Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
13.40

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Igor Lukšič izobraževanje

Četrtek, 2. 6. 2011, 13.40

5 let, 9 mesecev

Lukšič: Slovenija je pri izobraževanju odraslih lahko zgled državam v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je lahko zgled državam v regiji na področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega izobraževanja, je na regijskem posvetu CONFINTEA VI dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

"Prav je, da se naše izkušnje prenesejo na druge države. Tu se lahko izmenjujejo izkušnje o tem, kako sploh pridobiti tiste ljudi, ki najbolj rabijo izobraževanje, pa tudi, kaj se zgodi s človekom s pridobljenim certifikatom oziroma diplomo. Ali je ta človek dejansko spremenil življenje in dobil neko novo priložnost v družbi ali celo zaposlitev," je na regijskem posvetu o uresničevanju sklepov Unescove mednarodne konference o izobraževanju odraslih (CONFINTEA VI) v Jugovzhodni Evropi dejal šolski minister Igor Lukšič. Premalo črpamo evropska sredstva Slovenija je lahko zgled državam v regiji na področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega izobraževanja. Kot član EU smo lahko aktivni znotraj Unesca in drugih mednarodnih organizacijah, kar je po Lukšičevem mnenju dobra popotnica, saj izkušnje iz sveta prenašamo v našo regijo. Tu imamo še precej neizkoriščenih možnosti. Lukšič je prepričan, da premalo črpamo evropska sredstva za ta namen, predvsem tista ki so posebej namenjena posameznim skupinam, na primer Romom.

Generalni direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Vinko Logaj je predstavil sistem izobraževanja odraslih v Sloveniji s poudarkom na strategijah in prioritetah, direktor Andragoškega centra Slovenije Andrej Sotošek pa je govoril o zadnjih dosežkih v praksi izobraževanja odraslih glede na cilje CONFINTEA VI.

Unesco mednarodne konference o izobraževanju odraslih CONFINTEA organizira vsakih 12 let od leta 1949. Zadnja, šesta v organizaciji Unescovega inštituta za vseživljenjsko učenje iz Hamburga, je potekala leta 2009 v Belemu v Braziliji pod naslovom Živeti in se učiti za uspešno prihodnost - moč učenja odraslih. Udeležilo se je je več kot 1500 udeležencev iz več kot 150 držav članic.

Temeljni namen je priprava učinkovitih globalnih zahtev na področju izobraževanja Temeljni namen konference je bil, kot je dejala Katarina Popović iz združenja izobraževanja odraslih iz Beograda, priprava učinkovitih globalnih zahtev in obvez na področju izobraževanja in učenja odraslih v naslednjem dvanajstletnem obdobju.

Države so sprejele Belemski akcijski načrt s priporočili za razvoj izobraževanja odraslih v naslednjem dvanajstletnem obdobju in tako uskladili ključna razvojna priporočila med drugim pri pismenosti.

Cilj tokratnega regionalnega posveta je opredelitev nadaljnjih korakov za uresničevanje Belemskega akcijskega načrta, med drugim tudi načina njegovega spremljanja ter izhodišč za pripravo vmesnih nacionalnih poročil v letu 2012.

Posveta se udeležujejo predstavniki Albanije, Bolgarije, BiH, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Kosova, Romunije, Srbije in Slovenije.

Ne spreglejte