Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2018,
20.26

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

socialna stiska Anita Ogulin Nina Zidar Klemenčič ZPM Ljubljana Moste Polje

Torek, 4. 12. 2018, 20.26

5 let, 5 mesecev

Na področju socialne zakonodaje so potrebne sistemske spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Nina Zidar Klemenčič | "Potrebovali bi prava socialna stanovanja za družine, za katere srednjeročno ni mogoče pričakovati, da bodo zmogle plačevati stroške," je na današnji okrogli mizi poudarila odvetnica Nina Zidar Klemenčič. | Foto STA

"Potrebovali bi prava socialna stanovanja za družine, za katere srednjeročno ni mogoče pričakovati, da bodo zmogle plačevati stroške," je na današnji okrogli mizi poudarila odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

Foto: STA

Socialno ogroženi s svojimi stiskami pogosto trčijo ob zid prava, so opozorili na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Moste-Polje, kjer so danes predstavili predloge sistemskih sprememb, s katerimi bi lahko pomembno vplivali na reševanje socialnih stisk najobčutljivejših družbenih skupin.

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki že več let sodeluje z ZPM Moste-Polje v projektu brezplačne pravne pomoči, je na današnji okrogli mizi Pravo ali prav kot največjo težavo, ki so jo opazili skozi leta, ocenila to, da se pravo ne uporablja tako, da bi bilo prav, ampak za to, da se ljudem postavlja ovire.

"Opozarjamo, da se še vedno ukvarjamo s posledicami nepremišljenih tektonskih sprememb socialne zakonodaje izpred sedmih let in da politika vseskozi ne razume dovolj, kako usodno s tem posega v življenja otrok in družin," pravijo na ZPM Moste-Polje.

Anita Ogulin
Trendi Vse več je družin, kjer starši delajo, vendar to za preživetje ni dovolj #intervju

Predstavili sistemske spremembe za reševanje socialnih stisk

Zidar Klemenčičeva je danes predstavila tudi manifest zveze oziroma predlog sistemskih sprememb. Ta manifest je tretji, ki so ga v zadnjih letih pripravili, je pojasnila in dodala, da upa, da bo bolj uspešen od predhodnih. Politiki predlagajo uveljavitev oziroma ureditev nekaterih stvari, ki bi pomembno vplivale na posameznike, ki se znajdejo v socialno najtežjih trenutkih, ko potrebujejo pomoč države.

Med drugim predlagajo spremembe v načinu odločanja centrov za socialno delo o prošnjah posameznikov za socialno pomoč in uvedbo rešitve, po kateri bi bil center za socialno delo v primeru, da odločbe ne izda v osmih dneh, prosilcu dolžan nameniti pavšal, dokler odločba ne bo izdana.

Novice Ljudje so pripravljeni delati, a za dostojno plačilo #video

Pozivajo tudi k rešitvi stanovanjske problematike za socialno ogrožene družine. "Potrebovali bi prava socialna stanovanja za družine, za katere srednjeročno ni mogoče pričakovati, da bodo zmogle plačevati stroške," je dejala Zidar Klemenčičeva.

Po njenih besedah so stanovanjski skladi zelo naravnani proti reševanju socialnih stisk ljudi, hitro začnejo tudi postopke deložacije neplačnikov. Pozivajo k vzpostavitvi sklada, ki bi poravnaval stroške ljudi, dokler se njihove težave ne razrešijo.

Osnovna šola bi morala postati resnično brezplačna

V pozivu tudi opozarjajo, da bi morala biti osnovna šola tudi resnično brezplačna in da je treba v primeru predpisanih plačljivih vsebin zagotoviti, da bodo te za socialno šibke otroke plačane iz proračuna. Za tiste dijake, ki v svojem šolskem programu potrebujejo obvezno opremo, bi to prav tako financirali iz javnih sredstev.

"Birokracija se je tako razpasla, da ljudje omagajo, še preden pridejo do ustrezne podpore sistema," je poudarila humanitarna delavka in sekretarka na ZPM Moste–Polje Anita Ogulin. | Foto: Ana Kovač "Birokracija se je tako razpasla, da ljudje omagajo, še preden pridejo do ustrezne podpore sistema," je poudarila humanitarna delavka in sekretarka na ZPM Moste–Polje Anita Ogulin. Foto: Ana Kovač

Predlagajo tudi prevetritev sistema izvršb, drugačen sistem presojanja o upravičenosti do otroških dodatkov in boljšo aktivno politiko zaposlovanja. Gre za vprašanje politične volje tistih, ki resnično lahko odločajo, je danes opozorila Zidar Klemenčičeva.

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je sodelovala v današnji razpravi na ZPM Moste-Polje, se je zavezala, da bo sporočila iz manifesta poskušala prenesti do predsednika vlade Marjana Šarca in ministrice za pravosodje Andreje Katič.

revščina
Novice Slovenija, socialna država ali država na sociali?

Ogulinova: Birokracija se je tako razpasla, da ljudje omagajo

Humanitarna delavka in sekretarka na ZPM Moste-Polje Anita Ogulin je ob tem poudarila, da "je vse mogoče, če se hoče". Kot je opozorila, starši danes pravno pomoč potrebujejo že za pridobitev otroškega dodatka: "Birokracija se je tako razpasla, da ljudje omagajo, še preden pridejo do ustrezne podpore sistema. Ko pa sistem zazna posameznika, je ta deležen toliko obremenitev, da jih sam ne zmore."

Zidar Klemenčičeva v okviru projekta Botrstvo že osem let sodeluje pri brezplačni pravni pomoči. V tem času so pomoč ponudili več kot tri tisoč posameznikom in družinam v socialni stiski. Danes je napovedala nadgradnjo brezplačne pravne pomoči v enotno pravno točko, na kateri bodo trikrat na teden ponujali pravno svetovanje.

Ne spreglejte