je pogovor sklenil z zahvalo gostitelju. "Upam, da je bila to ura kulture, pospeševanje kulture. To je inteligentno, vi ste inteligenten človek," je kardinal dejal Janezu Škrabcu.

Ne spreglejte