Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
22.25

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

Natisni članek

Državni zbor socialni transferji

Sreda, 22. 11. 2023, 22.25

5 mesecev, 1 teden

Bila je tehnična napaka – bodo poslanci spet odločali o višini socialnih transferjev? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

Včerajšnje odločanje poslancev je prekinila tehnična napaka. Kot je kazalo sprva, so izvoljenci ljudstva podprli predlog opozicijskih strank za 100-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo. Vendar so se takoj po glasovanju pojavile pritožbe poslancev, da glasovalni sistem ni pravilno zaznal njihovega mnenja. Rezultat je presenetil tudi predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ki je najprej razglasila, da amandma ni sprejet, nato pa se je popravila. Po prekinitvi seje, vmesnem testiranju glasovalnih naprav, posvetu z vodji poslanskih skupin in po ponovnem pregledu glasovalnih naprav, ko je bila ugotovljena tehnična napaka pri omenjenem glasovanju, je predsednica parlamenta Klakočar Zupančičeva sejo prekinila. Ali bodo poslanci spet glasovali o predlogu opozicijskih strank, bo jasno po srečanju vodij poslanskih skupin.

Poslanci so včeraj zvečer dopolnilo, ki ga je predlagala opozicija, izglasovali s 34 glasovi za in 28 proti, kar je presenetilo tudi Urško Klakočar Zupančič. Ta je namreč najprej razglasila, da amandma ni sprejet, nato pa se je vendarle popravila. Po glasovanju je več poslancev Svobode trdilo, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani. Predsednica DZ je zato sejo večkrat prekinila, vmes so preverili glasovalne naprave, se pogovorili s tehničnimi službami in opravili posvet vodij poslanskih skupin. Kot so danes sporočili iz parlamenta, so včeraj odkrili napako na glasovalnih napravah in so zato sejo prekinili.

Poslanci sploh lahko spet glasujejo o istem amandmaju?

"O nadaljevanju prekinjene seje boste obveščeni pozneje, po predvidenem današnjem posvetu vodij poslanskih skupin," so za Siol.net pojasnili v državnem zboru in dodali, da bo takrat tudi znano, ali bodo poslanci spet glasovali o istem amandmaju.

"Seveda je nekoliko nenavadno, da se zgolj pri enem glasovanju pojavi tehnična napaka. Toda če je nesporno, da je do nje prišlo, potem je treba seveda glasovanje ponoviti. Za ponovitev glasovanja pa ne zadostuje zgolj domneva o tehnični napaki, kajti to bi uveljavilo prakso podobnih primerov, ki bi bila lahko zgolj v funkciji zavlačevanja in drugačnega oviranja glasovanja oziroma postopkov," je za Siol.net na vprašanje, ali lahko poslanci spet glasujejo o istem amandmaju, dejal ustavni pravnik Miro Cerar.

Vlada za 70-odstotno uskladitev

Vlada je v iskanju finančnih sredstev za sanacijo in obnovo po poplavah sprva predlagala, da se socialni transferji leta 2024 ne uskladijo z inflacijo, nato pa je pristala na delno uskladitev.

Kot je prejšnji teden po seji vlade povedal finančni minister Klemen Boštjančič, so se v koaliciji dogovorili o dopolnilih k predlogu zakona o izvrševanju proračuna, med drugim da se socialni transferji leta 2024 uskladijo v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin. S tem je soglašala tudi vlada.

Državni zbor RS
Novice DZ skozi predlog proračuna za leto 2025

Dva koalicijska poslanca glasovala za opozicijski predlog

Poslanski skupini SDS in NSi sta za včerajšnje glasovanje vložili dopolnili, da se ta člen iz zakona črta in se torej socialni transferji uskladijo z inflacijo v celoti. Da ga bo podprl, je že v torek napovedal poslanec Levice Miha Kordiš, ki je tako tudi ravnal. Za opozicijsko dopolnilo je glasovala tudi Mojca Šetinc Pašek iz poslanske skupine Gibanja Svoboda, ki je pred tem dejala, da se ji zdi privarčevanih 18 milijonov evrov na ramenih najšibkejših nekaj nepojmljivega.

Uveljavitev fiskalnih pravil

Pred tem je DZ že potrdil proračuna za leti 2024 in 2025. Prihodnje leto je poraba predvidena v višini 16,2 milijarde evrov, leto pozneje se bo znižala na 15,8 milijarde evrov. V obeh letih skupaj je za sanacijo po poplavah predvidenih 1,6 milijarde evrov.

Ponovna uveljavitev fiskalnih pravil in ukrepi za blaženje posledic poplav zahtevajo večjo fiskalno disciplino in dodaten denar, je v sredo povedala Saša Jazbec s finančnega ministrstva. To naj bi med drugim dosegli z le delno uskladitvijo socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024 ter ohranitvijo zneskov olajšav in davčnih razredov pri dohodnini v zdajšnji višini. Se pa zvišujejo sredstva za občine, medtem ko se bodo pokojnine že januarja zvišale za 8,2 odstotka.

Poplave, Luče
Novice Boštjančič: Glede predloga zakona o obnovi je treba še nekaj razčistiti
Vzajemna
Novice Zavarovanci naj bi od Vzajemne dobili do 120 evrov
Ne spreglejte