Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2009,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 11. 2009, 17.20

8 let

Marinič opozarja na nevključenost Slovenije v svetovni barometer korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije Branko Marinič opozarja, da Slovenija ni bila vključena v raziskavo svetovni barometer korupcije, ki ga izvaja Transparency International.

Društvo Integriteta, ki je v Sloveniji izvedlo raziskavo o indeksu korupcije, odgovarja, da društvo v času izvajanja raziskave še ni bilo ustanovljeno.

Marinič:Ugotovitve s strani društva Integriteta niso zadostne Odsotnost Slovenije v barometru tako po mnenju Mariniča ne more dati objektivne slike o pojavu korupcije pri nas. Podajanje ugotovitev s strani društva Integriteta po mnenju Mariniča ne more dati celostne slike pojava korupcije v Sloveniji, saj so v indeks zaznave korupcije vnešeni le "uradni" podatki, medtem ko so podatki, ki bi bili pridobljeni iz odgovorov anketiranih državljanov Slovenije, odsotni.

Marinič: Dobljena slika o korupciji ni dovolj široka Barometer namreč vključuje posamične izkušnje s pojavom manjše korupcije, indeks pa odraža zaznavanje obveščenih opazovalcev pojava korupcije v javnem sektorju in politiki bolj na splošno. Po mnenju predsednika parlamentarne komisije bi s primerjavo uradne zaznave korupcije in stališč glede korupcije vsakega posameznika zagotovo dobili širšo sliko o stanju korupcije v Sloveniji.

Društvo Integriteta je partner organizacije Transparency International Kot je znano, tako svetovni barometer korupcije kot tudi indeks pojavnosti korupcije izvaja mednarodna organizacija Transparency International. Indeks zaznave korupcije je v Sloveniji izvedlo društvo Integriteta, ki je partner največje mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International.

Raziskava ni bila opravljena, ker društvo deluje šele od marca Predsednica omenjenega društva Simona Habič odgovarja, da raziskave niso izvedli zato, ker organizacija Integriteta deluje od marca letos, medtem ko je zbiranje podatkov za tovrstno raziskavo potekalo do februarja. Po zagotovilih Transparency International v Sloveniji v času izvajanja raziskave ni bilo nobenega izvajalca ali pa interesa, da bi raziskavo izvedli.

Mariniču se tudi zdi zanimivo, da društvo Integriteta na svoji novinarski konferenci ni podalo ugotovitev glede raziskave svetovni barometer korupcije 2009 niti ni obrazložilo, zakaj Slovenija v to raziskavo ni vključena.

Habičeva: Mariničeve izjave bi bile lahko bolj podkrepljene Po mnenju Habičeve se Marinič zaveda problema korupcije v Sloveniji, pa vendarle bi bile lahko njegove trditve bolj podkrepljene z znanjem in brskanjem preko spleta. Kot je dejala, je bilo na spletni strani Integritete objavljeno obvestilo za javnost, v katerem so obrazložili, zakaj Slovenija letos ni bila vključena v to raziskavo. Obenem pa je organizacija Integriteta svobodna v odločitvi, ali bodo tako raziskavo pripravili ali ne, je poudarila.

Društvo Integriteta si želi raziskavo izvesti prihodnje leto Sicer pa pričakuje, da bo lahko društvo Integriteta uspelo to raziskavo izvesti v prihodnjem letu. Ob tem je dodala, da v Sloveniji obstajajo raziskave, ki merijo zaznavo korupcije med državljani, in so javno objavljena na spletni strani komisije za preprečevanje korupcije.

Ne spreglejte