Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2022,
12.34

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

150

Natisni članek

testiranje cepljenje okužba ukrepi Slovenija minister infektolog Franc Strle Janez Poklukar vlada COVID-19

Ponedeljek, 10. 1. 2022, 12.34

2 leti, 4 mesece

Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

150

"V preteklih tednih sem govoril s številnimi strokovnjaki, virologi, mikrobiologi, epidemiologi in infektologi. Vsi skupaj poskušamo ob tem, kar vemo doslej, napovedati, kakšni tedni nas čakajo. Omikron je v dobrih 14 dneh skoraj izpodrinil delto, zato štetje primerov več nima smisla, saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjeni primeri okuženi z različico omikron," je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Marsičesa o omikronu še ne vemo, vemo pa, da je ta različica veliko bolj nalezljiva in da je inkubacijska doba krajša kot pri preostalih različicah. To pomeni, da lahko pričakujemo veliko število okuženih v razmeroma kratkem času," pa je opozoril infektolog Franc Strle. 

Kot je še dejal Poklukar, mikrobiologi in virologi sporočajo, da se s tako izjemnim izpodrivom bolj nalezljive različice še niso srečali. "Kaj natanko bo ta različica prinesla v bolnišnice, še ne vemo, in to me izjemno skrbi," je ob tem dejal minister.

Necepljeni imajo veliko večjo verjetnost za težak potek bolezni, je še opozoril Poklukar. "Poleg tega so necepljeni veliko bolj izpostavljeni dolgotrajnim posledicam covida, tako imenovanemu dolgemu covidu, s katerim se bomo v zdravstvu še dolgo spopadali," je opozoril.

Po ocenah lahko v karanteni hkrati pristane tudi do 400 tisoč prebivalcev 

Najboljša zaščita pred težkim potekom omikrona in hospitalizacijo je še vedno cepljenje, je znova opozoril minister. Svetovalna skupina za cepljenje je pretekli teden priporočila poživitveni odmerek tri mesece po cepljenju. Opozoril je še na covidno potrdilo, ki bo samo še januarja veljalo neomejeno, s 1. februarjem bodo njegovo veljavnost omejili na devet mesecev.

V bolnišnicah večinoma necepljeni, najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 18 let

Danes v bolnišnicah zdravijo 572 bolnikov, od teh jih 157 potrebuje intenzivno zdravljenje. Med vsemi hospitaliziranimi jih 236 potrebuje zdravljenje s kisikom. "Še vedno imamo tudi dva bolnika na zunajtelesnem krvnem obtoku, stara sta 42 in 58 let," je dejal Poklukar. 

Na covidnih oddelkih je 73 odstotkov bolnikov necepljenih, v intenzivnih enotah je takih kar 85 odstotkov, je še opozoril minister. Povprečna starost bolnikov na navadnih covidnih oddelkih je 67,5 leta, v intenzivnih enotah 62 let. Najmlajši bolnik na intenzivni negi je star 18 let. 

"Odločitev za cepljenje je vaša odločitev in jaz namesto vas ne morem narediti tega pomembnega koraka. Sam sem prebolevnik in hkrati trikrat cepljen, tudi moja žena in otroci. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da cepljenje približamo vsakemu in mu omogočamo čim bolj preprost dostop do cepljenja," je dodal.  

O omikronu podatkov malo, a že znane ukrepe izvajajmo še naprej 

Čeprav ima stroka o omikronu za zdaj še malo podatkov, izvajajmo ukrepe, ki jih že poznamo, še naprej, je opozoril infektolog Franc Strle. "Oddaljenost, čim manj zadrževanja v prenatrpanih prostorih, prezračevanje, higiena rok, higiena kašlja in nošnja mask. Najbolj pomembno pa je cepljenje," je dejal. 

"Ne pričakujemo, da bo cepljenje zelo prepričljivo zmanjšalo širjenje virusa, a po sedanjih podatkih se bo prepričljivo zmanjšal delež tistih, ki bodo cepljeni in bi potrebovali bolnišnično oskrbo. Kar pa je velika stvar," je še opozoril Strle. 

Kaj do zdaj vemo o poteku bolezni po okužbi z omikronom?

"Videti je, da so v ospredju težave z vnetjem zgornjih dihal," je pojasnil Strle. To so bolečine v žrelu, nahod, suh kašelj, včasih vročina. Po do zdaj znanih podatkih je relativno manj prizadetosti spodnjih dihal, kot so pljučnice, je še sporočil. 

"Še ena značilnost je, pravijo, da ni motenj vonja in okusa," je dodal. Večji del bolezni poteka razmeroma blago, kar pomeni veliko število bolnikov, ki pa bodo ostajali doma. Zdravljenje je simptomatsko, podobno kot pri gripi, je še pojasnil, to je primerna hidracija, morda zdravilo proti kašlju, "paziti pa je treba, če gre kaj narobe", je poudaril. Takrat pokličemo zdravnika.

V šolah sprememb ne bo 

"Šole poskušamo imeti čim dlje odprte, zato je ključen ukrep, ki se je v četrtem valu izkazal za uspešnega, presejalno samotestiranje," je o razmerah v šolstvu dejal Poklukar. Če bo spremembe predlagala zdravstvena ali šolska stroka, bomo o tem pravočasno obveščeni, je še dejal Poklukar.  

Izjemen naval danes zaznavajo tudi v klicnem centru NIJZ. "V klicnem centru imajo danes ogromno klicev, zato prosimo za potrpežljivost," je dejala vladna govorka Maja Bratuša

Leon Cizelj
Novice Napoved IJS: Epidemija raste vse hitreje, vrh okužb že čez dober teden #video
Janša
Novice Gospodarstveniki Janši sporočajo: Ponovnega zaprtja države si ne moremo privoščiti
SB Jesenice covid
Novice Število okužb še naprej visoko, prostih le še 19 intenzivnih postelj
Ne spreglejte