Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
9.55

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

ladjedelnica Izola odstrel lovec

Torek, 16. 4. 2024, 9.55

1 teden, 6 dni

Lovec sredi izolske ladjedelnice ustrelil srno. Lovska zveza: Ravnal je v skladu z zakonom. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
Ladjedelnica Izola | Srna je po izolski ladjedelnici zmedeno begala sem ter tja.

Srna je po izolski ladjedelnici zmedeno begala sem ter tja.

Novinarka Eugenija Carl je na družbenem omrežju X objavila pretresljive fotografije in videoposnetek, iz katerih je razvidno, kako je lovec sredi ladjedelnice v Izoli ustrelil srno, ki se je izgubila oziroma je zašla. Na Lovski zvezi Slovenije pravijo, da je lovski čuvaj Lovske družine Izola ravnal v skladu z zakonom in v skladu s svojimi pristojnostmi ter ni povzročil splošne nevarnosti. Poklical je tudi policijo, a zaradi prezasedenosti patrulj ni mogla priti dovolj hitro. Iz PU Koper so sicer sporočili, da glede omenjenega dogodka zbirajo obvestila. 

"Pred pol ure se je v izolski ladjedelnici zgodilo nekaj nezaslišanega!" je zapis na Facebooku začela Carlova in opisala, da so delavci opazili srno, ki je zašla k morju ter zmedena in prestrašena begala sem ter tja. Poklicali so lovce, da bi srno rešili, a kar so storili, kot je razvidno z videoposnetka, je zelo kruto. 

"Poudarek je na rešiti. Namesto tega je prišel lovec-čuvaj in po 'šerifovsko' rešil zadevo. Srno je preprosto ustrelil," nadaljuje Carlova. 

Vprašljiv ni le način reševanja zmedene srne, temveč tudi dejstvo, da je lovec streljal v prostoru, kjer so bili ljudje. "Sem povedala, da je streljal v prostoru, kjer so bili ljudje, v bližini cesta, in da je to, kot je meni znano, v mestu/naseljih prepovedano?!" je še poudarila Carlova. 

Društvo za zaščito živali: To je še eno brezsramno in nevarno početje "kameradov" 

Na dogodek so se odzvali tudi v Društvu za zaščito in pomoč živalim Lajka, kjer so ostro obsodili dejanje lovca in napovedali, da bodo primerno ukrepali. "Očitno se tudi pod novim predsednikom Lovske zveze Slovenije ne bo nič spremenilo na bolje. Miselnost, stare šege in navade zelene bratovščine ostajajo take, kot so bile od nekdaj, nobenega napredka v miselnosti, boljša je le oborožitev in tudi avtomobili niso več lade nive," so zapisali v društvu. 

Dodali so, da gre za še enega v nizu brezsramnih in nevarnih početij "kameradov": "Ampak glede na to, da lovci perfektno obvladajo 'mreženje' in zasedajo pomembne položaje v centrih moči, bi bilo spremembe iluzorno pričakovati, če se vsi skupaj na glavo postavimo. Njihova himna bi bila lahko 'Kaj nam pa morejo, morejo, morejo ..."

Lovska zveza: Lovski čuvaj je ravnal v skladu z zakonom 

Za pojasnila glede dogodka smo se z vprašanji obrnili na Lovsko zvezo Slovenije, kjer pravijo, da je lovski čuvaj Lovske družine Izola v izolski ladjedelnici, ko je odstrelil tavajočo srno, ravnal v skladu z zakonom in v skladu s svojimi pristojnostmi. 

"Poklical je lovsko inšpekcijo, opisal položaj in prosil za navodila. V bližini na voljo ni bilo narkotika in puške za omamljanje, zato je inšpektor z ustno odločbo odredil usmrtitev in odstranitev živali, ki se je v paničnem begu zaletavala v mrežo, pri čemer se je poškodovala," navaja Lovska zveza. 

Policija se zaradi zasedenosti patrulj ni mogla takoj odzvati

Lovski čuvaj je obvestil tudi policijo in prosil za zavarovanje kraja dogodka zaradi uporabe strelnega orožja, a se, kot so sporočili iz Lovske zveze, policija se ni mogla odzvati v ustreznem času zaradi zadržanosti razpoložljivih patrulj na obravnavi prometne nesreče. "Upošteval je vse varnostne ukrepe v zvezi z uporabo orožja v urbanem okolju in žival skladno z odločbo pristojne inšpekcije usmrtil," so dodali. 

Glede na dejstvo, da policija ni uvedla preiskave dogodka, lahko z veliko gotovostjo sklepamo, da lovec ni povzročil splošne nevarnosti, še navajajo na Lovski zvezi, ob tem pa pojasnjujejo, da vsaka uporaba strelnega orožja v urbanem okolju predstavlja določeno tveganje, nikakor pa ne pomeni avtomatičnega povzročanja splošne nevarnosti.

"Lovci so edini, ki imajo pooblastilo in obvezo usmrtiti divjad v urbanem okolju na podlagi odločbe pristojnega organa. Policisti to lahko storijo izjemoma, v primerih ogroženosti življenj," so sklenili. 

Policija zbira obvestila 

Iz PU Koper so sporočili, da so bili glede odstrela srnjaka na območju ladjedelnice obveščeni včeraj ob 19.05. Dodali so, da policisti PP Izola v povezavi z dogodkom zbirajo obvestila in dokaze za potrditev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O ugotovitvah bo policija obvestila pristojno državno tožilstvo.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Lovsko družino Izola. Odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo. 
Šakal
Novice V tem delu Slovenije vse več divjih prašičev in šakalov
Volk, Volkovi
Novice Ministrstvo odobrilo odstrel dveh volkov v Brkinih
volkovi
Novice Prebivalci Gorij po novih napadih volkov vse bolj prestrašeni
Medved
Novice Nevladnikom ni uspelo: odstrel medvedov se nadaljuje

 

Ne spreglejte