Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
6.27

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

božič

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 6.27

5 let, 5 mesecev

Kristjani v pričakovanju rojstva Jezusa Kristusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

jaslice | Foto STA

Foto: STA

Nocoj, na predbožični ali sveti večer, ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah duhovniki darovali polnočno mašo. V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil popoldne v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

Slovesno bogoslužje v vatikanski baziliki sv. Petra, ki ga bo vodil papež Frančišek, se bo začelo že ob 21.30. Tradicionalna polnočnica bo tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh zgrnile množice turistov.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov, saj kristjani verujejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel Odrešenik. Na njegovo rojstvo se pripravljajo v adventu, ki naj bi ga zaznamovali molitev, dobra dela in tiho pričakovanje v krogu družine.

Cvikl: Vzemite si čas drug za drugega

V letošnji božični poslanici je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl zaželel, da bi ob prazniku začutili božjo ljubezen in veselje do življenja, posebej tisti, ki božič praznujejo kot družinski praznik. "Vzemite si čas drug za drugega: starši za otroke, otroci za starše in stare starše ter vsi za sorodnike," je pozval. Po Cviklovih besedah je božič vabilo, "da odpremo svoja srca Bogu in ljudem okoli sebe, še posebej ubogim, bolnim in osamljenim".

Evangeličanski škof Geza Filo pa je opozoril na vse večjo brezobzirnost okolja, v katerem živimo, in na to, da so v takem okolju mnogi izgubili upanje. Slednjim in vsem drugim je zaželel, da bi v sporočilu božiča našli novo upanje in da bi se njihov strah spremenil v veselje. Zaželel si je tudi več sodelovanja in pozitivizma.

Geza Filo
Novice Filo v božični poslanici: Naj se ob božiču strah spremeni v veselje

V Betlehemu ob božiču romarji z vsega sveta

V Betlehemu, rojstnem kraju Jezusa, se na današnji predbožični dan zbirajo množice romarjev z vsega sveta. Pred votlino, kjer se je po izročilu rodil Božji sin, verniki čakajo v vrstah, udeležujejo pa se tudi povork, organiziranih v tem palestinskem mestu.

Palestinski skavti in glasbeniki z dudami danes korakajo po trgu Manger nasproti bazilike Jezusovega rojstva, ki stoji na kraju, kjer naj bi se rodil Jezus. Obiskovalci si lahko letos v njej ogledajo obnovljene mozaike, ki so jih v okviru velikega projekta nedavno očistili in popravili.

V Betlehemu si lahko množice obiskovalcev, med katerimi je nemalo posameznikov, opremljenih z božičkovimi pokrivali ali baloni, ogledajo tudi veliko božično jelko in jasli. Prek velikih zvočnikov pa prisluhnejo božičnim pesmim v arabščini.

Apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa je v Betlehem pripotoval popoldne, kjer bo daroval polnočnico. Med zbranimi, ki ji bodo prisluhnili, bo tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

V božičnem času tako pričakujejo okoli 150.000 romarjev. Skupaj naj bi do konca leta Izrael obiskalo več kot štiri milijone ljudi, po podatkih palestinskih oblasti pa jih je tri milijone obiskalo tudi palestinska območja, med njimi Betlehem.

 

Ne spreglejte