Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2015,
22.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Milan Kučan Božo Repe

Četrtek, 12. 11. 2015, 22.13

8 let

Kučan o Repetovi knjigi: Občutek je rahlo nenavaden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Občutek je rahlo nenavaden, so besede, s katerimi je nekdanji predsednik republike Milan Kučan pospremil današnjo predstavitev knjige, ki jo je avtor Božo Repe naslovil Milan Kučan, prvi predsednik.

Takšen občutek je po besedah Milana Kučana posledica dejstva, da je knjiga Boža Repeta prva, ki jo je o njem napisal zgodovinar.

Na sodelovanje z Repetom je Kučan pristal, ker gre po njegovih besedah za zgodovinarja, ki se intenzivno ukvarja z novejšo slovensko zgodovino in je o tem napisal že več knjig. Kučan knjigo dojema predvsem kot "izsek iz naše novejše zgodovine, ki govori tudi o mojem prispevku, ki je deloma zaznamoval čas in razmere, v katerih smo živeli".

Kučan Repetu v celoti zaupal svoj osebni arhiv in dnevnik Repetova knjiga po Kučanovi oceni prinaša dober in zaokrožen pregled skozi njegovo življenje ter delo, in to s tistimi vsebinami, ki so ga oblikovale tako s pozitivne kot z negativne plati. Pojasnil je, da je Repetu v celoti zaupal svoj osebni arhiv, vključno z dnevnikom, zato z avtorjem za pogovore nista porabila veliko časa.

O meni je napisanih že veliko stvari "O meni je napisanih že veliko stvari. Skorajda vsak teden prinese takšno in drugačno pisanje o moji realni ali tudi nepravi vlogi. So tudi zapisi o Milanu Kučanu, ki ima z menoj in mojim delom samo toliko zveze, da pač ima tisti človek isto ime," je dejal Kučan. Pri tem je prve odzive na knjigo, ki so zelo različni, ocenil kot pričakovane.

"Zanimivo pa je, da so o knjigi začeli pisati, še preden je ugledala luč sveta. Že takrat so vedeli, kakšna bo, saj so se takoj pojavile trditve, da je to največji zgodovinski ponaredek," je spomnil Kučan. Takšni odzivi so po njegovih besedah slovenska politična posebnost in kažejo na stanje duha, ki se ga z eno samo knjigo ne da preseči.

Objektivna podoba prvega predsednika, očeta in soproga Na vprašanje, kako so knjigo sprejeli njegovi najbližji, je Kučan odgovoril, da z zadovoljstvom: "Zadovoljni so, da je knjiga ugledala luč svet in se na nek način slika o prvem predsedniku, se pravi o njihovem očetu ali soprogu, kaže v objektivni podobi, in ne tako, kot je želijo nekateri prikazati – kakor da gre za največje zlo slovenske družbe in današnjih razmer."

Portret na 600 straneh V zvezi s svojo politično potjo je Kučan najbolj ponosen na obdobje, ko je bil na čelu slovenske zveze komunistov, in na obdobje slovenskega osamosvajanja. V prvem obdobju je po njegovih besedah Sloveniji uspelo po razmeroma nekonfliktni poti preiti v parlamentarno demokracijo, v drugem obdobju pa prav tako po razmeroma mirni poti do lastne države.

Zgodovinar Repe sicer v svoji knjigi Milan Kučan, prvi predsednik na 600 straneh popisuje Kučanovo življenje in delo od otroštva do aktivnega upokojenstva, pri čemer se osredotoča na politično biografijo.

Ne spreglejte