Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
16.03

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 16.03

8 let, 1 mesec

Med viri financiranja pokrajin naj bo tudi igralniški denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zagovorniki oblikovanja Goriške pokrajine opozarjajo, da so pripravljavci pokrajinske zakonodaje spregledali pomemben vir prihodkov bodočih pokrajin, tj. igralniški koncesijski denar.

Ta denar je namenjen promociji in razvoju turizma in se sedaj steka v državni proračun. Bodoča pokrajina na severnem Primorskem bi tako letno dobila dodatnih 20 milijonov evrov. Država nalaga regiji skrb za turizem V okviru predloga zakona zakona o prenosu nalog v pristojnosti pokrajin vlada predvideva, da bodo nove organizacijske enote med drugim prevzele skrb za promocijo in razvoj turizma, medtem ko bo le vodenje turistične politike, skupaj z načrtovanjem ukrepov za njeno izvajanje, ostalo na ravni države. Ker mora država pokrajini za prenesena naloge zagotoviti tudi sredstva, bi bila za razvoj in promocijo turizma najprimernejši del namenskega igralniškega koncesijskega denarja, ustvarjenega v regiji, ki sedaj pripada državnemu proračun, je povedal predsednik Foruma za Goriško Boris Nemec.

Forum je zato skupaj z novogoriškim območnim združenjem za vrednote NOB, Goriškim društvom za kakovost bivanja in odborom za goriško pokrajino na Primorskem pripravil amandma k predlogu zakona o financiranju pokrajin in ga poslal primorskim poslancem, v vednost pa še drugim odgovornim, med drugim tudi premieru Janezu Janši.

"Nujno je, da denar ostane pokrajini" Goriška pokrajina, kakršno ime je predvideno v vladnem predlogu pokrajinske zakonodaje, je namreč obmejna in predvsem demografsko ogrožena z najslabšo cestno infrastrukturo v Sloveniji. Ima svojo veliko priložnost v razvoju turizma, zato je nujno, da bi koncesijski denar, ki ga ustvarjajo turistična podjetja s sedežem v regiji, postal finančni vir pokrajine, ko bodo te sprejete, so zapisali v utemeljitvi predloga.

Po besedah Nemca bi tako bodoča Goriška pokrajina dobila dodatnih 20 milijonov evrov letno, Istrsko-Kraška pokrajina med sedem in osem milijonov evrov, medtem ko bi bila sredstva za ostale pokrajine "zanemarljiva". Za severno Primorsko je to ogromno denarja, saj bi ga lahko oplemenitili z evropskimi sredstvi in poskrbeli za razcvet turizma v celotni regiji, je še poudaril.

"Na izkoriščanje Goriške ne bomo več pristajali" "Ne bomo več pristajali na enostransko izkoriščanje Goriške," je Nemec opozoril na dejstvo, da bi se v regiji ustvarjeni koncesijski denar moral tja tudi vrniti. S predlogom, ki dela koncesijskega denarja, namenjenega občinam v zaokroženem turističnem območju, ne zadeva, je že seznanil direktorja direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Marjana Hribarja.

Ne spreglejte