Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
5.52

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

padavine poplave

Petek, 3. 11. 2023, 5.52

5 mesecev, 3 tedne

Arso opozarja pred poplavljanjem dveh rek: ena lahko v soboto obsežno poplavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja pred poplavljanjem Save in Drave, zadnja lahko še v soboto obsežno poplavi v spodnjem toku. Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1.600 kubičnih metrov na sekundo in počasi upada, v spodnjem toku njen pretok še narašča. Sava se razliva ob celotnem toku, tudi njen pretok še narašča v spodnjem toku. Minister Marjan Šarec je danes ob obisku Tolminskega presodil, da gre za primer izjemno dobre prakse in dobro organiziranega občinskega štaba. Da so se preventivni ukrepi izkazali za dobre, meni tudi župan Alen Červ. Zgornji video je bil posnet ob hidroelektrarni v Medvodah.

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo Sava poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, so opozorili na Mestni občini Kranj. Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre pa je opoldne na novinarski konferenci dejala, da je vodotok upadel in da te grožnje ni več. | Foto: Mestna občina Kranj V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo Sava poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, so opozorili na Mestni občini Kranj. Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre pa je opoldne na novinarski konferenci dejala, da je vodotok upadel in da te grožnje ni več. Foto: Mestna občina Kranj

Fotogalerija
1 / 10
Pregled dnevnega dogajanja:

Stanje ob 00.30: Drava v spodnjem toku še narašča, ponoči največji pretok
Stanje ob 21.00: Veter in visoki valovi v Piranu opustošili lokale ob morju
Stanje ob 19.01: Arso opozarja pred poplavljanjem Save in Drave, zadnja lahko v spodnjem toku obsežno poplavi
Stanje ob 14.41: Šarec na Tolminskem pohvalil preventivne ukrepe, načrt evakuacije na Kneži še vedno aktualen
Stanje ob 13.49: Gorenjska se je izognila ekološki katastrofi
Stanje ob 13.23: V Dravogradu evakuirali devet objektov, na Koroškem težave tudi zaradi plazov
Stanje ob 13.20: Na Bohinjskem se je ob deževju sprožilo več zemeljskih plazov
Stanje ob 12.40: "Resnično, vse, kar vem, vem iz medijev"
Stanje ob 11.42: V Kranju narasla Sava preplavila poškodovano kanalizacijsko cev pod planiškim mostom
Stanje ob 10.30: V osrednji Sloveniji noč minila mirno, a Sava še narašča
Stanje ob 10.05: V Piranu tudi zjutraj sirene
Stanje ob 9.49: Bo počila kanalizacijska cev v Kranju?
Stanje ob 9.28: Arso za celotno državo omilil vremensko opozorilo, poplavna nevarnost predvsem na porečju Drave
Stanje ob 9.15: Opozorilne sirene tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju
Stanje ob 8.18: Zaradi naraščanja Drave opozorilne sirene v Dravogradu in Vuzenici
Stanje ob 8.05: To se je zgodilo v Tolminu
Stanje ob 7.59: Škofja Loka - Sotočje Poljanske in Selške Sore
Stanje ob 7.17: Na Gorenjskem v manjšem obsegu poplavljalo več rek
Stanje ob 7.13: Noč na Tolminskem minila razmeroma mirno
Stanje ob 7.05: Na Obali poplavljalo morje, v Izoli pa tudi meteorne vode
Stanje ob 6.50: To se je dogajalo ponoči
Stanje ob 6.30: Prvi posnetki z Gorenjske
Stanje ob 4.30: Ponoči zaprte nekatere ceste
Vremenska napoved za Slovenijo: spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo še padavine, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 1.400 metrov. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Temperature bodo večinoma od 10 do 15 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje.
Ponoči bodo padavine oslabele in ponehale, le ponekod na jugu in vzhodu bo še nekaj dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, ob morju 10, v alpskih dolinah okoli 0 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Stanje ob 00.30: Drava je v spodnjem toku še naraščala, ponoči največji pretok

 Vremensko dogajanje se je po državi umirilo, še vedno pa v večjem obsegu poplavlja reka Drava. V spodnjem toku še počasi narašča in bo po napovedih Arsa največji pretok, okoli 2000 kubičnih metrov na sekundo, dosegla v nočnih urah. V spodnjem toku se bodo poplavljene površine še povečevale, v zgornjem toku pa počasi zmanjševale.

Kot je v sinočnji oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, so bili pretoki na Dravi v večernih urah stabilni, do okoli 1500, 1600 kubičnih metrov na sekundo, kar kaže, da se tudi tam zadeve umirjajo.

Stanje ob 21.00: Veter in visoki valovi v Piranu opustošili lokale ob morju

V Piranu je močan veter povzročil velike valove, ki so uničili precej lokalov v prvi vrsti ob morju, razdejalo je skalnat valobran in skale nametalo na cesto, zato trenutno ni prevozna, je za STA dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper. Ker se stanje še vedno ni umirilo, gasilcem in civilni zaščiti še ni uspelo vzpostaviti intervencijske poti.

"Jaz sem domačin, Pirančan in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode," je dejal Ventin.

