Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 8. 2021,
22.47

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

27

Natisni članek

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Koronavirus šola

Torek, 31. 8. 2021, 22.47

2 leti, 8 mesecev

Ministrstvo: Če se šola ne bo držala ukrepov, jo bo inšpekcija zaprla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

27

učilnica otroci | Izobraževalni zavod bo moral preiti na izobraževanje na daljavo tudi v primeru, če bo pristojni inšpektorat ugotovil, da zavod ne izpolnjuje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. | Foto Getty Images

Izobraževalni zavod bo moral preiti na izobraževanje na daljavo tudi v primeru, če bo pristojni inšpektorat ugotovil, da zavod ne izpolnjuje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Foto: Getty Images

Pristojni inšpektorat bo lahko skladno z najnovejšim sklepom ministrstva za izobraževanje odredil izvajanje izobraževanja na daljavo za izobraževalni zavod, ki ne bi izpolnjeval predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Sklep stopa v veljavo v sredo. Ministrstvo napoveduje ničelno toleranco do neupoštevanja predpisanih ukrepov. Po poročanju Dela bodo pogoje PCT upoštevali tudi v osnovni šoli Prebold, ki je bila zaradi ravnatelja Petra Žureja najbolj na očeh javnosti.

Tudi v osnovni šoli v Preboldu bodo danes po navedbah župana Vinka Debelaka šolo odprli pod pogoji PCT, poroča časnik Delo. Debelak je za Delo pojasnil, da so ravnatelju Petru Žureju, ki je zavračal upoštevanje ukrepov, inšpektorji jasno povedali, da v nasprotnem primeru šola danes ne bo odprta oziroma da se bodo učenci izobraževali na daljavo.

Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo morali namreč v novem šolskem letu pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela upoštevati trenutne epidemiološke razmere in izvajati ukrepe, skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so v sporočilu za javnost opomnili na ministrstvu za izobraževanje.

Roman Jerala
Novice Biokemik Jerala o razvoju epidemije: prihodnost nas zelo skrbi #video

V katerih primerih bo odrejen pouk na daljavo?

Glede na sklep o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo, ki je bil objavljen v uradnem listu in stopa v veljavo na prvi šolski dan, bo zavod prešel na izobraževanje na daljavo v primeru začasne omejitve ali prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v primeru epidemiološkim ukrepom prilagojene organizacije izobraževalnega dela - ministrstvo kot primer izpostavlja izmenski pouk - ali ob napotitvi posameznih oddelkov v karanteno.

Izobraževalni zavod pa bo moral preiti na izobraževanje na daljavo tudi v primeru, če bo pristojni inšpektorat ugotovil, da zavod ne izpolnjuje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

plaža Grčija
Novice Vedno več okužb med maturanti, ki so se vrnili iz Grčije #video

Inšpekcijske službe prednostno preverjajo izpolnjevanje ukrepov

Ta alineja je bila sprejeta "s ciljem ničelne stopnje tolerance v primerih nezagotavljanja pogojev za varno in spodbudno učno okolje vrtcev in šol, kot jih predpisujejo strokovni ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19", so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu.

Pojasnili so še, da pristojne inšpekcijske službe prednostno preverjajo izpolnjevanja predpisanih ukrepov. "Prva odgovornost ravnateljev in svetov zavodov je, da spoštujejo in razumejo pomembnost ukrepov za zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja šol in vrtec. V nasprotnem pričakujem, da bodo zoper posameznike in njihovo delovanje aktivirani vsi pravni ukrepi nevestnega dela in ogrožanja zdravja," je zapisala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Novice Predsednik Slovenske medicinske akademije: Tega ne morem razumeti #video
Ne spreglejte