Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
14.10

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Saša Arsenovič Simon Maljevac nasilje Maribor Parada ponosa

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 14.10

7 mesecev, 2 tedna

Nadaljujejo se obsodbe nasilja ob Paradi ponosa v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
parada ponosa | Po sobotni Paradi ponosa v Mariboru je skupina mlajših moških v središču mesta pretepla aktivista Volkerja, ki je zato moral poiskati pomoč na urgenci. | Foto STA

Po sobotni Paradi ponosa v Mariboru je skupina mlajših moških v središču mesta pretepla aktivista Volkerja, ki je zato moral poiskati pomoč na urgenci.

Foto: STA

Nadaljujejo se obsodbe izrazov nestrpnosti in nasilja ob sobotni Paradi ponosa v Mariboru. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob tem poudaril, da moramo imeti kot država ničelno toleranco do nasilja. Župan Saša Arsenovič pa je danes poudaril, da ima vsak posameznik pravico do svobodnega izražanja svoje identitete.

"Dogodki, ki smo jim bili priča v soboto, in podobni dogodki na zadnji Paradi ponosa v Ljubljani kažejo na to, da so parade ponosa še kako potrebne, nujne. So tiste, ki kažejo, kako moramo narediti korake naprej. Čeprav mislimo, da smo dovolj vključujoča družba, še ni tako," je Maljevac dejal ob prihodu na današnjo redno sejo DZ.

Varuh človekovih pravic obsodil nasilje na sobotni Paradi ponosa v Mariboru

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob srečanju s predstavniki društva Parada ponosa in nekaterih drugih nevladnih organizacij obsodil nestrpnost in nasilje na sobotni Paradi ponosa v Mariboru. Predsodki, diskriminacija in izključevanje zaradi spolne usmerjenosti, spolne identitete in drugih osebnih okoliščin so nesprejemljivi, je poudaril.

"Zaskrbljen sem, ker opažam vse več podpihovanja nasilja v različnih segmentih družbe. Toleranco do drugih smo odrasli dolžni ozaveščati že pri najmlajših in tudi z lastnim zgledom, da nam skrb za druge ni tuja. Pomembno je, da v različnih segmentih družbe, vsak na svojem področju, gojimo kulturo strpnosti, spoštovanja in vključevanja", so v sporočilu za javnost po srečanju Svetine s predstavniki Društva Parada ponosa, Amnesty International Slovenije, Društva DIH - Enakopravni pod Mavrico in Zavoda Transfeministične Iniciative TransAkcije v uradu Varuha povzeli njegove besede.

Mestna občina Maribor z ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja

Župan Arsenovič je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da ima Mestna občina Maribor ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja. "Nasilje na Paradi ponosa ali kateremkoli dogodku je nesprejemljivo in skrb vzbujajoče. Spoštovanje človekovih pravic, enakosti in nediskriminacije je ključno za zagotavljanje strpnega in inkluzivnega družbenega okolja," je zapisal.

Poudaril je, da ima vsak posameznik pravico do svobodnega izražanja svoje identitete in se mora počutiti varnega in spoštovanega. "Nasilno dejanje storilcev je treba prepoznati kot nedopustljivo in nemudoma prijaviti pristojnim organom. Kot župan Mestne občine Maribor spodbujam dialog, razumevanje in strpnost med vsemi posamezniki, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto," je dodal.

Oskrunili pisarno stranke SD

Iz mariborske SD pa so sporočili, da so se nestrpneži znesli tudi nad njihovo pisarno ter popackali okna in vrata. Ob odpiranju vrat svojih prostorov v središču Maribora so bili danes zjutraj priča prizoru, "kakršnega ne pomnimo". "Napad na politično misel, stranko in svobodo izražanja. Poskus ustrahovanja. Sobotno nasilje je, kakor izgleda, bilo tudi na naših vratih," so zapisali na družbenem omrežju Facebook ter ob tem objavili fotografije popackanih vrat in oken. Na notranji strani enega od teh oken je vidna mavrična zastava, ki simbolizira solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. "Ne boste nas prestrašili ... Mi se ne bomo umaknili," so še zapisali v mariborski SD.

Na mariborski policijski upravi so prijavo glede prostorov SD prejeli danes. Za časnik Večer so povedali, da je neznanec s tem, ko je v stavbo vrgel več jajc, povzročil za okoli 3.000 evrov škode.

Oglasil se je tudi mestni svetnik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič in spomnil, da je bil napadeni aktivist Renato Volker kandidat na listi njihove stranke na lanskih lokalnih volitvah. "Vsako nasilje, sploh pa zoper tiste, ki se borijo za pravice določenih skupin, je nedopustno," je sporočil.

Po sobotni Paradi ponosa v Mariboru je skupina mlajših moških v središču mesta pretepla aktivista Volkerja, ki je zato moral poiskati pomoč na urgenci. V drugem primeru naj bi neznanci zmerjali nekega drugega moškega in vanj metali jajca.

Takšno ravnanje so že v nedeljo ostro obsodili najvišji predstavniki države, med njimi predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob.

parada ponosa
Novice Tudi sobotno parado ponosa v Mariboru spremljali incidenti in nasilje
Rumeni jopiči
Novice Odziv društva, ki ga ministrstvo za kulturo želi izbrisati
Društvo Parada ponosa o nasilju
Novice Društvo Parada ponosa kritično do policije, ta očitke zavrača
Ne spreglejte