Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
17.12

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

Natisni članek

ARSO Slovenija poplave

Petek, 4. 8. 2023, 17.12

9 mesecev

Ljudje s strahom pričakujejo noč, reke bodo še naraščale #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43
Poplave | Gasilci v Mengšu so dopoldne iz tamkajšnjega vrtca na varno evakuirali 22 otrok. | Foto PGD Mengeš

Gasilci v Mengšu so dopoldne iz tamkajšnjega vrtca na varno evakuirali 22 otrok.

Foto: PGD Mengeš

Črne napovedi meteorologov so se uresničile, Slovenija je pod vodo. "Tokratna ujma s poplavami in plazovi je povzročila verjetno največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije," je na novinarski konferenci dejal premier Robert Golob. Čez dan je gladina vode na zahodu nekoliko upadla, noč s strahom pričakujejo v Posavju, Zasavju in ob Kolpi. Številni bodo noč preživeli v zasilnih namestitvah. Deli Koroške so še vedno nedostopni, stanje na Savinjskem je katastrofalno. Izredne razmere vladajo v Kamniku in Komendi, močno deževje povzroča težave tudi v okolici Ljubljane. Na Gorenjskem se je situacija po vodni ujmi pozno popoldne nekoliko umirila, še vedno pa je najhuje na območju Škofje Loke. 

V državi vladajo izredne razmere, aktiviran je državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah. Sprožen je načrt Vihra, na terenu so vse razpoložljive enote Slovenske vojske in civilne zaščite. 

"Narava se je znesla nad večino Slovenije, kot še nikoli do zdaj. Že danes vemo, da bo škoda rekordna," je na novinarski konferenci povedal predsednik vlade Robert Golob. Za jutri je napovedal izredno sejo vlade, kjer bodo razpravljali o noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in mednarodni pomoči, ki jo ponujajo sosednje države in Bruselj. 

"Razmere so res katastrofalne in prav je, da ponujeno pomoč sprejmemo," je bil jasen Golob. Več o tem, kaj so poleg predsednika vlade povedali še obrambni minister Marjan Šarec, notranji minister Boštajn Poklukar in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan si lahko preberete spodaj. 

Robert Golob
Novice Golob: Že danes vemo, da bo škoda rekordna #video

 

Vodna ujma opustošila državo

Obilno deževje je čez dan povzročilo poplavljanje vodotokov, dvigovanje podtalnic, poplave meteorne vode, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Sprožene so bile sirene javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Do 18. ure je Uprava RS za zaščito in reševanje največ dogodkov zabeležila na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana (1003), Kranj (782), Celje (549), Ptuj in Slovenj Gradec (245), ter Maribor (148), po več deset pa še na območju Murske Sobote in Nove Gorice. Gasilci, Slovenska vojska ter druge enote in službe so reševali ljudi, živali in premoženje. Na več lokacijah so posredovali tudi helikopterji policije in Slovenske vojske, so sporočili z uprave.

Hidrolog o tem, kaj prinaša noč 

Padavine se spet krepijo in se bodo razširile nad vso državo, poroča Agencija za okolje (Arso). O tem, kaj prinša noč, je na novinarski konferenci spregovoril hidrolog Janez Polajnar: "V prvem delu noči se bodo še pojavljali nalivi v osrednji, vzhodni in južni Sloveniji. Ob močnejših nalivih, ki lahko za krajši čas zastanejo na določenem območju, so mogoča razlivanja hudourniških rek in potokov, ki bodo prispevali dodatno vodo večjim rekam." 

Noč tako za marsikoga še ne bo mirna. Deli Koroške so še vedno nedostopni, stanje na Savinjskem je katastrofalno. Zaradi negotove situacije v nočnih urah ostaja v veljavi ukrep evakuacije Špice, Lisc, Otoka, starega mestnega jedra in spodnjih Polul. Civilna zaščita je poskrbela tudi za prebivalce Zasavja, ki ne morejo do doma. V Celjskem mladinskem centru, Dvorani Zlatorog in v Alminem domu na Svetini je trenutno nastanjenih 263 oseb. V Domu sv. Jožef je nameščenih deset nepokretnih oseb.

Iz Občine Žirovnica so sporočili, da je bilo v njihovi občini najhuje v celotni dolini Završnice in zgornjih Mostah, kjer je odneslo del ceste pod železniškim mostom, narasli potok Završnica pa ogroža stanovanjske hiše. Iz šestih hiš je bilo zato evakuiranih 18 prebivalcev. Izdana je bila tudi odredba o zapori območja. Gibanje na tem območju je smrtno nevarno in zato prepovedano.

