Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
10.20

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

2

Natisni članek

epidemija COVID-19 Koronavirus šolstvo Simona Kustec Lipicer

Petek, 15. 5. 2020, 10.20

4 leta

V šole se vrača 64.497 učencev, v vrtce približno polovica otrok

Preklic epidemije na vrnitev v šole in vrtce ne vpliva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

2

V šole se v ponedeljek vrača 64.497 otrok, kar je 34,4 odstotka vseh šolajočih se v osnovnih šolah. Šolarji od 4. do 8. razreda kljub preklicu epidemije nadaljujejo šolanje od doma. V vrtce se vrača približno polovica otrok. Včerajšnji preklic epidemije na načrte glede šolanja in druge sprejete ukrepe ne vpliva.

V ponedeljek se v šole vračajo učenci prve triade osnovne šole, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol in še nekatere druge skupine učencev. Devetošolci se v šole vračajo en teden pozneje, 25. maja.

"Po večmesečnem uspešnem trudu za zajezitve širjenja epidemije covid-19 in njenih posledicah je bil včeraj sprejet odlok o preklicu epidemije, ki nam daje jasen signal, da so bili ukrepi, koraki in spoštovanje ukrepov s strani nas vseh odlični. Uspeh je skupen, skupaj smo zmogli," je v uvodu dejal govorec vlade Jelko Kacin.

"O odličnosti naših ukrepov kažejo tudi današnji podatki, danes zjutraj je bilo v slovenskih bolnišničnih oddelkih prvič od začetka epidemije hospitaliziranih manj kot 30 bolnikov – natančneje 29 bolnikov, od tega sedem hudo bolnih," je še povedal.

Kot je še dejal, so "večdnevni trud, priprave in usklajevanja vodili do točke, ko bodo v ponedeljek ponovno posadili na ramena šolske torbe učenci prve triade osnovnih šol ter maturantje, teden kasneje pa jim bodo sledili še devetošolci".

Simona Kuster | Foto: STA , Foto: STA ,

Maska koronavirus
Novice Ukrepi veljajo: kljub preklicu epidemije še naprej z maskami v trgovino

Kdo vse gre v ponedeljek v šolo

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, kateri učenci se v ponedeljek vrnejo v šole. Kot je povedala, se v šole vrača 64.497 učencev, to je 34,4 odstotka vseh šolajočih se v osnovnih šolah. V šole pa se, ker je osnovna šola obvezna, vračajo vsi učenci, razen tisti, ki imajo opravičila.

V ponedeljek, 18. maja, se ponovno odpirajo:
- vsi vrtci v državi,
- osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda,
- osnovne šole s prilagojenim programom,
- srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit.

Šolska vrata se odpirajo tudi za vse, ki bodo opravljali izpite v skladu s šolskim koledarjem, za kandidate za vpis v srednje šole v letu 2020/2021, ki morajo opraviti aktivnosti prijavno-vpisnega postopka, in za udeležence izobraževanja odraslih.

Od 18. maja so lahko ponovno odprte glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole.

Odpirajo se tudi vrata univerz in visokošolskih zavodov, študentskih ter dijaških domov za dijake, ki se vračajo v šolske klopi.

Od 25. maja se odpirajo vrata za:
- učence 9. razredov OŠ in OŠ s prilagojenim programom,
- učence od 4. do 8. razreda OŠ z učnimi težavami, ki potrebujejo prilagojene oblike in metode dela,
- učence in dijake posebnih programov vzgoje in izobraževanja

Za vse preostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo, je še povedala ministrica.

Simona Kuster | Foto: STA , Foto: STA ,

Šole morajo upoštevati smernice ministrstva in NIJZ

Kot je dejala, morajo zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, univerze in samostojni visokošolski pri izvajanju dejavnosti upoštevati priporočene smernice ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom.

Kot je še dejala, bodo na ministrstvu odpiranje vzgojno-izobraževalnega dela in izobraževanje na daljavo ves čas budno spremljali. "Verjamem, da se bomo vsi na vse morebitne težave odzivali profesionalno ter odgovorno, predvsem pa z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpno," je še dejala.

Ministrica je poudarila, da nevarnost širjenja covid-19 še vedno ostaja, zato je zelo pomembno, da se še vedno obnašamo preventivno in spoštujemo vse varnostno-zaščitne ukrepe.

Šolarji
Novice Navodilo za šolarje: razkuževanje rok obvezno po vsakem prijemanju kljuk #video

V vrtce približno polovica otrok

V ponedeljek se v vrtce vrača približno polovica otrok, je povedala. V šole pa se vračajo vsi zgoraj omenjeni otroci, saj je šola obvezna, je dodala ministrica.

Rizične skupine otrok ostajajo doma in njihovi starši lahko izkoristijo delovnopravne možnosti, ki so jim ponujene v takšnem primeru.

Kot je še dejala ministrica, včerajšnji preklic epidemije za delo, kot je trenutno zastavljeno, v vzgojno-izobraževalnih zavodih ne pomeni nič. "S sprejetimi normativi bomo omogočili varno izobraževanje," je dejala.

"Ukrepi, ki niso bili preklicani, veljajo"

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. Dejala je, da je vstop v Slovenijo omogočen brez karantene vsem, ki živijo v državah EU in imajo tam stalni ali začasni naslov, razen če so bivali zunaj EU več kot 14 dni. Za tiste iz držav zunaj EU karantena še vedno velja za 14 dni.

Vsaka oseba, ki vstopa v Slovenijo in ima bolezenske znake ali je celo potrjeno okužena s koronavirusom, mora na meji na to opozoriti in takoj vzpostaviti stik s svojim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči, je poudarila Vesna Kerstin Petrič.

"Sproščanje režima na mejah nam v tem trenutku dopušča dobra epidemiološka slika, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v državah EU. V Sloveniji smo z odločnim ukrepanjem epidemijo uspešno zajezili," je dejala.

Vesna Kerstin Petrič | Foto: STA , Foto: STA ,

"Ključno je neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas kot v EU in širše. V primeru, da bi se situacija spremenila, kar se bo preverjalo vsakih sedem dni, pa bomo režim na mejah primerno prilagodili," je dodala.

"Ne glede na preklic epidemije covid-19 so še vedno v veljavi vsi ukrepi, ki niso bili preklicani. Zaščitni ukrepi bodo sproščeni, ko bomo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa. S preklicem epidemije še nismo zagotovili, da virusa ni več," je še dejala.

Ob izbruhu lahko vlada spet zaostri ukrepe

Kacin je na koncu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Dejal je, da lahko vlada, če se pojavi nov izbruh v slovenski okolici ali večje žarišče v Sloveniji, v realnem času spet zaostri ukrepe.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video
Ne spreglejte