Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2008,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 2. 2008, 11.55

8 let

Nakupa transportnega letala v tem mandatu še ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Franci Žnidaršič je na seji parlamentarnega odbora za obrambo pojasnil razloge, zaradi katerih je ministrstvo preklicalo postopek nabave transportnega letala.

Po njegovih besedah so se za prekinitev nakupa odločili zaradi nesreče enega od letal istega tipa in varčevanja na ministrstvu.

Po Žnidaršičevih navedbah so se za razveljavitev postopka nabave in hkratno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z nakupom letala odločili 1. februarja.

Prekinitev nabave zaradi nesreče istega tipa letala Možnost za to so si po njegovih besedah zagotovili že v sami fazi objave razpisa, v katerega so zapisali, da si naročnik pridružuje pravico, da razpis med postopkom kadarkoli prekine. Za prekinitev so se odločili predvsem zaradi nesreče, ki jo je imelo eno od letal istega tipa in pa zahteve po varčevanju. Po njegovih besedah je namreč v tistem trenutku prišla zahteva po zmanjšanju nabav v letu 2008.

Razpis je bil v zaključni fazi Sam razpis je bil po Žnidaršičevih besedah v zaključni fazi, ko so že potekala zaključna pogajanja z izbranim ponudnikom, ponoven razpis pa je mogoče kadar koli ponoviti.

Bolj smiselno bi bilo gasilsko letalo

V razpravi je poslanec Aurelio Juri (SD) ocenil, da je prekinitev postopka dobra priložnost, da ministrstvo ponovno razmisli o nakupu tovrstnega letala. Po njegovem je že pred časom opozarjal in to ponavlja tudi zdaj, da bi bilo mogoče namesto vojaškega transportnega letala bolj smiselno kupili gasilsko letalo.

Z razpisom ni potrebno hiteti Da z razpisom ne gre hiteti, pa je menil Drago Koren (NSi). Po njegovem bi bilo treba najprej preveriti finančna sredstva, ki jih imajo na voljo, ter prav tako potrebe in se nato ponovno odločiti, v katere nabave se bo šlo.

Nabave letala v tem mandatu še ne bo Žnidaršič mu je na to odgovoril, da z izborom ne bodo hiteli in da do nabave letala v tem mandatu zagotovo še ne bo prišlo. Kot je dejal, bodo na ministrstvu do poletja le pripravili vsa potrebna izhodišča, da bo lahko prihodnja ekipa nadaljevala z delom.

Člani odbora so se na današnji seji seznanili še z informacijo o vsebini in zaključkih neformalnega srečanja direktorjev za obrambno politiko držav članic EU, ki je januarja potekalo na Brdu pri Kranju. Prav tako so se seznanili s sporazumom med Slovenijo in Črno goro o sodelovanju na obrambnem področju in ga podprli.

Ne spreglejte