Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2023,
15.25

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

vabilo zdravstvo Glas ljudstva Jaša Jenull Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 22. 5. 2023, 15.25

11 mesecev, 2 tedna

Urad predsednice Nataše Pirc Musar: Trditve Jaše Jenulla ne držijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Nataša Pirc Musar, Jaša Jenull | Ker so se, tako Jenull, v preteklih mesecih izkazali kot eden od najbolj kredibilnih zagovornikov javnega zdravstva, od predsednice Pirc Musarjeve v iniciativi zato pričakujejo, da bodo na naslednjem posvetu imeli možnost svoje ukrepe in rešitve predstaviti njej in širši javnosti. | Foto STA

Ker so se, tako Jenull, v preteklih mesecih izkazali kot eden od najbolj kredibilnih zagovornikov javnega zdravstva, od predsednice Pirc Musarjeve v iniciativi zato pričakujejo, da bodo na naslednjem posvetu imeli možnost svoje ukrepe in rešitve predstaviti njej in širši javnosti.

Foto: STA

Trditve, da iniciativa Glas ljudstva ni vabljena in ne bo mogla razpravljati na torkovem prvem predsedničinem forumu, na katerem bodo govorili o zdravstvu, ne držijo, so poudarili v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar. "Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta," je namreč na novinarski konferenci dejal Jaša Jenull.

Med vabljenimi so trije predstavniki iniciative Glas ljudstva, Dušan Keber, Brigita Skela Savič in Nevenka Lekše, ki pa se je že predhodno opravičila, so pojasnili v uradu predsednice. "Sicer pa je namen foruma konstruktivno povezovanje, delitve in konflikti ne prinašajo kakovostnega zdravstvenega sistema," so še poudarili.

Šokirani in presenečeni

"Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta," je na novinarski konferenci dejal Jenull.

Kot je dodal, imajo v iniciativi občutek, da vlada, DZ, zdaj pa tudi Pirc Musarjeva, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na probleme, porivajo na rob.

So pa, tako Jenull, v uradu predsednice sicer na predsedničin forum povabili tudi posamezne člane iniciative, a zgolj kot poslušalce. "Glede na resnost položaja se nam to nikakor ne zdi primerno," je poudaril.

Keber si je premislil 

Predstavnik iniciative Dušan Keber je na novinarski konferenci potrdil, da je prejel vabilo predsednice republike, a da si je, potem ko je izvedel, da je vabljen le kot poslušalec, odločil, da se dogodka ne bo udeležil.

Jenull je dodal, da so se vse napovedi iniciative glede zdravstvenega sistema v preteklih mesecih uresničile. Med pravilnimi napovedmi iniciative je opozoril na to, da interventni izhodni covidni zakon ne bo skrajšal čakalnih vrst, ter na napoved, da bo omenjeni zakon zdravnike v javnem sektorju spodbudil k dodatnemu popoldanskemu delu.

V iniciativi so danes sicer predstavili tudi nadaljnje korake, med drugim napovedujejo pripravo amandmaja na novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerem bodo predlagali pravičnejši proporcionalen način zbiranja dodatnega zdravstvenega prispevka.

Po koncu novinarske konference pa so uradu predsednice znova predali predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili v iniciativi.

Ne spreglejte