Poplave v Mostah v občini Žirovnica | Foto: Občina Žirovnica Poplave v Mostah v občini Žirovnica Foto: Občina Žirovnica

Od tretje ure ponoči je na terenu več kot 50 ljudi, ki izvajajo vse ukrepe za zaščito življenj in premoženja ter odpravo posledic. Potok Završnica je sicer trenutno v svoji strugi, a padavine še vedno ne pojenjajo, tudi vremenska napoved za ponoči in jutri dopoldan ni spodbudna, so še sporočili iz Občine Žirovnica.

Močno deževje povzroča težave tudi v okolici Ljubljane. V Mengšu, kjer je potok Pšata že v jutranjih urah prestopil bregove, so gasilci iz vrtca Gobica na varno evakuirali 22 otrok. V Litiji so bile sprožene sirene zaradi možnosti večjega poplavnega vala reke Save, ki ga primerjajo s tistim iz leta 1990.

Tudi v Kamniku so razmere še vedno katastrofalne, gasilci in vojska se še prebijajo do hiš, ki so odrezane od sveta, je za STA dejal kamniški župan Matej Slapar. Izredne razmere so razglašene v Komendi, kjer gasilci dalj časa niso uspeli niti začeti izčrpavati vode iz hiš, povsem sta uničeni tudi obe vodovodni omrežji in most, so sporočili iz občine.

Na Gorenjskem se je situacija po vodni ujmi pozno popoldne nekoliko umirila, saj je intenziteta padavin upadla. Še vedno je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi - Poljan in Tržiča. Evakuacije so zaključene, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav. Po znižanju voda se začenja tudi črpanje vode iz objektov, bojijo pa se novih padavin.

Janez Polajnar
Novice Hidrolog razkril, kaj prinaša noč: Upajmo, da bodo nasipi zdržali #video

Pri predoru Trojane rešujejo ujete voznike

Vremenske ujme po vsej državi povzročajo težave v prometu. Pri Trojanah in Podmilju poteka reševanje ujetih, ki jih preusmerjajo nazaj proti Ljubljani.

Štajerska avtocesta je pri Šentrupertu zaprta v obe smeri, zastoji nastajajo na vseh vzporednih cestah. Proti Avstriji je nastal 14-kilometrski zastoj. 

Zaradi poplav so številne ceste na Severnoprimorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo, saj poplavljajo vedno nova območja. Zaprte so tudi številne lokalne ceste. Vozniki naj upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste, opozarja prometnoinformacijski center.

Voznike opozarjajo, da na območjih, kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, lahko uporabljajo avtocesto tudi z vozili brez vinjete. Na avtocestah naj vozniki vozijo previdno, zaradi večjih količin vode na vozišču je ponekod omejena hitrost, opozarjajo.

Prav tako je prekinjen železniški promet med Jesenicami in Ljubljano.

Padavine se ponovno krepijo, zato voznike opozarjajo, da se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah oziroma se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno potrebno, so še zapisali na prometnoinformacijskem centru.

V Posavju v pripravljenosti, Kolpa na Osilniškem tik pred razlitjem

V Posavju so zaradi narasle Save v pripravljenosti. Vse hidroelektrarne na spodnji Savi so začasno zaustavili, njihove posadke so v pripravljenosti. Stanje še obvladujejo, probleme pa bi ob narasli Savi lahko povzročila še Krka. Ta sicer še ne poplavlja, Kolpa na Osilniškem pa je tik pred razlitjem, je povedala županja Osilnice Alenka Kovač.

Najbolj kritično dogajanje pričakujejo okoli polnoči, vse pa kaže, da naj bi Sava v Posavju že dosegla t. i. stoletne vode. Največ težav z naraslo reko sicer zaradi tamkajšnje neurejene oz. nedokončane protipoplavne zaščite pričakujejo dolvodno od hidroelektrarne Brežice, je oozoril direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič.

Brežiški župan Ivan Molan je ob odprtju zapornic na vodnem zadrževalniku na krško-brežiškem polju izrazil bojazen. Če bo namreč občutno narasla tudi Krka, lahko poplavljeno krško-brežiško polje ovira oz. zajezi njen pretok, tam zastala voda pa bi lahko poplavno ogrozila bližnjo Krško vas in druga obvodna območja, je menil.

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so potrdili, da narasla Sava ne ogroža delovanja nuklearke. Ker je narasla Sava preveč kalna, Nek hladijo s pomočjo hladilnih stolpov. Nek deluje stabilno in varno, njena protipoplavna varnost pa je poleg zasnove objekta posledica tudi številnih varnostnih nadgradenj, so še dejali v Neku.