Po 10. uri je namreč v Piranu zapihal močan veter, zaradi katerega so nastali visoki valovi, ki so uničili obalo. Ogromne skale valobrana je nametalo na cesto, zaradi česar ta še vedno ni prevozna. Gasilci in civilna zaščita so želeli skale odstraniti, da bi naredili vsaj intervencijsko pot, a jim to ni uspelo. "Ker se stanje cel dan ni umirilo in je toliko morja na cesti, tako je špricalo, da se niti z delovnimi stroji ni dalo priti zraven," je dogajanje opisal Ventin.

Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa po njegovih besedah velika. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti tudi v preteklih dneh. Danes so polomljena stekla, razdejani letni vrtovi, poplavljene kuhinje in premočena vsa notranja oprema, je dodal. "Ljudje so se trudili, celo poletje delali in pride en takšen dan in ti uniči vse, kar si delal," je izpostavil Ventin.

Lahko da je bilo poplavljeno tudi kakšno stanovanje, a o tem gasilci za zdaj niso bili obveščeni, tudi evakuacije niso bile potrebne. "V Piranu smo navajeni te visoke plime in da se pač lahko zgodi, da poplavi stanovanje. Velikokrat nas ljudje tudi ne pokličejo in poplavo sami sanirajo," je povedal.

Poplave, Slovenija, reke, Piran | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

V drugih obalnih občinah danes po Ventinovih besedah ni bilo posebnosti.

Stanje v Piranu se še ni umirilo, čeprav se je gladina morja nekoliko spustila. Večje nevarnosti za zdaj ni, so pa gasilci v pripravljenosti. Skrbi jih, kaj bo v noči na nedeljo. "To vreme nas vedno preseneti z novimi izzivi," je dejal.

Prebivalcem Pirana svetuje, da ob napovedanem plimovanju v prihodnjih dneh zaščitijo domove, vhodna vrata, vozila pa naj umaknejo na varno. Ko zaslišijo zvok sirene, pa naj ostanejo doma, je še dodal Ventin.

Stanje ob 19.01: Arso opozarja pred poplavljanjem Save in Drave, zadnja lahko v spodnjem toku obsežno poplavi

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja pred poplavljanjem Save in Drave, zadnja lahko še v soboto obsežno poplavi v spodnjem toku. Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1.600 kubičnih metrov na sekundo in počasi upada, v spodnjem toku njen pretok še narašča. Sava se razliva ob celotnem toku, tudi njen pretok še narašča v spodnjem toku.

V spodnjem toku bo Drava še naraščala in največji pretok, okoli dva tisoč kubičnih metrov na sekundo, dosegla v nočnih urah. V njenem zgornjem toku se bodo poplavljene površine počasi zmanjševale, v spodnjem pa še povečevale, so zapisali v hidrološkem poročilu Arsa.

Zaradi obilnih padavin narašča reka Drava. | Foto: Matic Prevc/STA Zaradi obilnih padavin narašča reka Drava. Foto: Matic Prevc/STA

Pretok Save Bohinjke se zmanjšuje, a ta reka še poplavlja. Sava se razliva ob celotnem toku, v zgornjem upada, v srednjem je njen pretok ustaljen, v spodnjem toku pa še narašča. Največji pretok okoli 2.300 kubičnih metrov na sekundo bo v Čatežu dosegla v večernih urah, so ocenili na Arsu.

Reka Reka še poplavlja v spodnjem toku, vendar že počasi upada. Na območju pogostih poplav se razlivajo Krka, Kolpa, Ljubljanica in Dravinja. Kolpa ima v srednjem toku ustaljen pretok, v spodnjem še narašča. Krka, Dravinja in Ljubljanica še naraščajo, so dodali.

Velik pretok reke Mure se še povečuje, pretoki ostalih rek po Sloveniji pa se počasi zmanjšujejo.

Do polnoči je Arso za severovzhod in jugovzhod države izdal rumeno opozorilo pred vetrom, dežjem in nevihtami. Za soboto ni izdanih opozoril, v nedeljo pa je za celotno državo izdano rumeno opozorilo pred vetrom in nevihtami, v osrednji Sloveniji tudi pred padavinami. Oranžno opozorilo pred padavinami je izdano za severozahod države, pred vetrom pa za jugozahod.

Stanje ob 14.41: Šarec na Tolminskem pohvalil preventivne ukrepe, načrt evakuacije na Kneži še vedno aktualen

Minister Marjan Šarec je ob obisku Tolminskega presodil, da gre za primer izjemno dobre prakse in dobro organiziranega občinskega štaba. Da so se preventivni ukrepi izkazali za dobre, meni tudi župan Alen Červ. Še vedno je sicer aktualen načrt evakuacije zaradi plazu na Kneži, izziv bo tudi šolski prevoz do Podbrda, saj cesta ni prevozna za avtobuse.

Obrambni minister Šarec, ki je po deževni noči obiskal Tolminsko, je v izjavi za medije pohvalil vse, ki so sodelovali pri preventivnih ukrepih, in sicer že od prejšnjega petka.

