Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
17.28

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

8

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Iran ministrstvo za zunanje zadeve

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 17.28

2 leti, 9 mesecev

MZZ na pogovor poklicalo iranskega veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

8

MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika | Foto Melanie Likar

Foto: Melanie Likar

Zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo iranskega veleposlanika v Sloveniji. Pojasnili so mu, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. Na pogovor so ga poklicali, potem ko je iransko zunanje ministrstvo zaradi izjav premierja Janeza Janše o Iranu na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu.

Kot so zapisali na MZZ, so iranskemu veleposlaniku pogovoru prenesli stališče, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. "To je v skladu z našimi vrednotami in zakonodajo. Slovenija in Evropska unija temeljita na odločni zavezanosti spodbujanju in zaščiti človekovih pravic, demokracije in pravne države po vsem svetu. To je v središču naših odnosov z drugimi državami in regijami," so poudarili.

Človekove pravice so univerzalne, nedeljive in medsebojno odvisne ter veljajo za vse ljudi, tudi za zapornike, ne glede na dejanja, za katera so bili obtoženi.

Ebrahim Raisi
Novice Krvave roke islamskega skrajneža, ki je sodeloval v komisijah smrti

Borrell: Janševe izjave niso bile podane v imenu EU

Josep Borrell | Foto: Reuters Foto: Reuters Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pojasnil, da izjave premierja Janše na dogodku v organizaciji iranske diaspore niso bile podane v imenu EU, so še zapisali. Slovenija bo prek veleposlaništva v Teheranu – v tesnem sodelovanju z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in visokim predstavnikom Borrellom – še naprej predstavljala EU v Iranu kot lokalno predsedujoča država. Z EEAS bodo še naprej v rednem stiku in usklajevali morebitne nadaljnje aktivnosti, so zapisali na MZZ.

"Aktivnosti Slovenije nikoli in na noben način niso uperjene proti katerikoli državi, ampak so v bran spoštovanja univerzalnih človekovih pravic in dostojanstva vsakogar," so poudarili.

Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30 tisoč političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu. Zaradi njegovih izjav je iransko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej. Obsodili so Janševo udeležbo na dogodku in njegove izjave ter zahtevali pojasnila.

Zarif obsodil izjave slovenskega premierja

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v nedeljo v telefonskem pogovoru z Borrellom obsodil izjave slovenskega premierja. Borrell mu je zagotovil, da Janševe izjave ne izražajo stališča EU.

Da zadeve ne komentirajo, so dejali tudi v Evropski komisiji. Povedali so še, da predsednica Ursula von der Leyen z Janšo o tem ni govorila.

V evropski politični skupini socialistov in demokratov (S&D) so medtem zahtevali pojasnila o Janševi udeležbi na dogodku. Poudarili so, da je bila skupina, ki je organizirala dogodek, do leta 2009 na seznamu terorističnih organizacij v EU, zato je podpora premierja predsedujoče države taki skupini "izjemo neodgovorna" ter spodkopava prizadevanja EU za oživitev iranskega jedrskega sporazuma.

Mohammad Javad Zarif | Foto: Reuters Foto: Reuters

Govoril z Logarjem

Borrell je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju v odgovoru na novinarsko vprašanje povedal, da je govoril s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, na zasedanju pa da o tem niso javno razpravljali.

Anže Logar | Foto: STA , Foto: STA , Pojasnil je, da je v nedeljo na poti iz Hrvaške v Bruselj po telefonu govoril z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom, ki ga je vprašal, ali stališča, ki jih je izrazil Janša kot predsedujoči Svetu EU, izražajo uradna stališča EU, saj da je bilo nekaj zmede, ker Slovenija sedaj predseduje Svetu EU.

Borrell je, kot je povedal, iranskemu ministru pojasnil, da lahko ima članica unije svoja stališča o določenih temah, a da ta, četudi ta članica predseduje Svetu EU, ne predstavljajo uradnih stališč EU.

Na zunanjepolitičnem področju uradna stališča EU na ravni voditeljev predstavlja predsednik Evropskega sveta Charles Michel, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik, je še poudaril Borrell.

Ob tem je spomnil na podoben primer, ko je madžarski premier Viktor Orban podal izjave glede Kitajske, ter ponovil, da kot takrat tisto ni bilo stališče unije, tudi v primeru izjav slovenskega premierja to ni bilo stališče unije.

Da so človekove pravice v središču slovenske zunanje politike, je na novinarski konferenci v Bruslju po srečanju zunanjih ministrov EU dejal tudi vodja diplomacije Anže Logar.

Na vprašanje, ali se mu zdijo takšne izjave premierja predsedujoče Svetu EU primerne v času, ko potekajo pogovori z Iranom glede jedrskega sporazuma, pa je Logar odgovoril, da se je Janša referiral na izjavo organizacije Amnesty International (AI), objavljeno 19. junija. Če se postavlja pod vprašaj Janševo izjavo, se torej pod vprašaj postavlja tudi to, kar je zapisal AI, je dodal.

Janševih izjav ni izrecno komentiral

Borrell je na vprašanje odgovoril v španščini. Tako se je odločil, da bi njegove besede zagotovo bile razumljene pravilno in da ne bi bilo napačnih tolmačenj, je poudaril, preden je odgovoril.

Josep Borrell | Foto: Reuters Foto: Reuters

Z navedenim je visoki zunanjepolitični predstavnik odgovoril na vprašanja, ali se mu zdijo Janševe izjave primerne, ali izražajo stališča unije in ali ga skrbi, da bi lahko takšne izjave vplivale na pogovore o iranskem jedrskem programu. Osredotočil se je torej na vprašanje, ali izražajo stališča unije.

Same vsebine Janševih izjav Borrell ni izrecno komentiral. Na podlagi neuradnih informacij pa je mogoče razumeti, da se Bruslju sama sporočila glede človekovih pravic ne zdijo sporna, pač pa da je vprašljiv način, kako so bila podana.

Slika ni črno-bela tudi zato, ker je bila skupina, ki je organizirala dogodek, v okviru katerega je Janša podal izjave, tista, ki je razkrila iranski jedrski program, kar je bil eden od razlogov, da jo je unija umaknila s seznama terorističnih organizacij.

Ne spreglejte