V posavskem štabu civilne zaščite se pripravljajo na prihajajoči vodni val. V pripravljenosti so vse ustrezne zmogljivosti in službe. Občanom so do večera predali približno štiri tisoč vreč s peskom, dodatne pa še polnijo.

Poplavni val iz Slovenije dosegel Hrvaško

Poplavni val iz Slovenije je danes pozno popoldne dosegel Hrvaško. V Zagrebu je reka Sava že prestopila bregove, najhuje pa še pričakujejo. Na Muri pa je poplavni val dosegel Varaždinsko županijo. V Kvarnerju so se medtem razbesnela neurja z obilnim deževjem, poročajo hrvaški mediji.

V Litiji so se oglasile sirene, Sava prestopila bregove

V Litiji za zdaj nujnih evakuacij še ni bilo, je pa reka Sava že prestopila bregove v nekaterih delih občine. To velja za območje na Stavbah v Litiji, kjer je voda prešla vso oporno zaščito, pod vodo so tudi del Jevnice, spodnji del Kresnic, del stanovanjskih hiš v naselju Vernek in nekaj objektov v Spodnjem Logu in več kot 20 hiš v naselju Sava pri Litiji, je pojasnil župan Litije Franci Rokavec.

"Po naši oceni vodostaj v Litiji in okolici v tem trenutku še narašča," je še ocenil Rokavec.

Razmere v Kamniku katastrofalne, izredne razmere razglašene tudi v Komendi

V Kamniku so razmere še vedno katastrofalne, gasilci in vojska se še prebijajo do hiš, ki so odrezane od sveta, je pojasnil kamniški župan Matej Slapar.

Izredne razmere so razglašene v Komendi, kjer gasilcem dalj časa ni uspelo niti začeti izčrpavati vode iz hiš, povsem so uničeni tudi obe vodovodni omrežji in most, so sporočili iz občine.

Komenda je bila v prvi polovici dneva odrezana od sveta, povsem je uničen most v Komendi, ki bo po oceni občine potreben popolne sanacije. Malo pred tretjo popoldne pa so se vodotoki začeli počasi vračati v svoje struge. Na občini predvidevajo, da bodo glavne cestne povezave kmalu sproščene. Trenutno je prevozno križišče pri Kralju v smeri Mengeš–Brnik, dostop do Komendske Dobrave pa je urejen iz smeri Zaloga.

Razmere se medtem umirjajo v Domžalah. Županja Renata Kosec je povedala, da so v občini aktivirali celoten sistem zaščite in reševanja. Trenutno na najbolj ogroženih območjih občanom razdeljujejo protipoplavne vreče in se pripravljajo na še eno težko noč. Stanovanjske hiše so ogrožene predvsem v severnem delu občine, a so si občani ob pomoči civilne zaščite veliko pomagali kar sami.

Župan Trzina Peter Ložar je ocenil, da višina vode v občini ne narašča več. Med sanacijo poplav so med občane razdelili šest kamionov protipoplavnih vreč in drugega materiala, občani pa se izmenjujejo pri pomoči gasilcem in civilni zaščiti.

Celje pod vodo, evakuacija v končni fazi

Savinja je prestopila bregove, poplavljeni so Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. Vodostaj je za zdaj stabilen, vsi mostovi pa so zaprti, je sporočila Mestna občina Celje. V končni fazi je tudi evakuacija širšega dela mesta, evakuiralo se je dobrih štiri tisoč prebivalcev.

Evakuacija Lisc, Špice, Otoka, starega mestnega jedra, Brega in spodnjih Polul je v zadnji fazi, navajajo na občini. Namestitve so zagotovljene v Mladinskem centru Celje, ki je že poln, v Dvorani Zlatorog, za nepokretne osebe v Domu sv. Jožefa, skupino otrok iz Hotela Faraon pa so sprejeli na Domu na Svetini v občini Štore.

Na omenjenih območjih sta izklopljena tudi elektrika in plin. Velja ukrep prekuhavanja vode in prepoved približevanja vodotokom.

Kot so še navedli na občini, Šmartinsko jezero trenutno ne predstavlja grožnje, v normalnem stanju zaradi protipoplavnih ukrepov so za zdaj tudi pritoki Koprivnica, Voglajna in Hudinja. Vsi drugi pritoki so že v poplavnem območju.

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja bosta Celje in Laško še nekaj ur na udaru. 

