Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
10.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 3. 4. 2015, 10.49

7 let, 12 mesecev

Klavdija Markež zaradi plagiatorstva odstopila tudi kot poslanka SMC (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Klavdija Markež, ki je odstopila s položaja ministrice za izobraževanje, je po telefonu poklicala predsednika DZ Milana Brgleza in mu sporočila, da nepreklicno odstopa tudi z mesta poslanke.

V razgovoru je tudi poudarila, da obžaluje napake, ki jih je storila, ter da želi s svojim odstopom z mesta ministrice za izobraževanje in poslanke v državnem zboru pokazati, da prevzema odgovornost za svoja dejanja, so sporočili iz državnega zbora. V kabinetu predsednika DZ so dopis Klavdije Markež o odstopu z mesta poslanke že prejeli.

Ali bo ostala brez magisterija, bo znano čez en mesec Senat Fakultete za državne in evropske študije je po predlogu dekana uvedel postopek, v katerem bo ugotavljal, ali so izpolnjeni pogoji za odvzem znanstvenega naziva Klavdiji Markež.

Tričlanska komisija bo magistrsko delo Markeževe vsebinsko preučila v 30 dneh in o svojih ugotovitvah poročala senatu, je povedal dekan fakultete Matej Avbelj. Komisijo je imenoval senat, ki bo na osnovi njenega poročila nato izdal ustrezen sklep. Delati bo začela prihodnji teden, poleg dekana pa jo sestavljata še docent Gorazd Justinek in profesor Jernej Rovšek.

Avbelj je to predlagal po tem, ko ga je vodja knjižnice fakultete v torek seznanila z ugotovitvami pregleda magistrske naloge Markeževe z protiplagiatorskim programom, ki je ugotovil 37-odstotno ujemanje z drugim delom. Pri ujemanju, ki ga je ugotovil protiplagiatorski program, gre sicer za matematično prekrivanje, je opozoril Avbelj.

Markeževa naj bi prepisovala iz diplomskega dela nekdanjega študenta ekonomske fakultete Tako bo komisija morala zdaj še "na roke" pregledati, v katerih delih se naloga ujema. "Citirati je treba vse tisto, kar ni splošno znano dejstvo in kar niso izvirne misli. Mehanično se tega ne da oceniti," je dodal.

Da je magistrska naloga nekdanje ministrice za izobraževanje plagiat, je prva poročala Demokracija. Markeževa naj bi prepisovala iz diplomskega dela nekdanjega študenta ekonomske fakultete, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri.

V poslanski skupini SMC odstop ocenjujejo kot odgovorno dejanje Z odločitvijo Markeževe, ki jo je po izvolitvi za ministrico v poslanskih klopeh nadomestil Dušan Radič, so seznanjeni tudi v poslanski skupini SMC. Odločitev po besedah namestnice vodje poslanske skupine SMC Lilijane Kozlovič ocenjujejo kot odgovorno dejanje, ki je v skladu s temeljnimi vrednotami SMC. "Obenem naj povem, da smo z njo ves čas odlično sodelovali. Cenimo tudi njen doprinos k delu poslanske skupine," je še dodala Kozlovičeva.

Na vprašanje, ali v stranki Markeževi pomagajo pri iskanju druge zaposlitve, je odgovorila, da o tem nič ne ve, zato misli, da ne.

Ne spreglejte