Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
14.01

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Davor Božinović Boštjan Poklukar Gerhard Karner Brdo pri Kranju

Torek, 12. 12. 2023, 14.01

4 mesece, 3 tedne

Ministri Salzburškega foruma si želijo rešitve za schengenski prostor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Gerhard Karner, Boštjan Poklukar in Davor Božinović | Foto STA

Foto: STA

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes na Brdu pri Kranju, kjer gosti kolege iz držav Salzburškega foruma, ocenil, da se bomo lahko vrnili k polno delujočemu schengenskemu prostoru šele, ko bo vzpostavljen učinkovit pravni okvir s čim manj izjemami. Tudi avstrijski kolega Gerhard Karner je ocenil, da schengen trenutno ne deluje.

Notranji ministri držav Salzburškega foruma so v prvem delu konferenčnega dela danes med drugim razpravljali o delovanju schengenskega območja.

"Dejstvo je, da schengensko območje ne deluje, kot bi moralo, in to je dejstvo, ki je trenutno jasno nam vsem," je Poklukar povedal na novinarski konferenci.

Pri tem je dodal, da je za vrnitev k polno delujočemu schengnu potreben učinkovit pravni okvir s čim manj izjemami. Rešitve pa se morajo odraziti tudi v zakonodaji, kar med drugim vključuje pakt o migracijah in spremembe zakonika o schengenskem območju.

Karner: Če želimo delujoč schengenski prostor, je treba bolje varovati zunanje meje

Avstrija ima že leta vzpostavljen nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, Karner pa je danes opozoril, da tovrstni nadzor trenutno izvaja 11 držav članic in da je neposredno prizadetega 70 odstotkov prebivalstva EU. To po njegovem kaže na to, da schengen trenutno ne deluje.

"Če želimo delujoč schengenski prostor, kar si želimo, potem je treba bolje varovati zunanje meje," je dejal Avstrijec. Pri tem bi morala po njegovem Evropska komisija v to področje vložiti več tako tehnično kot pravno, saj so nujne nove možnosti in ukrepi.

Hrvaška vlaga v tehnično opremo za nadzor

Na drugem delu srečanja so se ministri posvetili predvsem razpravi o boju proti nezakonitim migracijam. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci opozoril, da ima Hrvaška najdaljšo zunanjo mejo med državami članicami in zagotovil, da policija po najboljših močeh izvaja nadzor tako na meji kot znotraj države, ko ustavlja migrante. Izpostavil je tudi vlaganja v tehnično opremo za nadzor.

Ministri Slovenije, Avstrije in Hrvaške so se na novinarski konferenci strinjali tudi glede pomena sodelovanja med državami in z državami Zahodnega Balkana. Ob tem so se zavzeli za to, da bodo to sodelovanje še okrepili, saj je to eden bolj učinkovitih načinov boja proti tihotapcem in nezakonitim migracijam.

Poklukar je ocenil, da je za učinkovit boj proti nezakonitim migracijam treba okrepiti tudi boj proti tihotapskim združbam in učinkoviteje vračati osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za azil.

Cilj je ujeti vodje kriminalnih združb, ki tihotapijo migrante

Tudi Karner je ocenil, da je sicer dobro, ko jim uspe ujeti tihotapce migrantov, a bi moral biti cilj ujeti vodje teh kriminalnih združb. V tem smislu deluje tudi avstrijska policija na notranjih mejah. Zagotovil je, da je njihova naloga ujeti tihotapce, ne pa jeziti dnevnih voznikov. Pri čemer je poudaril, da je nemogoče napovedati, kdaj bi lahko ta nadzor odpravili.

Poklukar pa je glede notranjega nadzora dejal, da ga je Slovenija uvedla zaradi povišane stopnje ogroženosti zaradi terorizma in da ga bo odpravila, ko ta ne bo več tako visoka.

Na Salzburškem forumu, ki je bil ustanovljen leta 2000, sodelujejo Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Poklukar je danes predal predsedovanje forumu avstrijskemu kolegu. Na dvodnevnem vrhu na Brdu pri Kranju, ki se je začel v ponedeljek, so sodelovali še predstavniki Evropske komisije ter agencij Europol in Frontex.

Ob robu je potekalo tudi trilateralno srečanje ministrov za notranje zadeve Slovenije, Avstrije in Hrvaške, Poklukar pa je opravil še več dvostranskih srečanj.

Boštjan Poklukar
Novice Minister Poklukar zanikal politične pritiske na policijo
Nenad Nešić in Boštjan Poklukar
Novice Poklukar ob obisku ministra za varnost BiH pozval k podpisu dogovora s Frontexom
Italjija. Meja.
Novice Italijani poslali vojsko na mejo s Slovenijo
Ne spreglejte