Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2008,
18.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2008, 18.37

8 let, 1 mesec

LDS za interpelacijo Podobnika nima podpore opozicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na poziv LDS za skupen nastop pri interpelaciji okoljskega ministra Janeza Podobnika so opozicijske stranke odgovorile negativno.

Poslanec Jožef Školč (LDS), ki je sicer na premiera Janeza Janšo naslovil poziv k spoštovanju ugotovitev računskega sodišča, je nad tem presenečen. LDS bo svojo odločitev o tem posredovala ta teden. "Janšo bi z interpelacijo razbremenili odgovornosti" V opozicijskih strankah ocenjujejo, da morebitna interpelacija ne bi bila smiselna, saj bi njen postopek padel ravno v čas pred začetkom volilne kampanje in tako ne bi bilo časa za razpravo. Z njo pa bi, kot so opozorili v SD in Zares, premiera Janeza Janšo razbremenili odgovornosti.

V Zares in SD pravijo, da bi ob morebitni interpelaciji najverjetneje glasovali za Podobnikovo razrešitev, vložitve interpelacije pa ne nameravajo podpisati. "Če se z vsem strinjajo, je vprašanje, zakaj nočejo dati podpisov," je dejal vodja poslanske skupine LDS Školč in ocenil, da "s tem Podobnika na posreden način ščitijo".

SNS: Interpelacija ni smiselna Tudi SNS se interpelacija, predvsem zaradi časovnice, ne zdi smiselna. Poleg tega bi morali "pripraviti kaj več in se ne le naslanjati na opozorilo računskega sodišča", je povedal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. V Lipi pa so prepričani, da bi moral premier odreagirati na ugotovitev računskega sodišča. "Ker ni, je računskemu sodišču vzel vso kredibilnost. Pri pisanju interpelacije ne bomo sodelovali, jo pa bomo preučili, ko in če bo napisana," je dejal vodja poslanske skupine Lipa Sašo Peče.

Školč je sicer v pozivu predsedniku vlade med drugim izpostavil, da mu spoštovanje načel pravne države in delitve oblasti narekujejo, naj opusti politično taktične premisleke in ravna v skladu s predpisi in ugotovitvami državnih institucij. "Izmikanje odgovornosti in uveljavljanje načela, da zakoni ne veljajo za vse enako, niso samo slab zgled državljanom, temveč pravi žebelj v krsto pravne države," je zapisal Školč.

Janša sodišču še ni odgovoril V kabinetu predsednika vlade so na vprašanje, ali bo Janša odgovoril sodišču ali ne, spomnili, da je poziv računskega sodišča predsedniku vlade za razrešitev ministra za okolje in prostor odprl vrsto ustavno-pravnih vprašanj. "Predsednik vlade je zato želel pred sprejemom odločitve dobiti ustrezna pojasnila oz. te dvome in vprašanja odpraviti," so pojasnili.

RS: Mi smo svoje odpravili Na računskem sodišču medtem še vedno čakajo na premierov odgovor, torej da jih premier obvesti, kakšno odločitev je glede njihovega poziva sprejel, in zanjo navede razloge. "Vsebinski odgovor še vedno pričakujemo," je ponovil predsednik sodišča Igor Šoltes. Ugibanja, ali premierov "neodgovor" pomeni nezaupnico sodišču, pa je Šoltes pospremil: "Pristojnosti vsakogar so jasne. Mi smo svoje opravili."

Ne spreglejte