Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2011,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 8. 2011, 13.54

8 let

Medved na Poreznu v zadnjem mesecu ubil šest govedi, na Sorici tri ovce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na planini Porezen je medved v zadnjem mesecu v štirih napadih ubil pet odraslih živali goveda in eno tele, na Soriški planini pa je v tem tednu ubil tri ovce, sedem jih še vedno pogrešajo.

Po prepričanju predstavnikov tamkajšnjih pašnih skupnosti gre za istega medveda. Na agencijo za okolje so že posredovali vlogo za izjemen odstrel.

V zbornici menijo, da gre za odraslega medveda Okoljsko ministrstvo za sprožitev postopka za izjemni odstrel poziva tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS). Ob tem v zbornici menijo, da gre za odraslega medveda in ne za manjšo žival.

V pašni skupnosti Porezen zaenkrat še ne razmišljajo, da bi gnali živino v dolino, je pojasnil gospodar Gregor Koder. Vendar opozarja, da je paša ogrožena in da še vedno čakajo odločitev agencije za okolje. V zadnjem tednu medveda na tem območju niso več sledili, se je pa v začetku tedna pojavil na Soriški planini.

Prepričani, da gre za istega medveda Iz tamkajšnje pašne skupnosti so pojasnili, da je z nedelje na ponedeljek medved tam pokončal tri ovce, sedem pa jih še pogrešajo. Glede na poškodbe živali so prepričani, da gre za istega medveda.

Planina Porezen ima status planinskega pašnika. Ima tudi svojo MID številko, kar pomeni, da upravljavci niso zavezani k ograjevanju premoženja, kot to določa pravilnik o primernih načinih varovanja premoženja in vrstah ukrepov za preprečitev nadaljnje škode na premoženju. Kljub temu je planina varovana z dvožično električno ograjo.

Na tem delu redni odvzem iz narave ni mogoč Večji del planine sodi v tako imenovano prehodno življenjsko območje rjavega medveda, zato na tem delu redni odvzem v skladu s pravilnikom o odvzemu osebkov vrste rjavega medveda in volka iz narave ni mogoč.

Izjemni odstrel Odvzem medvedov v prehodnem območju iz narave se izvaja le kot izjemni odstrel, in sicer v primeru, ko isti medved zapored napada domače žival. "Samo z izrednim odstrelom bo omogočena nadaljnja ustaljena paša domačih živali na planini in s tem med drugim tudi vzdrževanje dragocenega biotopa, ki ga predstavljajo planinski pašniki," so prepričani v zbornici.

Ker gre za ponavljajoče se škode in za očitno problematičen osebek, v zbornici menijo, da je njihov predlog utemeljen in v skladu z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah tudi mogoč.

Ne spreglejte