Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
16.26

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74

Natisni članek

razrešitev ministrica Irena Šinko

Petek, 13. 10. 2023, 16.26

7 mesecev

Ministrica ni odšla tiho: to je zabrusila Golobu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74
Irena Šinko | Želi si, da funkcijo čim prej zasede novi minister.  | Foto Ana Kovač

Želi si, da funkcijo čim prej zasede novi minister. 

Foto: Ana Kovač

"Novinci v politiki ostanejo sami sebi namen. Res je, to drži, in tisti, ki ga je izrekel, naj se nad izrečenim stavkom zamisli," je dejala ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, ki je bila razrešena z 49 glasovi za in enim proti. V večini so za glasovali koalicijski poslanci, proti je glasovala opozicijska poslanka SDS Karmen Furman, večina opozicijskih poslancev pa se je vzdržala. 

Tik pred glasovanjem se je oglasila poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Dejala je, da je razlogi za razrešitev v današnji razpravi niso prepričali, da pa bo glasovala za razrešitev, ker je očitno, da je premier Robert Golob izgubil zaupanje vanjo. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je dejala, da je s Šinkovo dobro sodelovala, pri glasovanju pa se je vzdržala. Nekateri poslanci so sicer nekdanji ministrici med razpravo namenili tudi aplavz. 

Šinko: Zavračam očitke premierja Goloba 

Kot ministrica zavračam očitke premierja Roberta Goloba, je ob razrešitvi dejala Irena Šinko. "Pri svojem delu sem strokovnost in poštenost vedno postavila na prvo mesto. Dodala je tudi, da si želi, da funkcijo čim prej zasede novi minister. "Še letos morajo biti sprejete izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto, nujna pa je tudi izvedba pripravljenih ukrepov za kmetije na poplavnih območjih," je naštela. Med zakonskimi predlogi je izpostavila predlog novele zakona o divjadi in lovstvu. Ob tem je poudarila še, da je v kmetijstvu nujno treba ohraniti zadostno in kakovostno pridelavo hrane.

Šinko se ob izgubi premierjevega zaupanja ni odločila podati odstopne izjave, temveč želi, da jo razreši DZ. "To je v skladu s prisego, ki sem jo dala pred tem DZ, saj slovenska ustava določa, da ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade," je pojasnila na današnji izredni seji DZ.

Golob ji očita, da ni pravočasno in ustrezno ukrepala 

Kot je spomnila, ji Golob v predlogu za razrešitev očita, da se ni pravočasno in ustrezno odzvala, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov in obveščanja potrošnikov. "Kot ministrica, pristojna za področje nadzora nad varnostjo živil, zavračam te očitke," je poudarila. Ob tem je zatrdila, da je uradni nadzor, ki ga nad izvajalci dejavnosti izvaja uprava, učinkovit ter se izvaja v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Obrazložitev pa je sklenila takole: "Novinci v politiki ostanejo sami sebi namen. Res je, to drži, in tisti, ki ga je izrekel, naj se nad izrečenim stavkom zamisli. V mojem primeru ni šlo za željo po oblasti, nikoli se nisem strankarsko borila za položaje, niti kandidirala, ampak bila povabljena k sodelovanju. Verjela sem, da je stvari mogoče narediti boljše, vendar včasih iz takšnih ali drugačnih razlogov ne gre, kot bi si želeli. Kljub temu ni nepomembno, kaj bo s slovenskim kmetijstvom v prihodnjih letih," je dejala ter opozorila, da je nujno, da ohranimo zadostno in kakovostno pridelavo hrane. 

Andrej Grah Whatmough
Novice Svet RTVS prihodnji teden o nadaljnjem razreševanju Graha Whatmougha
Tomaž Kokot, intervju, Pošta Slovenije
Novice Sodišče zavrnilo Kokotov tožbeni zahtevek zoper Pošto Slovenije
vlada, Robert golob
Novice Golob v DZ poslal predlog za razrešitev Šinkove in odstopno izjavo Brežana
Ne spreglejte