Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2015,
20.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

politika Janez Janša Janez Janša SMC SDS vlada

Sobota, 21. 3. 2015, 20.49

8 let, 3 mesece

Največ pridobila Združena levica, DeSUS pred vrati parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je stranka DeSUS prejšnji mesec komaj prišla v parlament, so tokrat anketiranci v Episcentrovi raziskavi poslance te stranke postavili pred vrata. Prva je še vedno SMC, sledi SDS.

Stranka modernega centra po zadnji Episcentrovi raziskavi ostaja pri približno enaki podpori. Podpira jo 23,3 odstotka vprašanih, kar je 0,1 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. SDS si je izboljšala položaj za odstotno točko in jo zdaj podpira 20,6 odstotka vprašanih. Najbolj je podpora zrasla ZL. ZL sicer ostaja na tretjem mestu, le da jo je pretekli mesec podpiralo 10,8 odstotka, zdaj pa 14,1 odstotka vprašanih.

Padec je doživela stranka SD. To podpira 10,8 odstotka vprašanih, kar je 2,2 odstotne točke manj v primerjavi z zadnjim merjenjem. NSi je pridobila 1,5 odstotne točke podpore. Podpira jo 9,4 odstotka vprašanih.

Pred vrati parlamenta bi ostale stranke DeSUS, SLS in ZaAB. Stranki DeSUS je podporo namenilo 3,7 odstotka vprašanih, SLS 3,3 odstotke, ZaAB pa 0,7 odstotka vprašanih.

Po dveh mesecih padec podpore vladi Po dveh mesecih rasti podpore vladi Mira Cerarja se je tokrat situacija obrnila. Podpora ji je padla za slabo odstotno točko, tako da jo podpira 52 odstotkov vprašanih.

Še vedno največ vprašanih ne bi volilo SDS Na vprašanje, katere stranke zanesljivo ne bi volili, je 54,6 odstotka vprašanih odgovorilo, da stranke SDS. Sledijo ji NSi (21,9 odstotka), ZL (18,8 odstotka), SMC (18,3), ZaAB (18,1 odstotka), SD (11,8) in DeSUS (10,2 odstotka). Zunajparlamentarnih SLS in PS ne bi volilo 3,8 oziroma 4,1 odstotka vprašanih.

Pahorju priljubljenost padla za šest, Cerarju za sedem odstotnih točk Najbolj priljubljeni politik je še vedno predsednik države Borut Pahor, a mu je v primerjavi s preteklim mesecem priljubljenost padla za šest odstotnih točk. Tako ga zdaj podpira 71 odstotkov vprašanih.

Sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Obema je podpora padla za eno odstotno točko v primerjavi s preteklim mesecem.

Na četrtem mestu ostaja premier Miro Cerar, a z manjšo podporo. Ta mu je v primerjavi s preteklim mesecem padla za sedem odstotnih točk. Sledijo mu poslanec Dejan Židan, Violeta Tomič in predsednik DZ Milan Brglez.

Za dve mesti, s šestega na osmo, je padel evropski poslanec Lojze Peterle, ki mu sledi poslanec Luka Mesec. Ta je izgubil dve odstotni točki podpore. Ob šest odstotnih točk podpre pa je finančni minister Dušan Mramor, ki se je tako znašel na desetem mestu priljubljenosti.

Ne spreglejte