Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
17.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

9

Natisni članek

prisilna sredstva komunikacija pritožbeni senat pritožba poročilo delo policija

Torek, 11. 4. 2023, 17.00

1 leto, 1 mesec

Delo policije: to so najpogostejši očitki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

9

slovenska policija | Največ rešenih pritožb se je nanašalo na zagotavljanje javnega reda in miru. Sledijo varnost cestnega prometa, odkrivanje in preprečevanje kriminalitete, varovanje državne meje in obravnavanje tujcev, so našteli na ministrstvu. | Foto Siol.net

Največ rešenih pritožb se je nanašalo na zagotavljanje javnega reda in miru. Sledijo varnost cestnega prometa, odkrivanje in preprečevanje kriminalitete, varovanje državne meje in obravnavanje tujcev, so našteli na ministrstvu.

Foto: Siol.net

Lani je bilo zoper delo policije vloženih 543 pritožb, kar je glede na število izvedenih policijskih postopkov po oceni ministrstva za notranje zadeve (MNZ) malo. Na podlagi tega ministrstvo sklepa, da policisti praviloma strokovno in zakonito opravljajo policijske naloge ter uporabljajo policijska pooblastila.

Od skupno 534 pritožb jih je bilo 334 rešenih brez obravnave v pomiritvenem postopku ali pred senatom, 111 pa jih je senat v pomiritveni postopek odstopil policijskim vodjem. Pritožbeni senat je skupno obravnaval 55 pritožb, so sporočili z ministrstva. Delež utemeljenih pritožb, ki so bile obravnavane pred pritožbenim senatom, je bil tako 28-odstoten, kar je več kot leta 2021, ko je bil njihov delež 19-odstoten, so navedli na ministrstvu.

Največ očitkov se je nanašalo na komunikacijo policistov, glede česar so bili izpostavljeni nedostojni in nekorektni odnosi, domnevna prekoračitev oziroma neupravičena ali nesorazmerna uporaba policijskih pooblastil, na domnevno neukrepanje policistov in domnevno neupravičeno ali nesorazmerno uporabo prisilnih sredstev.

V vseh primerih utemeljenih pritožb je policija ministrstvu poročala o sprejetih in izvedenih ukrepih. | Foto: STA , V vseh primerih utemeljenih pritožb je policija ministrstvu poročala o sprejetih in izvedenih ukrepih. Foto: STA ,

Največ pritožb je bilo vloženih na Policijski upravi (PU) Ljubljana, najmanj pa na PU Nova Gorica.

V vseh primerih utemeljenih pritožb je policija ministrstvu poročala o sprejetih in izvedenih ukrepih. | Foto: Shutterstock V vseh primerih utemeljenih pritožb je policija ministrstvu poročala o sprejetih in izvedenih ukrepih. Foto: Shutterstock

V večini primerov so bili z vpletenimi policisti opravljeni opozorilni razgovori, posamezni primeri pa so bili obravnavani bodisi v okviru delovnih sestankov bodisi dnevno ob napotitvah policistov na delo, so sporočili z notranjega ministrstva. S temi primeri so bili seznanjeni tudi vsi policisti enot, v katere so bili razporejeni policisti, zoper delo katerih je bila vložena pritožba, so dodali.

V petih primerih je bila pritožbena zadeva, zaradi razlogov za sum, da je policist s svojim ravnanjem storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, poslana v obravnavo oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu, so še navedli na ministrstvu.

Pirotehnika in rakete
Novice Prepoved pirotehnike? Na MNZ menijo, da je zdajšnja ureditev ustrezna.
Boštjan Poklukar
Novice MNZ zavrača očitke Knovsa o nesodelovanju
Tatjana Bobnar
Novice MNZ pod novim vodstvom sprejel prvo odmevno odločitev
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova MNZ in policiji: Moj namen je ministrstvo popeljati v mirnejše vode
Boštjan Poklukar
Novice MNZ: Javnost bomo pravočasno seznanili z novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji
Ne spreglejte