Zaradi izrednih razmer je Mestna občina Celje na Poklicni gasilski enoti Celje vzpostavila klicni center. Občanke in občani, ki potrebujejo nujno pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko (03) 428 09 00 ali pišejo na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si. V nujnih primerih lahko pokličejo tudi na številko 112. Protipoplavne vreče je mogoče dobiti v prostorih Poklicne gasilske enote Celje, so še navedli na občini.

Popolnoma od sveta je odrezano Laško, vsaka pot iz mesta in vanj je zaprta. Mnogo objektov je popolnoma poplavljenih, evakuirali so tri ljudi iz varovanih upokojenskih stanovanj. 

Česa takega v Sloveniji ne pomnimo 

V Sloveniji je v 12 urah padlo rekordno število padavin, med 100 in 200 litrov dežja na kvadratni meter, kolikor običajno pade v mesecu dni. 

Težišče padavin se je v zadnjih urah pomaknilo nad vzhodno Slovenijo. Na zahodu države se hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora še vedno poplavlja, poroča agencija za okolje (Arso). 

Več vodotokov v severnem delu države je danes po prvih ocenah doseglo najvišje do zdaj izmerjene vrednosti, poroča Arso. Več o tem si lahko preberete v spodnjem članku. 

Reka
Novice Zgodovinski rekordi: reke še niso imele takšnih pretokov

Za vse, ki ste utrpeli škodo v poplavah

Zaradi posledic obilnih padavin so predvsem na Celjskem in Savinjskem zaprte nekatere poslovalnice, zavarovance spodbujajo k prijavi škode na daljavo, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav. Vse prebivalce so pozvali, naj najprej poskrbijo za lastno varnost.

Poplava Medvode
Novice Zavarovalnice s pomembnim sporočilom za vse, ki so utrpeli škodo

Voda zalila vrtec v Mengšu, gasilci evakuirali 22 otrok

V Mengšu, kjer je potok Pšata že v jutranjih urah prestopil bregove, so gasilci iz vrtca Gobica na varno evakuirali 22 otrok. Kot je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš Sandi Jaklič, so občane Mengša o nevarnosti poplav obvestili okrog 6. ure zjutraj, že uro kasneje pa je potok Pšata prestopil bregove.

"Pod vodo so bile tri četrtine Mengša, telefoni in odzivniki so nam ponoreli. Zdaj je višina Pšate zelo upadla, ljudje kličejo za črpanje vode. Se pa bojimo naslednjega vala in bomo na terenu cel konec tedna," je poudaril Jaklič.

Narasla voda je v Mengšu zalila tudi vrtec Gobica, zato so morali gasilci na varno evakuirati 22 otrok. Otroke so najprej evakuirali v višje nadstropje vrtca, zatem pa so jih preselili na nadomestno lokacijo v vrtcu Sonček. Obvestili so tudi starše, naj pridejo po otroke, je dodal Jaklič.

Ponekod po državi so vrtci zaprti. 

Pri evakuaciji pomagajo tudi policisti. Med drugim so iz stavbe rešili dva otroka, na območju naselja Most v občini Žirovnica pa so pomagali pri evakuaciji 18 oseb.

Policisti pomagajo predvsem na območju Kamnika, Medvod in Komende, pa tudi na širšem celjskem območju. Na najbolj izpostavljenih območjih pomoč nudijo trije policijski helikopterji. Iz Mengša, Celja, Nazarij in Raduhe rešujejo mamice z otroki in nosečnice ter jih predajajo nujni medicinski pomoči.

Pri reševanju pomagajo tudi gorski reševalci. Tako so v Škofji Loki skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske rešili štiri osebe iz najbolj ogrožene hiše, več oseb so s helikopterjem rešili tudi v kampu Menina planina. V teku pa je tudi več reševanj iz hribov.

Na Gorenjskem se razmere nekoliko izboljšujejo, a bojijo se novih padavin

Na Gorenjskem se dogajanje nekoliko umirja, saj je intenziteta padavin upadla. Še vedno je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi - Poljan in Tržiča. Evakuacije so končane, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav. Po znižanju voda se začenja tudi črpanje vode iz objektov, bojijo pa se novih padavin.

"Ljudi, ki jih je bilo treba umakniti, smo vse umaknili, zdaj tečejo aktivnosti črpanja vode in čiščenja objektov," je pojasnil poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid. Vsako novo deževje bo situacijo znova poslabšalo, je opozoril Šmid in dodal, da vsi štabi civilne zaščite ostajajo v pripravljenosti, tudi regijski štab bo ostal aktiven ponoči in ves konca tedna.

