Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2020,
10.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

39

Natisni članek

DeSUS KPK Danilo Markočič Aleksandra Pivec

Petek, 4. 9. 2020, 10.00

3 leta, 9 mesecev

Gantar: Pivčevo prosim, da v dobro stranke odstopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

39

Aleksandra Pivec | KPK je uvedla preiskavo zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec in izolskega župana Danila Markočiča. | Foto STA

KPK je uvedla preiskavo zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec in izolskega župana Danila Markočiča.

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je uvedla preiskavo zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec in izolskega župana Danila Markočiča. Gre za afero o gostovanjih Pivčeve na Krasu in v Izoli. Komisija je že prejela potrdili, da sta obe obravnavani osebi prejeli obvestilo o uvedbi preiskave. Predsednik sveta stranke DeSUS Tomaž Gantar je opozoril, da se težave predsednice DeSUS kopičijo, ob tem pa dodal, da Pivčevo prosi, da v dobro stranke odstopi.

Kot so sporočili iz KPK, pri obravnavanih osebah preiskujejo dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020, in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril po tem zakonu.

Senat komisije je sklep o uvedbi preiskave sprejel na redni seji 26. avgusta letos. Postopek je komisija uvedla na podlagi prejetega novinarskega vprašanja, predhodni preizkus pa je potekal od 23. julija in je vključeval pridobivanje dokumentacije in pojasnil ter presojo vseh institutov ZIntPK, so zapisali v sporočilu za javnost.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva na KPK ni prijavila 22 tisoč evrov bruto dohodka

Preiskava še ne napoveduje sklepnih ugotovitev

V KPK poudarjajo, da uvedba preiskave še ne napoveduje končnih odločitev v zadevi. Komisija bo v preiskavi potrdila ali ovrgla sume kršitev. Kdaj bo preiskava končana, ne morejo napovedati, saj je to odvisno tudi od pridobivanja dodatnih dokazov in sodelovanja vpletenih v postopku.

"Komisija obravnavanim osebam v preiskavi zagotavlja vse procesne pravice v skladu z določbami Zakona o splošnem upravnem postopku. Več informacij o konkretnem postopku do konca preiskave komisija zaradi interesa postopka ne more dati," so še sporočili iz KPK.

Preverjajo tudi druge prijave

Po petkovi izjavi predsednika KPK Roberta Šumija, da je KPK preiskavo zaradi suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zadevi Pivec razširila na več oseb, smo komisijo prosili za naslednja pojasnila:

- Na katere osebe konkretno (ime in priimek) je KPK razširila preiskavo?

- Zakaj je KPK razširila preiskavo na te osebe (za kakšne sume gre in kdaj naj bi se domnevne kršitve zgodile)?

KPK nam konkretno na ta vprašanja ni odgovorila, so pa v sporočilu za javnost zapisali: "Na komisiji smo v zadnjem času prejeli še druge, s primerom Pivec nepovezane prijave, ki se nanašajo na podobne sume kršitev ZIntPK, in jih preverjamo na enak način kot v obravnavanem primeru, postopki pa so še v fazi predhodnega preizkusa."

Direktor podjetja Vinakras Marjan Colja je sicer izjavil, da so v preteklosti poleg Pivčeve gostili tudi kmetijskega ministra in predsednika stranke SD Dejana Židana ter predsednika republike Danila Türka.

Aleksandra Pivec
Novice Nastanitev za Pivčevo najprej plačal Vinakras, mesec dni pozneje račun plačala sama

Gantar si od Pivčeve želi odstop v dobro DeSUS

Ko gre za Pivčevo, pa se njene težave po mnenju predsednika sveta DeSUS in ministra za zdravje Tomaža Gantarja kopičijo, zato si Gantar želi, da bi predsednica DeSUS prevzela politično odgovornost. "Če želi stranki DeSUS dobro, jo prosim, da odstopi," je danes dejal Gantar. Z odstopom bi pokazala, da ji ni vseeno za nadaljnje delo DeSUS, je dejal Gantar in poudaril, da lahko Pivčeva v primeru, če se vsi očitki izkažejo za neutemeljene, še vedno kandidira za predsednico stranke na jesenskem kongresu.

Gantar je danes izrazil upanje, da bo Pivčeva "sprejela politično odgovornost, ki je nekoliko drugačna kot kazenska, in stranko razbremenila teh razprav". Kar se tiče različnih tolmačenj o postopkih razrešitve predsednika stranke, na katere se sklicujeta Pivčeva in svet stranke, je Gantar povedal, da imajo načeloma mnenje statutarne komisije, lahko pa mnenje o razlagi statuta poda tudi svet stranke. "In če bodo člani menili, da je to treba, bomo tudi to naredili," je za STA pojasnil Gantar.

Tomaž Gantar je danes izrazil upanje, da bo Pivčeva "sprejela politično odgovornost, ki je nekoliko drugačna kot kazenska, in stranko razbremenila teh razprav".  | Foto: STA , Tomaž Gantar je danes izrazil upanje, da bo Pivčeva "sprejela politično odgovornost, ki je nekoliko drugačna kot kazenska, in stranko razbremenila teh razprav". Foto: STA ,

Glede namigov Pivčeve, da je v primeru razrešitve pripravljena iti tudi na sodišče, pa je Gantar dejal, da ga to ne skrbi. "Verjamem, da je to nujno narediti, če želimo obdržati kredibilnost stranke," je poudaril Gantar in dodal, da si v stranki ne želijo, da bi vprašanje vodenja DeSUS to vplivalo na sodelovanje stranke v koaliciji ter izpolnjevanje koalicijskih zavez. Na vprašanje, kdo bi lahko Pivčevo nasledil na mestu kmetijske ministrice, pa je pojasnil, da se bo moral na vse obtožbe glede tega prvi odzvati premier Janez Janša.

Na vprašanja o verjetnosti, da bi sam kandidiral za predsednika stranke, pa je Gantar pojasnil, da začasno vodenje ni problem in je že povedal, da je pripravljen prevzeti krmilo stranke v obdobju do kongresa. "Glede tamkajšnje kandidature pa bi danes težko govoril. Je prehitro. V vseh teh letih se za to nisem odločil. Lahko mi verjamete, da je to res težka odločitev," je še dodal minister.

Ne spreglejte