Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Državni zbor

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 11.46

6 let, 6 mesecev

Mladi parlamentarci razpravljali o pasteh mladostništva

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Otroški parlament | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V državnem zboru se je več kot sto mladih parlamentarcev zbralo na 26. zasedanju nacionalnega otroškega parlamenta na temo pasti mladostništva.

Bistvo odraščanja, da se mladi razvijejo v ustvarjalne osebnosti, ki bodo znale izražati svoja stališča, je tudi v tem, da mora biti mladi človek nekoliko drzen, je v uvodnem nagovoru dejal predsednik republike Borut Pahor.

"Če želite okusiti pasti mladostništva, morate sem in tja iti tudi čez meje. Moja izkušnja z odraščanjem je, da sem si moral tudi za svojo lastno predrznost določati meje svoje sposobnosti," je poudaril predsednik republike Borut Pahor. | Foto: Ana Kovač "Če želite okusiti pasti mladostništva, morate sem in tja iti tudi čez meje. Moja izkušnja z odraščanjem je, da sem si moral tudi za svojo lastno predrznost določati meje svoje sposobnosti," je poudaril predsednik republike Borut Pahor. Foto: Ana Kovač

Dodal je, da se verjetno s tem izzivom na svoj način ukvarja vsak od njih. Pri tej nalogi, ki je ne more namesto njih opraviti nihče drug, je mladim zaželel veliko uspeha.

Otroški parlament | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pahor je nagovor sklenil z mislijo, da mladi živijo zdaj nenadomestljiv čas življenja, ki oblikuje njihovo osebnost. Z znanjem pridobivajo vrednote in pogled na svet.

Od tega, kako bodo videli svet in svojo vlogo v njem, bo odvisno, kako se bodo spoprijemali s spremembami na svoji življenjski poti.

"Sposobnost ukvarjanja s težavo vas dela zrele osebnosti," je dodal.

Mlade je nagovoril tudi predsednik DZ Milan Brglez, sicer gostitelj mladih parlamentarcev. Poudaril je pomembnost otroškega parlamenta v slovenskem hramu demokracije.

Po mnenju predsednika DZ Milana Brgleza otroški parlament neprecenljivo prispeva k razvoju kulture dialoga, ki je ključen za reševanje trenj in nerazumevanj. | Foto: Ana Kovač Po mnenju predsednika DZ Milana Brgleza otroški parlament neprecenljivo prispeva k razvoju kulture dialoga, ki je ključen za reševanje trenj in nerazumevanj. Foto: Ana Kovač

Kot dolgoletni visokošolski pedagog je v predavalnicah preživel marsikatero burno razpravo, zato se še kako dobro zaveda pomena oblikovanja lastnega mnenja in kritičnega mišljenja, kar poskuša prenesti na mlajše generacije, ki jih poučuje.

Otroški parlament | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Za mlade je po njegovem mnenju pomembno, da o svetu ne razmišljajo v črno-belih okvirih, temveč ga morajo dojemati kot paleto nešteto mavričnih odtenkov. Po njegovem mnenju otroški parlament neprecenljivo prispeva k razvoju kulture dialoga, ki je ključen za reševanje trenj in nerazumevanj.

Otroški parlament | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Otroški parlament je, kot je v nagovoru mladim poudarila predsednica Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik, eden izmed temeljnih programov ZPMS, je vzgoja za aktivno državljanstvo in demokratični nastop.

"Vi mladi ste tisti, ki otroškemu parlamentu vsakič znova vdahnete novo energijo in nove ideje ter nove predloge. Vsakokratni otroški parlament je praznik demokracije," je dejala predsednica Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik. | Foto: Ana Kovač "Vi mladi ste tisti, ki otroškemu parlamentu vsakič znova vdahnete novo energijo in nove ideje ter nove predloge. Vsakokratni otroški parlament je praznik demokracije," je dejala predsednica Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik. Foto: Ana Kovač

"Vi mladi ste tisti, ki otroškemu parlamentu vsakič znova vdahnete novo energijo in nove ideje ter nove predloge. Vsakokratni otroški parlament je praznik demokracije," je zatrdila.

Otroški parlament | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nacionalni otroški parlament, ki ga vsako leto organizira ZPMS, je sklepni dogodek po zasedanjih šolskih, občinskih in regijskih otroških parlamentov.

Otroški parlament | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

O osrednji temi, pasteh mladostništva, bodo po uvodnih nagovorih in izvolitvi predsedstva mladi iz vse Slovenije najprej razpravljali v delovnih skupinah, nato bodo svoja razmišljanja predstavili na plenarnem zasedanju. Tega se bo skupaj z nekaterimi vladnimi predstavniki udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Miro Cerar mladim parlamentarcem: Nikoli ne obupajte, vedno vztrajajte

"Ne pozabite, da ste izjemno pomembni in da nihče ne more nobene odločitve sprejeti namesto vas. Nikoli ne obupajte in vedno vztrajajte," je mladim svetoval premier Miro Cerar.

"Mi starejši včasih nehote podcenjujemo vas mlade in si včasih mislimo, da moramo biti preveč usmerjevalni in zaskrbljeni za vas. Prav je, da vam svetujemo in se z vami ukvarjamo, ampak vi ste v veliki meri sami ustvarjalci svojega življenja in v prvi vrsti sami odgovorni zase," je še dodal predsednik vlade.


STA

Ne spreglejte