Kot je dejal minister Šares, vedno zagovarja takšno ukrepanje, da "sil ni nikoli preveč". "Bolje jih je imeti več v pripravljenosti, pa potem ne uporabiti, kot pa obratno," je dejal. | Foto: Matic Prevc/STA Kot je dejal minister Šares, vedno zagovarja takšno ukrepanje, da "sil ni nikoli preveč". "Bolje jih je imeti več v pripravljenosti, pa potem ne uporabiti, kot pa obratno," je dejal. Foto: Matic Prevc/STA

"Štab izjemno dobro deluje, ljudje so bili pravočasno opozorjeni, tudi preventivno evakuirani. Ključna zadeva je, da so bile gasilske enote poklicane na pomoč že preventivno," je pojasnil minister. Kot je dejal, vedno zagovarja takšno ukrepanje, da "sil ni nikoli preveč". "Bolje jih je imeti več v pripravljenosti, pa potem ne uporabiti, kot pa obratno," je dejal.

V Baški grapi so pri ukrepih pomagali tudi vojaki z mehanizacijo, v četrtek jih je tja prispelo osem. Vojska je po Šarčevih besedah v pripravljenosti za pomoč pri naravnih nesrečah že od maja, kar je postal "neki avtomatizem". Zatrdil je, da imajo ves čas na razpolago četo približno 300 vojakov in da je Slovenska vojska vključena tudi v vse aktivnosti kot članica državnega štaba.

Ob tem je minister dejal, da so se iz preteklih poplav tudi marsikaj naučili ter da so izkušnje izjemno dobrodošle tako za prebivalstvo kot za sistem, saj jih lahko v naslednji ujmi uporabijo. Napovedal je, da bo uprava za zaščito in reševanje prihodnji teden pozvala k prijavi škode oziroma intervencijskih stroškov občin in tudi gasilskih organizacij. Če se bo po nedelji vreme umirilo, bodo lahko intervencijske stroške popisali in sredstva nakazali Gasilski zvezi Slovenije, da jih bo povrnila gasilskim društvom, uprava za zaščito in reševanje pa občinam.

Tolminski župan Červ je v izjavi za medije poudaril, da hudourniške vode niso dodatno poplavljale stanovanjskih objektov, prav tako ni bilo prevelikih težav s cestnimi povezavami v Baški grapi. "Več je bilo težav okrog Tolmina, ampak tukaj se raven reke Soče znižuje, tako da se tudi to ureja," je pojasnil.

Glede plazišča na Kneži je dejal, da je še vedno aktivno. "Tam je načrt o potencialni evakuaciji še vedno aktualen, kar pomeni, da so postelje v Domu puntarjev še vedno pripravljene, če bi se sprožila sirena. Krajani so o tem obveščeni, vse preostale lokacije pa se urejajo," je navedel. Ob tem je pojasnil, da so vsi useki in podori, ki so glavni razlog za enosmerne zapore cest, v fazi sanacije. "Nekje bo šlo hitreje, nekje bo bolj kompleksno, bo treba še kakšen projekt narediti, preden se bo zadeva dokončno sanirala, ampak načeloma večjih težav ni," je dejal.

Alen Červ, Marjan Šarec, Rudi Medved | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

"Mogoče še največji izziv v tem trenutku je ponedeljkov začetek šole po počitnicah. Vemo, da imamo v Podbrdu tudi osnovno šolo, kamor otroci prihajajo z avtobusom. En odsek ceste trenutno za prevoz z avtobusom ni primeren, saj je primeren samo za lažja vozila, tako da bo treba najti rešitve, ali s kombiji, z vlakom, skratka z nekimi alternativnimi prevozi, da bomo zagotavljali nemoten pouk," je pojasnil tolminski župan.

Glede ceste na območju med Knežo in Grahovim ob Bači je pojasnil, da jo že delajo. Trenutno izvajajo golosek površine in določena odkopavanja, pri čemer je izvajalec koncesionar državne direkcije za infrastrukturo, saj gre za državno cesto, je pojasnil. Kot je dejal, podrobnosti projekta ne pozna, najverjetneje pa bodo širili cesto v breg in tako znova omogočili dvosmerni promet.

Podbrdo, reka Bača | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Odsek ceste med Hudajužno in Podbrdom po županovih besedah ni tako problematičen in sanacija z gradbenega vidika ni tako zahtevna, gre samo za sprotno spiranje materiala, ki ga je treba na novo nanesti in utrditi

Sanacija poškodovane ceste.
 | Foto: Matic Prevc/STA Sanacija poškodovane ceste. Foto: Matic Prevc/STA

Ob napovedi ponovnih padavin konec tedna je župan pojasnil, da štab civilne zaščite še vedno deluje v polnem obsegu. "Moštva, ki so delala na terenu, smo zdaj poslali na prepotreben počitek. Dve neprespani noči sta za nami, tako da bo ta današnja bolj mirna, s sobote na nedeljo pa bomo spet v polni pripravljenosti, tudi z zadostnim številom gradbene mehanizacije," je napovedal.

Podbrdo, reka Bača | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Ob tem je pojasnil, da se je izkazalo, kako pomembno je, da imajo gradbeno mehanizacijo že na problematičnih točkah, "da se sproti odnaša hudourniški material". "Na ta način praktično v celi Baški grapi nismo imeli primera, kjer bi hudourniške vode poplavljale oziroma ogrožale stanovanjske objekte. To prakso bomo nadaljevali," je zatrdil. Upa in želi pa si, da bo potem "končno nekaj daljšega sušnega obdobja, da se teren utrdi in da se lahko lotimo tudi sanacije posameznih objektov".