Stanje v Poljanski dolini se sicer počasi vendarle umirja. Tako je tudi v Žireh, kjer je voda poplavila več kot sto objektov. Ob upadu voda se razkriva vse več posledic ujme, ki je povzročila veliko škode na objektih in infrastrukturi. Kot ugotavlja poveljnik civilne zaščite v Žireh Janez Tratnik, je šlo za dogodek večjih razsežnosti, posledice pa bodo terjale dolgotrajno sanacijo.

V Škofji Loki je na terenu še vedno okoli 120 gasilcev. Kot so sporočili iz občine, so nekatere vasi še vedno nedostopne in nekateri objekti še vedno pod vodo. Ljudi, ki so bili smrtno ogroženi, so evakuirali, in sicer štiri osebe, med katerimi je bila tudi ena invalidna, s helikopterjem, preostale pa s čolni.

V tržiški občini je pretok Tržiške Bistrice še vedno visok, Mošenik pa se je vrnil v strugo. Kot poročajo z občine v Tržiču, jim je uspelo na električno omrežje znova priključiti prebivalce Raven, v Podljubelju pa je plaz odnesel napeljavo. Poleg tega v Podljubelju večji plaz ogroža hišo, katere stanovalce so zato začasno izselili.

Razmere v Ravnah se umirjajo, potekata sanacija in čiščenje, za naprej pa so pripravljeni hlodovina in protipoplavne vreče za zaščito objektov pred morebitnim ponovnim prestopom struge. Cesta Tržič–Ravne–Podljubelj je še vedno zaprta. Vse prebivalce pa pozivajo k previdnosti, saj se je na območju občine sprožilo veliko plazov.

Motena oskrba z električno energijo in s pitno vodo 

Motena je tudi oskrba z električno energijo in s pitno vodo. Na Gorenjskem je trenutno brez električne energije približno 2.700 uporabnikov. Najbolj kritično je na Škofjeloškem, kjer sta zaprti dostopni cesti v Selško in Poljansko dolino. Voda je sprožila številne zemeljske plazove, poplavila transformatorske postaje, odnesla pa je tudi srednjenapetostni daljnovod v Poljanski dolini. Odprava posledic na distribucijskem omrežju bo dolgotrajna in zelo zahtevna, so sporočili iz Elektra Gorenjska.

Odzvali so se tudi v Trgovinski zbornici Slovenije. Kot so zapisali, se zavedajo resnosti razmer, v tej luči pa so se zavezali, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo prodajalne po državi čim bolj normalno preskrbljene. Da bi omogočili nemoteno oskrbo prebivalstva, so na gospodarsko ministrstvo in na predsednika vlade Roberta Goloba posredovali prošnjo, da se za nedeljo odobri možnost enkratnega in izrednega odprtja trgovin.

Voda, trgovina
Novice Ponekod zmanjkuje ustekleničene vode

V nekaterih trgovinah na prizadetih območjih zmanjkuje ustekleničene vode

Nekateri trgovci so bili zaradi močnih nalivov in posledično hudih poplav, kakršnim v Sloveniji še nismo bili priča, prisiljeni zapreti določene poslovalnice. Vsi poročajo o povečanem povpraševanju po ustekleničeni vodi. Ponekod na najbolj prizadetih območjih te že zmanjkuje. Kot pojasnjujejo trgovci, se jo trudijo dodatno dostavljati, pri čemer je to zaradi stanja na cestah oteženo. 

V Celju stekla evakuacija

V Celju je stekla evakuacija celotnega območja Lisc na desnem bregu in Trubarjeve, Malgajeve do Ljubljanske ulice in celotnega starega mestnega jedra na levem bregu Savinje, so sporočili iz celjske občine.

Na širšem Celjskem je treba tudi prekuhavati vodo.

gasilci
Novice Nočna mora: Savinja v Celju prestopila bregove, poteka evakuacija #video

Voda odnaša hiše, mostove, ceste, ...

Po Sloveniji smo priča srhljivim prizorom. Celotne vasi so dobesedno pod vodo, voda je vdirala v stanovanja, ljudje so se zatekli na strehe hiš in drevesa.

Deroča voda odnaša vse pred seboj, od električnih vodov do plinske cisterne in hiš. Na Ljubnem so visoke vode odnesle tri hiše, v Kamniku je odneslo del mostu čez Kamniško Bistrico na cesti med Stahovico in Kamnikom.

s
Novice Pretresljiv posnetek trenutka, ko je voda zrušila most #video
s
Novice Poplave odnesle plinsko cisterno #video
Ne spreglejte