Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2012,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 15. 6. 2012, 10.15

8 let

MOL razmišlja o ustanovitvi mestnega podjetja za taksi prevoze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Mestni občini Ljubljana razmišljajo o ustanovitvi mestnega podjetja za taksi prevoze. Tako bi lahko uvedli enotno tarifo, telefonsko številko in grafično podobo, pravi direktor LPP Peter Horvat.

Ideja je razburila taksiste, ki se sicer strinjajo, da je to področje zelo neurejeno. A bi ga bilo treba po njihovem mnenju urediti na državni ravni. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) razmišljajo o različnih oblikah ureditve taksi prevozov - o javnem podjetju, javno-zasebnem partnerstvu ali podelitvi koncesije. Slednjo bil lahko dobilo tudi javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP), je na začetku meseca omenil ljubljanski župan Zoran Janković. Licence podeljuje država Kot so pojasnili v LPP, je koncesija le eden od načinov, da dobijo urejen avtotaksi prevoz. "Pri urejanju smo žal omejeni na zakonska določila, ki občinam prepuščajo le del pristojnosti, medtem ko licence še vedno podeljuje država. Imetnik licence pa je prepričan, da je s tem zadostil vsem zakonskim določilom," so pojasnili. Direktor LPP Peter Horvat je potrdil, da bi bila za podelitev koncesije za taksi prevoze potrebna sprememba zakonodaje. "Cilj je, da nekako uredimo taksi službo v Ljubljani, da bo imel tudi MOL nek vpliv. Tudi pogovori z državo se bodo začeli," je povedal in dodal, da sta poleg koncesije v igri tudi ostali dve možnosti. Dejal je, da bi koncesija LPP vsekakor pomagala pri boljših poslovnih rezultatih, vendar cilj ideje ni večji dobiček, temveč ureditev taksi službe. "Taksisti bi iz sprememb lahko potegnili veliko pozitivnega zase" Po Horvatovih besedah bi s podelitvijo koncesije lahko uvedli enotno telefonsko številko za taksiste, enotno tarifo, grafično podobo in pogoje za taksiste ter plačevanje s kartico urbana. "LPP ima lokacijo, ima možnost ponuditi dispečerski center, ima ime. Zna pa biti težava, ker je v Ljubljani veliko taksi služb in vsak ščiti svoje interese," je priznal. Prepričan pa je, da bi taksisti iz sprememb lahko potegnili veliko pozitivnega zase. "Med taksisti ni navdušenja" A taksisti za zdaj nad omenjenimi idejami niso navdušeni. Kot meni predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa, ni pravično od MOL, da tako razmišlja, saj je občina "javno podjetje, ki naj se ukvarja z upravo in ne z gospodarsko dejavnostjo, kot je taksi služba". Sekretar omenjene sekcije Bojan Pečnik ob tem pojasnjuje, da bi lahko ustanovitev tovrstnega podjetja slabo vplivala na dejavnost taksi storitev v mestu. Bolje bi bilo povezati obstoječe taksiste in LPP ter tako narediti mestni promet bolj atraktiven, dostopen, cenovno ugoden in kakovosten, povezava pa bi koristila uporabnikom, taksistom in LPP, so prepričani v sekciji za promet.

Da razmišljanje MOL o taksi službi ne gre v pravo smer, saj nima podlage v zakonu in ni sprejemljivo za taksiste, opozarja tudi predsednik odbora taksi prevoznikov v omenjeni sekciji Andrej Žavbi, ki je tudi predsednik Taxi društva Letališče Ljubljana. Predsednik Taksi društva Ljubljana Fuad Mustafić poudarja, da je zanje nesprejemljiva predvsem ideja o skupnem klicnem centru za vse taksiste. "Smo prva in najstarejša organizirana taksi služba v Ljubljani in v Sloveniji in imamo razvit svoj trg oziroma svoje stalne stranke," je pojasnil.

Enotni pogoji in standard storitve Po mnenju direktorja združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije Roberta Severja pa je ideja o ustanovitvi mestnega podjetja za taksi prevoze zanimiva. Ob tem je opozoril na dilemo o konkurenčnosti ponudnikov, ki pa bi jo po njegovih besedah lahko rešili s podelitvijo koncesij na podlagi javnega razpisa. Tako bi se lahko postavili enotni pogoji in določil standard storitve, je pojasnil Sever.

Nelojalna konkurenca in delo na črno Taksi prevozniki se strinjajo, da je taksi dejavnost pri nas slabo urejena in nepregledna. Kot opozarjajo, se kljub nekaterim poskusom ureditve tega področja na trgu pojavljata nelojalna konkurenca in delo na črno, prav tako pa mnogi izvajalci potnikom ne nudijo ustreznega standarda. Nekateri postavljajo prenizke cene, da bi bil taksi lahko kvaliteten, je prepričan Pečnik. Žavbi dodaja, da so najbolj problematični taksisti, ki niso vključeni v nobeno organizacijo, saj "ti praviloma prevoze zaračunavajo najdražje in niso nikomur odgovorni za svoje, večkrat zelo nekorektno ravnanje".

Mustafić za ureditev razmer med drugim predlaga enotno ceno za mesto ali regijo oziroma določeno spodnjo in zgornjo mejo cene prevoza ter strožje kazni za delo na črno. Taksisti namreč opozarjajo na slab nadzor na tem področju. Kot navaja Pečnik, MOL niti ne izdaja dovoljenja lokalne skupnosti in ne izvaja kontrole, ki bi jo lahko.

Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so na vprašanje, koliko taksistov je letos plačalo občinsko takso za uporabo taksi postajališč, odgovorili, da letos niso izdali nobene nalepke, ki dokazuje plačilo takse, saj so glede na dosedanje izkušnje ugotovili, da ne prinašajo želenega učinka. Kot so pojasnili, bodo namreč to področje sistemsko uredili, saj pripravljajo nov odlok. A podrobnosti niso razkrili.

Za poenostavljen in združen nadzor Mustafić pa je prepričan, da bodo morali MOL, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo strniti vrste, "če želimo zadeve obrniti v pravo smer". Mustafić tako predlaga spremembo zakonodaje, ki bi omogočala poenostavljen in združen nadzor. Da bo morala odločitev o tem, kako urediti to področje v vsej Sloveniji, sprejeti država ob jasnih usmeritvah stroke, je prepričan tudi Sever. A kot dodaja, trenutno nič ne kaže, da bi se v kratkem kaj premaknilo.

Ne spreglejte