Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

PZS

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 12.08

8 let

Kdaj je in kdaj ni prodajalec dolžan zamenjati izdelka

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V predbožičnem času se poveča nakup daril, ob tem pa se lahko tudi zaplete, če želite kupljen brezhiben izdelek vrniti.

Zmotno je prepričanje, da mora prodajalec, če želite vrniti brezhiben izdelek, vrniti denar ali pa zamenjati kupljeni izdelek, če ga vrnete v osmih dneh. Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Brezhiben izdelek lahko potrošniki zamenjajo ali vrnejo le ob soglasju prodajalca. Le od prodajalčeve poslovne prakse je odvisno, ali bo dovolil zamenjavo izdelka z drugim, izstavil dobropis ali pa celo vrnil kupnino v roku, ki je običajno naveden že na računu. Zato potrošnikom na ZPS svetujejo, da pred nakupom preverijo, kakšne možnosti trgovec ponuja, če jim kupljeni izdelki ne ustrezajo, sicer pa ni z njimi nič narobe. Če trgovec omogoča vračilo, je pomembno, da ob nakupu potrošniki shranijo račun, saj ga bo pri vračilu oz. zamenjavi izdelka zahtevala večina prodajalcev. Z računom bodo dokazovali, da so izdelek kupili v določeni poslovalnici, iz njega pa je razviden tudi datum nakupa.

Nakup prek spleta – zamenjava brezhibnih izdelkov mogoča Zakon o varstvu potrošnikov določa pravice potrošnika samo, če ima kupljeni izdelek napako. V tem primeru lahko potrošnik izbira, ali bo od prodajalca zahteval popravilo izdelka, znižanje kupnine, zamenjavo izdelka ali pa vračilo kupnine.

Vračilo izdelkov, ki so kupljeni na daljavo, na primer prek spleta, pa je zakonsko urejeno drugače, saj potrošniki izdelka pred nakupom ne morejo pregledati, na razpolago imajo le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec. Ko potrošniki kupujejo prek spleta, lahko kupljeni izdelek vrnejo v zakonsko določenem roku - v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka -, ne da bi jim bilo treba navesti razlog vračila. Trgovec mora v 14 dneh od obvestila o odstopu od pogodbe vrniti celoten plačan znesek.

Preverite, ali je izdelek brezhiben Kako pa lahko kupec dokaže prodajalcu, da je ob nakupu prek spleta prejel poškodovan izdelek? Ko potrošnik prevzame izdelek in šele naknadno ugotovi, da je ta poškodovan, bo težko dokazoval, da je škoda nastala v postopku dostave. Na ZPS zato svetujejo, da potrošniki pred prevzemom izdelka natančno preverijo, ali je prejeti izdelek brezhiben, tudi če je sam paket nepoškodovan. Poškodovanih pošiljk naj ne sprejemajo, ampak jih nemudoma zavrnejo. Prej naj poškodbe tudi fotografirajo in o razlogih zavrnitve pošiljke skupaj s slikovnim gradivom pisno obvestijo prodajalca, še svetujejo na ZPS.

Ne spreglejte