Stanje ob 13.49: Gorenjska se je izognila ekološki katastrofi

V Kranju je ponoči zaradi močnih padavin močno narasla Sava dosegla in preplavila kanalizacijsko cev pod planiškim mostom. V primeru poškodovanja cevi bi se lahko zgodila ekološka katastrofa. Na direkciji za vode mirijo, da je vodotok upadel in da te grožnje ni več. Ob obnovi mostu bodo odstranili tudi to cev, saj ne spada tja, so dodali.

Narasla Sora v Medvodah.
 | Foto: Matic Prevc/STA Narasla Sora v Medvodah. Foto: Matic Prevc/STA

Stanje ob 13.23: V Dravogradu evakuirali devet objektov

V Dravogradu je Drava dopoldne prestopila bregove, zato so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi, je za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec. Narasle vode, predvsem podtalne, poplavljajo na drugi strani Drave, na območju ob izlivu Meže. Ponekod na Koroškem imajo težave tudi zaradi plazov.

Narasla reka Drava v Dravogradu.
 | Foto: Matic Prevc/STA Narasla reka Drava v Dravogradu. Foto: Matic Prevc/STA

V Dravogradu je na terenu okoli 70 gasilcev, ki so objekte ob Dravi na Ribiški poti pomagali tudi preventivno zaščititi, ko pa se je voda začela približevati objektom, so se odločili za evakuacije.

Trenutno imajo dravograjski gasilci kar nekaj dela tudi na drugi strani reke, na območju, kjer se v Dravo izliva Meža, v katero malo pred Dravogradom priteče tudi reka Mislinja. Iz objektov na drugi strani Drave trenutno prečrpavajo vodo, objekte pa tam bolj ogroža narasla podtalnica, je povedal Zavec.

Po podatkih dravograjske civilne zaščite pretok Drave zdaj že nekaj časa ne narašča in je stabilen pri okoli 1.700 kubičnih metrih na sekundo. Glede na zadnje informacije, ki jih imajo, naj bi bil danes do 18. ure pretok podoben, to je od 1.700 do 1.800 kubičnih metrov na sekundo.

Narasla reka Drava v Dravogradu.
 | Foto: Matic Prevc/STA Narasla reka Drava v Dravogradu. Foto: Matic Prevc/STA

Tako v Dravogradu kot v Vuzenici se je zjutraj zaradi naraščanja pretoka Drave sprožila sirena za opozorilo na nevarnost, nato pa so nekaj pred 9. uro v Dravogradu zaradi naraščanja reke aktivirali še sireno za neposredno nevarnost.

V Vuzenici je po besedah župana Franja Goloba Drava ponekod prešla rob obrežja, ni pa še poplavljala. Že od zgodnjega jutra so aktivirani gasilci, ki so s protipoplavnimi vrečami in folijo pomagali zaščititi najbolj izpostavljene objekte, trenutno pa je že poldrugo uro po podatkih župana pretok Drave stabilen pri približno 1.700 kubičnih metrih na sekundo. Glede na prejete informacije pričakuje, da se bo stanje čez dan umirjalo, je povedal za STA.

Z nekaterih lokacij po Koroški medtem poročajo o težavah zaradi zemeljskih plazov. Z Mestne občine Slovenj Gradec so sporočili, da se je zaradi močnega deževja znova sprožil plaz v Velunji. Zasul je lokalno cesto, zato je ta do nadaljnjega zaprta, so pa delavci že na terenu. Ravenski gasilci so posredovali na zasuti cesti na območju Strojne, občasne težave z naplavinami so bile dopoldne na cesti Prevalje–Mežica.

Stanje ob 13.20: Na Bohinjskem se je ob deževju sprožilo več zemeljskih plazov

Obilno deževje je preteklo noč nemalo težav povzročilo tudi na Bohinjskem. Gasilci so imeli polne roke dela predvsem s prečrpavanjem vode iz kleti, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov. Zaprtih je bilo nekaj poplavljenih cest, ker se je voda umaknila, pa so spet prevozne, je za STA povedal župan Bohinja Jože Sodja.

Poplave, Slovenija, reke, Ribčev Laz | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Prebivalce so v občini predhodno oskrbeli s protipoplavnimi vrečami, v pripravljenosti so bila preteklo noč vsa gasilska društva. Na terenu je bilo po županovih besedah okoli 80 oz. 90 gasilcev in pripadnikov drugih služb.

Gasilci so pomagali prečrpavati vodo na 36 lokacijah, predvsem v vaseh Kamne, Gorjuše in Koprivnik. Težave so povzročale predvsem meteorne vode in potoki, pa tudi hudourniki, zaliti so številni travniki. Težave je povzročala tudi podtalnica, ki je bila marsikje tako močna, da je drla v kleti, je pojasnil Sodja.

Poplave, Slovenija, reke, Ribčev Laz | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Zaradi deževja se je v Bohinju sprožilo tudi kar nekaj zemeljskih plazov, največji v vasi Podjelje. Skladno z navodili geologov so plazove prekrili s ponjavami. Zdaj čakajo na oglede geologov in odločitve, kako naprej. Trenutno ocenjujejo, da evakuacije prebivalcev niso potrebne, a še naprej spremljajo razmere.

Ponoči je zaradi vetra padlo tudi nekaj dreves, vendar hujših posledic zaradi vetra niso beležili.

