Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

davki dohodnina koalicija Dušan Mramor Dejan Židan Franc Jurša Miro Cerar Ljudmila Novak

Torek, 29. 9. 2015, 12.35

8 let

Minister Mramor se o davkih pogovarja z opozicijsko NSi. V koaliciji niso ljubosumni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finančni minister Dušan Mramor se je z vodstvom NSi pogovarjal o predlogih davčne reforme te opozicijske stranke. Med njimi je socialna kapica, ki ji koalicijski SD in DeSUS zelo nasprotujeta.

Na finančnem ministrstvu so nam potrdili, da se je Mramor sestanka udeležil na povabilo vodstva Nove Slovenije. Pravijo, da minister vsak predlog sprejema kot dobrodošel. Preveril bo, ali gre za dobre predloge, ki bi jih lahko vključil v davčno reformo, ki jo pripravlja finančno ministrstvo.

Rad ima kapico, a kaj, ko so v koaliciji raje brez Mramor, minister iz kvote SMC, je sicer zagovornik socialne kapice, ki ji je bila v koalicijskih pogajanjih naklonjena tudi zdaj največja vladna stranka, a v koalicijski pogodbi potem ni bila zapisana.

Pri tem ukrepu gre za to, da je višina prispevkov za socialno varnost omejena navzgor, zato imajo podjetja manj stroškov z delavci z višjimi plačami. A za ta predlog Mramor nima podpore v koaliciji, še posebej ostro mu nasprotujejo v DeSUS in SD. Kot smo pisali pred kratkim, tudi predsednik vlade in SMC Miro Cerar ne vidi možnosti za uvedbo tega ukrepa v bližnji prihodnosti.

V koaliciji so bolj naklonjeni spremembam pri dohodnini, kjer imajo svoje predloge tudi krščanski demokrati.

Ali Mramorjev obisk kaj moti Dejana Židana? Predsednika SD in kmetijskega ministra Dejana Židana smo vprašali, ali ga sestanek finančnega ministra z opozicijsko NSi moti ali pa gre za običajen pogovor. V koaliciji namreč deluje strokovna skupina, ki pripravlja davčno reformo, poleg tega pa, kot rečeno, SD ostro nasprotuje socialni kapici.

Židan nam je povedal, da se je pred sestankom Mramorja z NSi tudi sam sestal s predsednico NSi Ljudmilo Novak. Potrdil je, da je Novakova pobudo za sestanek dala zaradi neke druge teme, a sta govorila tudi o davčni reformi.

Kje se najdeta Dejan in Ljudmila? Na kratkem pogovoru sta se strinjala, da je delo v Sloveniji preveč davčno obremenjeno in da je treba zato davčno razbremeniti božičnico oziroma 13. in 14. plačo. Nista pa se strinjala o tem, da je treba hkrati z znižanjem nekatere davke tudi zvišati, nam je povedal Židan, ki je napovedal nadaljnje pogovore socialnih in krščanskih demokratov o tej temi.

Predsednik SD je zanikal, da bi nasprotoval pogovorom Mramorja z NSi, kot je bilo neuradno slišati v parlamentarnih kuloarjih. "Želimo si širše podpore našim projektom, prisluhnemo pa tudi dobrim projektom opozicije," pravi kmetijski minister.

Kje se najdeta Franc in Ljudmila? Tudi v DeSUS srečanje Mramorja in NSi vidijo kot običajno. Vodja poslanske skupine Franc Jurša podpira dialog in dodaja, da koalicija pripravlja svoje predloge. Če se bodo pogledi z Novo Slovenijo na nekaterih točkah srečali, je to pozitivno, saj si želijo čim širšo podporo davčnim reformam, ki vplivajo na vse državljane.

V stranki upokojencev sicer predlogov krščanskih demokratov podrobno ne poznajo, poudarjajo pa, da nasprotujejo socialni kapici.

Ne spreglejte