Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 2. 2015,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada politiki javno mnenje

Nedelja, 22. 2. 2015, 14.07

8 let

Miro Cerar in njegova stranka pridobivata, DeSUS komaj v parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranka Mira Cerarja je znova prehitela SDS. Podpora ji je namreč zrasla za skoraj šest odstotnih točk. Za prav toliko odstotnih točk se je povečala tudi priljubljenost premierja Mira Cerarja.

Po zadnji meritvi Episcentra Stranko Mira Cerarja podpira 23,4 odstotka vprašanih, medtem ko SDS podpira 19,6 odstotka (januarja 19,7 odstotka). Podpora je prav tako padla stranki SD in Združeni Levici (ZL). Prvo podpira 13 odstotkov, kar je dobre štiri odstotne točke manj kot januarja, ZL pa podpira 10,8 odstotka vprašanih. To pa je natanko dve odstotni točki manj kot pretekli mesec. Na petem mestu je stranka NSi s 7,9 odstotka podpore.

DeSUS v parlament za las Stranka DeSUS bi po zadnji meritvi Episcentra za las prišla v parlament, podprlo bi jo namreč 4,1 odstotka vprašanih, stanki SLS in ZaAB pa bi ostali pred vrati parlamenta. Prvo podpira 3,1 odstotka, drugo pa le še 0,3 odstotka vprašanih.

Največ anketiranih ne bi volilo stranke SDS Na to vprašanje jih je 53,1 odstotka odgovorilo, da gre za stranko SDS. Sledijo ji NSi (18,5 odstotka), ZL (17,4 odstotka), ZaAB (16,7 odstotka), SMC (14,5), SD (13,9), DeSUS (9,4 odstotka). Zunajparlamentarnih SLS in PS ne bi volilo šest oziroma 6,8 odstotka vprašanih.

Podpora vladi raste Potem ko je tri mesece padala, se je podpora vladi Mira Cerarja prejšnji mesec rahlo dvignila. Tokrat se je stanje še izboljšalo, zdaj jo podpira nekaj več kot polovica vprašanih. Ne podpira je 46,5 odstotka vprašanih.

Pahor se ne da, a Bulčeva in Fajonova mu dihata za vrat Najbolj priljubljeni politik je še vedno Borut Pahor. Ta je pri priljubljenosti pridobil v primerjavi s preteklim mesecem še tri odstotne točke in ga tako podpira 77 odstotkov vprašanih. Za petami pa sta mu novinki na lestvici. To sta evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Prvi je naklonjenih 69 odstotkov, drugi pa 67 odstotka vprašanih.

Fajonovi sledijo Miro Cerar in Dejan Židan. Tema pa še nekaj novincev, in sicer Lojze Petrle, Violeta Tomič, Dušan Mramor. Na devetem mestu je predsednik DZ Milan Brglez, ki je manj priljubljen za štiri odstotne točke. Brglezu sledi Karel Erjavec, ki se je s 46 odstotki podpore znašel na desetem mestu priljubljenosti.

Ne spreglejte