"Sava je začela upadati, tudi potoki so se umirili, upadajo, vendar se bojimo, kaj bo še z nedeljsko napovedjo. Upam, da bo manjša, da ne bo več v takem obsegu in da iz teh ujm pridemo brez velikih ran," je sklenil Sodja.

Stanje ob 12.40: "Resnično, vse, kar vem, vem iz medijev"

"Ne vem, kaj se dogaja v Kranju. Kar vem, vem iz medijev. To je stvar, ki jo občina komunicira … na ne vem kakšen način. Obljubim pa, da se bom pozanimal in pogledal, kaj je. Menim, da se tam dogajajo neke čudne stvari. Ali pa eden na drugega prelagajo odgovornosti, se strašijo … Ne vem. Resnično, vse, kar vem, vem iz medijev. Nikoli me še nihče ni poklical," je na novinarski konferenci Arsa na vprašanje, kaj se dogaja s kanalizacijo v Kranju in ali res preti ekološka katastrofa, dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. "Se bom pozanimal. Še več, bom tudi naredil korak, da se bo stvar razčistila," je obljubil Šestan.

Stanje ob 11.42: V Kranju narasla Sava preplavila poškodovano kanalizacijsko cev pod planiškim mostom

V Kranju je zaradi močnih padavin močno narasla Sava dosegla in preplavila kanalizacijsko cev pod planiškim mostom, katere betonski ovoj je bil v avgustovskih poplavah poškodovan. Na Mestni občini Kranj so o tem obvestili pristojne državne institucije. V pripravi je projekt gradnje novega, višjega mostu, pri čemer občina državo poziva k pomoči.

Narasla Sava je še drugič v zadnjih treh mesecih dosegla kanalizacijsko cev na t. i. planiškem mostu. V avgustovskih poplavah je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25 tisoč ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini občanov Šenčurja. Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so danes opozorili na občini.

Danes ponoči je Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Mestna občina Kranj je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje. Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini.

Ob tem so spomnili, da se za mostom pri nekdanji Planiki začne kanjon Zarica, ki je kot reka Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena. Vzdolž reke so številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, opozarjajo in znova poudarjajo, da kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje pred razlitjem fekalij v Savo.

Šefic o stanju kanalizacijske cevi na mostu govoril s kranjskim županom Rakovcem

O stanju na poškodovanem betonskem ovoju kanalizacijske cevi na mostu sta danes govorila kranjski župan Matjaž Rakovec in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, so sporočili iz vladnega urada vlade za komuniciranje (Ukom). Rakovec mu je zagotovil, da je trenutno stanje pod nadzorom, na terenu pa da so prisotne tudi ekipe strokovnjakov in intervencijske službe, ki spremljajo razmere in ostajajo v pripravljenosti.

Šefic pa je županu sporočil, da je predsednik vlade Robert Golob o trenutnih razmerah obveščen, saj je prioriteta zagotoviti takojšnje ukrepanje in preprečitev nastanka ekološke škode ter ogrožanja prebivalcev v primeru poškodovanja betonskega ovoja. Rakovec je zatrdil, da se razmere umirjajo in da ima občina s Komunalo Kranj pripravljene scenarije, s katerimi bi preprečili nastanek škodljivih posledic, so povzeli v Ukomu.

Za most je sicer predvidena obnova, v okviru katere bo tudi ta kanalizacijska cev odstranjena iz pretočnega profila vodotoka, pojasnjuje Kodre. "Na to se opozarja že dolgo obdobje in tja v resnici kanalizacijska cev ne spada," je dodala.

Mestna občina Kranj je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv. Občina pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo in bo takoj za tem šla v izbiro izvajalca za gradbena dela.

"Vendar pa občina kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savo," so sporočili z občine.

Po naročilu Mestne občine Kranj je planiški most po avgustovskih poplavah strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, saj so veje in druge naplavine povzročile mehanske poškodbe betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda.

Vremenske preglavice na Gorenjskem se po noči, ki jo je zaznamovala velika količina padavin, sicer umirjajo. Kljub temu intervencijske službe ostajajo v pripravljenosti, so še sporočili z občine.

Stanje ob 11.19: Razlivanje Drave

Stanje ob 10.30: V osrednji Sloveniji noč minila mirno, a Sava še narašča

V občinah Ljubljana, Kamnik, Medvode in Litija je noč kljub obilnim padavinam po pojasnilih poveljnikov občinskih civilnih zaščit minila mirno in brez posebnosti. Narašča pa reka Sava, ki je že poplavila cesto Jevnica–Laze, zato so v Medvodah in Litiji preventivno zaščitili ogrožene hiše in prebivalce spodbudili k samozaščitnemu ravnanju.

Na Kamniškem je noč minila mirno, od 23. ure so bili na vodotokih dežurni strojniki z mehanizacijo, ki so jih sproti čistili, tako da dež ni povzročal nevšečnosti. Tudi stanje na plazu Blate je nespremenjeno, je za STA dejal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik.

Vodotoki so sicer narasli, a niso predstavljali nevarnosti. Zabavnik je še dejal, da dežja tam ni več, zato pričakuje, da se bodo razmere umirile.

Tudi v Litiji je noč minila brez posebnosti, so pa gasilci ponoči zaprli podhode pod železnico, da Sava ne bi vdrla v vasi, vstavili preventivne čepe in nekaj objektov zaščitili s protipoplavnimi vrečami, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Litija Igor Cividini.

