Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 10. 2010,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 30. 10. 2010, 11.19

8 let

Nadzor nad delom Zobec Hrastarjeve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na vrhovnem državnem tožilstvu naj bi pregledali spise višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, a je generalna državna tožilka Barbara Brezigar že zanikala navedbe o notranjem tožilskem nadzoru.

O navedbah sicer poroča Delo, ki se sklicuje na neuradne, a zanesljive informacije. Delo je namreč preverjalo informacijo tednika Mladina, da je Brezigarjeva odredila notranji nadzor nad delom Zobec Hrastarjeve, usmerjevalke predkazenskega postopka v zadevi Patria.

"Nadzor je notranja stvar državnega tožilstva" Na vrhovnem državnem tožilstvu so jim odgovorili, da Brezigarjeva notranjega nadzora ni odredila. Morebitno odrejanje nadzora nad delom katerega koli državnega tožilca pa je "notranja stvar državnega tožilstva, in ne medijev, in je v pristojnosti generalnega državnega tožilca, ki nadzor odredi skladno z zakonom in ko je to potrebno".

Spis naj bi vendarle pregledali Neuradno pa naj bi na vrhovnem državnem tožilstvu vendarle pregledali spis v zadevi Patria. Pregled naj bi opravila vrhovna državna tožilka, vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor Sanja Javor Pajenk.

Po navedbah omenjenega časnika, je v skladu z zakonom o državnem tožilstvu vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk za to pristojna. Vendar je lahko spis pregledala zgolj na podlagi pisnega pooblastila generalne državne tožilke.

"Glede na to, da se spis Patria hrani v sefu, saj je Branka Zobec Hrastar odsotna, ostaja vprašanje, ali sta bila dostop do spisa in njegov pregled opravljena v skladu s predpisi, ki zelo natančno urejajo, kako mora potekati takšen postopek," še piše Delo.

Boštjan Penko: Gre za obračun s tožilcem Za omenjeni časnik je sicer zadevo komentiral nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko. "Če je to res, gre za obračun s tožilcem, ki je naredil nekaj po svoje, kar ni v skladu s političnimi motivi, ki narekujejo ukrepanje vrhovnega državnega tožilstva," je dejal.

Ne spreglejte