Nekaj čez peto uro zjutraj je Sava poplavila med krajema Senožeti in Jevnica, okoli 8. ure pa je poplavilo cesto Jevnica–Laze, Sava pa še narašča, je dejal. Ob 8. uri je bil skupni pretok Save 1.360 kubičnih metrov na sekundo. Pričakujejo, da bo pretok narasel do 1.700 kubičnih metrov na sekundo.

Če bo Sava dosegla tak pretok, bo poplavilo prve hiše, ki so sicer zavarovane, kolikor se da. "Kleti vseeno poplavi, tu ne moremo nič narediti, ker prodre že podtalnica," je pojasnil Cividini. Dodal je, da so vsa gasilska društva ob Savi aktivirana in pripravljena na nadaljnje ukrepe.

Noč brez posebnosti je minila tudi v Medvodah, kjer pa je Sava v jutranjih urah začela naraščati in se še dviga. "Ta trenutek ne poplavlja še nobenega objekta, če se bo Sava še nekoliko dvignila, pa lahko poplavi najnižje ležeče objekte ob vodotoku Save, torej ob Gorenjski cesti in v vasi Vikrče," je opozoril poveljnik civilne zaščite Medvode Franc Jarc.

Pričakujejo, da bo Sava naraščala še do okoli 11. ure. V Medvodah so se na napovedane obilne padavine in povečan pretok Save začeli pripravljati v četrtek popoldne, ko so za občane pripravili pesek in vreče. Prebivalce na ogroženih območjih so v četrtek tudi obiskali in jih spodbudili k samozaščiti.

Štab civilne zaščite je ves čas v pripravljenosti, razmere spremljajo tudi na terenu. Ponoči v Medvodah niso imeli nobene intervencije, je za STA dodal Jarc.

Tudi v Ljubljani je noč minila brez intervencij, je za STA povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Sava sicer ima povečan pretok, "a ni nič kritičnega", je dodal.

Stanje ob 10.05: V Piranu tudi zjutraj sirene

Ob večerni plimi je morje v Piranu prestopilo rob obalne črte. V Piranu so sireno javnega alarmiranja sprožili ob 23.17, znova pa se je zaradi visokega plimovanja alarm v Piranu oglasil danes zjutraj ob 9.07.

Stanje ob 9.49: Bo počila kanalizacijska cev?

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo Sava, ki še vedno narašča, poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, zato so vse pristojne službe v pripravljenosti, so za STA opozorili na Mestni občini Kranj. Ob tem so spomnili, da je v avgustovskih poplavah narasla reka dosegla le spodnji del cevi.

Poveljnik civilne zaščite Občine Jesenice Igor Arh je za STA povedal, da je po pretekli noči stanje plazi nad Koroško Belo običajno, nekaj dela so imeli s črpanjem podtalnic iz objektov.

Stanje ob 9.28: Arso za celotno državo omilil vremensko opozorilo

Najbolj burno vremensko dogajanje je bilo ponoči, padavine so že oslabele, zato je Arso za danes omilil vremensko opozorilo, je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Za celotno državo do popoldneva tako velja rumeno vremensko opozorilo. Poplavna nevarnost se medtem s porečja Save seli na porečje Drave, je za STA dejal hidrolog Andrej Golob.

poplave | Foto: Arso Foto: Arso

Stanje ob 9.15: Opozorilne sirene tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju

Poplavna nevarnost se s porečja Save seli na porečje Drave, je za STA dejal hidrolog Andrej Golob. Ob 8. uri so zato opozorilne sirene sprožili tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju. Z njimi želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in jih pozvati k samozaščitnim ukrepom.

V zadnjih 24 urah je največja količina dežja padla na območju Julijskih Alp, in sicer na Voglu, kjer so zabeležili 234 litrov na kvadratni meter. V Bovcu je padlo 228 litrov na kvadratni meter, na Kaninu 208 litrov na kvadratni meter in v Bohinjski Češnjici 198 litrov na kvadratni meter.

Za tisto območje je do zgodnjih jutranjih ur veljalo rdeče opozorilo, zdaj pa so padavine že oslabele, je potrdil Gregorčič. "Občasno bo še nekaj padavin, vendar res močnih nalivov ne pričakujemo," je dodal. Kar zadeva poplavno nevarnost, se težišče dogajanja medtem trenutno seli s porečja Save na porečje Drave, je za STA potrdil hidrolog na agenciji za okolje Andrej Golob.

Sredi noči so ob dolgotrajnih močnih nalivih zelo močno narasle reke v zgornjem Posočju, Zgornjesavski dolini in v porečju Save Bohinjke. V drugem delu noči se je začel visokovodni val vzdolž Save pomikati proti osrednji Sloveniji, kjer pa ga drugi pretoki niso znatno okrepili.

Obilne padavine so poleg severozahodne Slovenije bile tudi v avstrijskem delu porečja Drave. Zaradi zelo močnih dotokov Drave v njenem zgornjem toku bo po besedah Goloba povečan tudi njen pretok na meji s Slovenijo.

Drava v okolici Dravograda narašča, postopoma pa se lahko njen pretok še nekoliko poveča, je dodal Golob. "Ta pretok se bo še nekoliko okrepil z dotoki v Sloveniji in se čez dan gibal dolvodno proti hrvaški meji," je dodal.

Pri teh razmerah lahko nastanejo poplave v zgornjem toku v okolici Maribora. Hidrologi medtem pričakujejo, da se bo Drava v nekoliko širšem obsegu razlila dolvodno od Ptujskega jezera oziroma od jezu Markovci. Na tem delu po besedah Goloba pričakujejo poplave večjega obsega.

Meja sneženja se bo popoldne spustila do okoli 1.400 metrov, je dodal Gregorčič. Padavine bodo ponehale ponoči. Jutri se obeta suh dan, novo deževje pa prihaja v noči na nedeljo, ko bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in potem sredi dneva ponehale. Količina padavin ob tem nedeljskem prehodu vremenske fronte bo predvidoma vsaj za polovico manjša, kot je bila ta v pretekli noči.

Stanje ob 8.18: Zaradi naraščanja Drave opozorilne sirene v Dravogradu in Vuzenici

Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so se v Dravogradu in Vuzenici sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. "Ker pričakujemo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, predlagamo, da občani na območjih, ogroženih zaradi poplavljanja Drave, poskrbite za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem," so sporočili iz centra za obveščanje.

Pretok reke Drave je ob 7.40 na hidroelektrarni Dravograd znašal 1.280 kubičnih metrov na sekundo, na hidroelektrarni Vuzenica pa 1.521 kubičnih metrov na sekundo, so še navedli na slovenjgraškem regijskem centru za obveščanje.

Agencija za okolje je za danes izdala rdeče hidrološko opozorilo za celotno območje toka reke Drave v Sloveniji, saj so predvidene poplave večjega obsega. Po napovedih hidrologov bo pretok reke Drave v dopoldanskem času znašal do 1.800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji.

Že v četrtek popoldne so z Občine Dravograd sporočili, da so prejeli obvestilo o napovedanem naraščanju pretoka reke Drave in da bodo, ko bo reka dosegla pretok 1.200 kubičnih metrov na sekundo, sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost.

Kot so navedli na občini, se pričakuje poplavljanje v najbolj ogroženih delih na Ribiški poti in ob reki Meži. Dravograjski gasilci so že od četrtka zvečer v pripravljenosti, občanom so danes na že znani lokaciji pod mostom pri dravograjski pošti na voljo pesek in vreče.

K samozaščitnemu ravnanju je občane v četrtek pozvala tudi Občina Vuzenica, kjer je, tako kot v Dravogradu, še vedno živ spomin na katastrofalno poplavljanje reke Drave v začetku novembra 2012.

Stanje ob 8.05: Tolmin

"Tolminka je dosegla najvišji vodostaj in pretok med polnočjo in tretjo zjutraj (248 cm, 138 m³/s). Bača je ostala mirnejša, je pa Soča pri Kobaridu dosegla višji vodostaj in pretok kot prejšnji petek. Najvišji tokratni pretok je dosegel preko 660 m³/s," so zapisali administratorji Facebook skupine VremeTolmin.

Stanje ob 7.59: Škofja Loka - Sotočje Poljanske in Selške Sore

Stanje ob 7.17: Na Gorenjskem v manjšem obsegu poplavljalo več rek

Na območju Julijskih Alp je ponoči padla večja količina padavin. Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je medtem razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržaška Bistrica v okolici Tržiča.

Kot je poudaril Šmid, se najhujše napovedi niso uresničile. Narasli so tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, ki so jih ponoči popravili, da voda ni zamakala hiš, je za STA dodal Šmid.

Pri tem se je zahvalil prebivalcem, ki so dosledno upoštevali navodila Civilne zaščite in ravnali samozaščitno ter tako preprečili večje težave.

Zaradi ujme je bilo po državi aktiviranih 62 gasilskih enot. Zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Gasilci so ponoči iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, poškodovanih zaradi vetra, in z agregati pomagali občanom, ki so ostali brez električne energije.

Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč, so danes sporočili s centra za obveščanje.

Stanje ob 7.13: Noč na Tolminskem minila razmeroma mirno

Noč je na Tolminskem minila razmeroma mirno, glavnina padavin je padla zahodneje. Tudi v Baški grapi se ni ponovil črn scenarij prejšnjega petka. Reke niso bistveno poplavljale v bližini naselij, nekaj je bilo po podatkih Občine Tolmin zalitih kleti, podrtih dreves in poplavljenih cestišč. Več cest je zaprtih, ponekod so bili tudi brez elektrike.

Nekaj minut čez polnoč je sicer območje Severne Primorske hitro prešla izrazita nevihtna linija. Veter in naliv sta povzročila nekaj težav in posledično intervenciji gasilcev.

Zaradi poplavljanja objektov so gasilci posredovali v Kanalu, tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt. Podrta drevesa pa so ovirala promet na cestah Bovec–Žaga, Kanal–Avče in Doblar–Ročinj.

Zaradi vode na cestišču in nanosov je bil promet oviran na cesti Tolmin–Kobarid pri Kamnem, med Žago in Bovcem pri gostišču Žvikar in med Bovcem in Trento pri Soči. Tam je v vodi obtičalo tudi vozilo. Posredovali so bovški gasilci, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

Očiščeni prepusti pod cestišči na kritičnih lokacijah so opravili nalogo, prav tako so plazišča po doslej zbranih podatkih ostala na svojih mestih, so glede nočnega dogajanja na območju tolminske občine sporočili z Občine Tolmin.

Sta bili pa območji Podbrda in Rut–Grant nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska težave hitro odpravile. V bližini Volarij je na osebni avtomobil padlo drevo, k sreči voznica ni bila poškodovana.

Od 5. ure zjutraj je spet odprta cesta skozi Baško grapo, sicer pa so na Tolminskem po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Volče–Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči–Tolmin na več odsekih. Po podatkih civilne zaščite za Severno Primorsko je zaradi plazu promet oviran tudi na cesti Gonjače–Dobrovo pri Zalem Bregu v občini Brda.

Močan veter je odkril streho na delu stanovanjskega objekta v Lokovcu na območju novogoriške občine, v katerem živi družina s petimi otroki. V prostore hiše je vdirala deževnica, a zahtevne vremenske razmere, predvsem veter, gasilcem niso dovoljevale varne večje intervencije na objektu. Zato so za pomoč s posebnim vozilom zaprosili regijski štab civilne zaščite, so še sporočili iz regijskega štaba.

Ponovno se bo ob 8. uri sestal štab civilne zaščite Občine Tolmin, na katerem bodo začrtali nadaljnje aktivnosti. Medtem z občine še naprej vse pozivajo k previdnosti, saj je teren razmočen in nepredvidljiv.

Stanje ob 7.05: Na Obali poplavljalo morje, v Izoli pa tudi meteorne vode

Na obalnem območju je preteklo noč morje prestopilo obalno črto, zato so sprožili opozorilne sirene. Več težav pa so povzročile obilne padavine, zaradi katerih je meteorna kanalizacija preplavila del starega središča Izole. Ob treh so se razmere umirile. Enote civilne zaščite so bile na terenu tudi v Piranu in Šalari. Luka Koper je spet odprta.

Ob večerni plimi je morje v Piranu prestopilo rob obalne črte. V Piranu so sireno javnega alarmiranja sprožili ob 23.17, ob 00.07 pa še v Izoli. Pod vodo so bili deli piranske punte, so sporočili s CORS. Po teh podatkih je na Obali padlo več kot 28 litrov vode na kvadratni meter.

V Izoli je voda dosegla Prešernovo nabrežje, a se ni prelila, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Zdenko Deželak. Dodal pa je, da je zaradi močnega deževja poplavila meteorna kanalizacija. Do 20 centimetrov vode je bilo na Manziolijevem trgu, Ljubljanski ulici in bližnjih delih mestnega središča. Najhuje je bilo med 1. in 2. uro. Enote civilne zaščite so bile na terenu do 3. ure.

Koprska gasilska brigada je ponoči posredovala petkrat. Pomagala je pri črpanju vode v Izoli. Gasilci so bili v pripravljenosti tudi v Vanganelski dolini oziroma v Šalari, kjer obstaja nevarnost, da bi Badaševica prestopila bregove. Vodo so črpali tudi v Izletniški ulici v Žusterni, kjer se je pred tedni sprožil zemeljski plaz.

Na pristaniški kapitaniji so za STA povedali, da je veter ponoči oslabel, tako da je pristanišče od 2. ure spet odprto.

Stanje ob 6.50: To se je dogajalo ponoči

Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaradi ujme ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot, zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Gasilci so že v četrtek preventivno čistili prepuste, polnili protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, ponoči pa iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo. Prav tako so preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, ki jih je poškodoval veter, in z agregati pomagali občanom, ki so ostali brez električne energije. Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč.

Po državi je zaradi poplav in plazov zaprtih več cest. Med drugim so po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Stara Fužina–Ribčev Laz pri Stari Fužini, cesta Volče–Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči–Tolmin na več odsekih. Prelaz Korensko sedlo je zaprt na avstrijski strani. Preventivno je zaradi vremenskih razmer zaprta tudi cesta Bresternica–Gaj–Sv. Jurij. Na cesti Železniki–Most na Soči je med Knežo in Podbrdom prepovedan promet za tovorna vozila. Je pa od 5. ure spet odprta cesta skozi Baško grapo.

Stanje ob 6.30: Prvi posnetki z Gorenjske

"Spodnji video prihaja iz Stare Fužine (Občina Bohinj). Na njem je potok Mostnica, ki se izliva v Savo Bohinjko," so zapisali pri Meteoinfo.si, kjer so tudi objavili spodnji posnetek.

Stanje ob 5.50: Sava bo sredi dneva dosegla največji pretok

Visokovodni val na Savi se bo v prihodnjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok, so sporočili z agencije za okolje (Arso). Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1.300 kubičnih metrov na sekundo. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države, napovedujejo pri Arsu.

Stanje ob 4.30: Ponoči zaprte nekatere ceste

"Nanos kamenja in vej, ki je pred očmi naše ekipe ob prehodu močne nevihtne linije v vsega 10 minutah zaprl glavno cesto med Tolminom in Kobaridom," so zapisali pri Meteoinfo.si, kjer so tudi objavili spodnji posnetek.

Preberite še:
Poplave
Novice Neurje.si: Najhujše šele prihaja
Alen Červ
Novice Na Tolminskem ugodno vreme izkoriščajo za priprave na novo deževje
Poplave
Novice Znova dežuje: "Upamo na najboljše, pripravljeni smo na vse"
Ne spreglejte