Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2020,
8.36

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Natisni članek

virus epidemija Koronavirus

Sreda, 4. 11. 2020, 8.36

3 leta, 6 mesecev

Včeraj potrdili več kot dva tisoč okužb. Umrlo še 29 bolnikov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

V torek smo v Sloveniji ob 6.311 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.027 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 32 odstotkov vseh testiranih. Umrlo je 29 bolnikov, kar je največ v enem dnevu. Skupno imamo v Sloveniji že 441 žrtev koronavirusa. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar, se je zdravstveni sistem dobro prilagodil danim razmeram. Kot je še povedal, omilitev vladnih ukrepov za zdaj še ne moremo pričakovati. "Dokler je število potreb po novih posteljah večje od števila odpuščenih covid bolnikov, je preuranjeno govoriti o sproščanju ukrepov," je opozoril minister Gantar.

Janez Janša
Novice Janša: Ta drastični ukrep je edina obramba pred razpadom zdravstva

Od začetka koronavirusne epidemije smo v Sloveniji ob 380.559 testih okužbo potrdili v 39.408 primerih, število okuženih na 100 tisoč prebivalcev pa se je v zadnjih 14 dneh povzpelo na 1.117. Trenutno imamo v državi 23.417 aktivnih okužb, je razvidno iz sledilnika za covid-19. V bolnišnicah se zdravi 979 ljudi, od tega 158 na intenzivni negi. Včeraj je bilo na novo hospitaliziranih 141 ljudi. V domačo oskrbo so odpustili 63 bolnikov.

 

Vsaj še mesec dni bodo razmere zelo resne

Kot je današnji novinarski konferenci o izzivih koronavirusne bolezni uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin, reprodukcijsko število R, kljub višjemu številu novih okužb na dan in tudi večjemu deležu pozitivnih testov, pada. "Kar je dragocen, spodbuden in pomemben podatek," je ob tem dejal. Dodal je, da so vladni ukrepi, ki jih uveljavljajo državljani, obrodili sadove. "Na dolgi rok se nam zadeve popravljajo," je še poudaril vladni govorec.

Ti podatki kažejo, da je 1. novembra en okužen prebivalec okužil 1,21 prebivalca, 2. novembra 1,17, medtem ko je bilo 3. novembra reprodukcijsko število 1,14. Ta prikaz se relativno hitro spušča proti mejniku, ko nekdo okuži enega prebivalca. To bomo po Kacinovih ocenah dosegli v treh ali štirih dneh. Tudi število novih primerov na 100.000 prebivalcev se niža. | Foto: Vlada RS Ti podatki kažejo, da je 1. novembra en okužen prebivalec okužil 1,21 prebivalca, 2. novembra 1,17, medtem ko je bilo 3. novembra reprodukcijsko število 1,14. Ta prikaz se relativno hitro spušča proti mejniku, ko nekdo okuži enega prebivalca. To bomo po Kacinovih ocenah dosegli v treh ali štirih dneh. Tudi število novih primerov na 100.000 prebivalcev se niža. Foto: Vlada RS

A kot je navedel Kacin, današnjih podatkov nikakor ne gre razumeti kot olajšanja, da bi si oddahnili ter prenehali upoštevati navodila in priporočila strokovnjakov, ampak nasprotno. Kot je povedal, je glede na razvoj pri nas in po Evropi jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa. "Vsaj še mesec dni bodo razmere ostale zelo resne, potem pa nas najverjetneje čaka obdobje, ko bomo morali ostati zelo previdni, maksimalno odgovorni in ravnati preventivno," je poudaril.

Če bomo v prihodnjih tednih uspešni, bomo lahko božične in novoletne praznike preživeli v krogu družine, a od tega nas loči še nekaj negotovih tednov, je še spomnil Kacin. To je sicer v torkovem nagovoru poudaril tudi premier Janez Janša.

Vladni govorec je med drugim opozoril, da imamo v državi še kar nekaj precej močnih lokalnih žarišč. V Kranju so v zadnjem dnevu potrdili kar 75 novih okužb, v Velenju in Škofji Loki 49, v Celju 48, v Murski Soboti 38, v Slovenski Bistrici 29 in v Brežicah 23. Dodal je, da se ponovno pojavlja vnos virusa iz tujine, v torek je bilo sedem takih primerov.

Razmere v bolnišnicah ostajajo resne

Tudi razmere v bolnišnicah še naprej ostajajo zelo resne. Od konca septembra se število novo sprejetih bolnikov še vedno povečuje. Kacin je opozoril na dejanski porast števila novosprejetih bolnikov z boleznijo covid-19 ob upoštevanju odpustov iz bolnišnic in umrlih bolnikov. Tretjega novembra je bilo 57 takih sprejemov na milijon prebivalcev.

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA ,

Prav visoko število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, in tistih, ki morajo na intenzivno nego, je ključno pri vprašanju sproščanja ali podaljšanja ukrepov. Kacin opozarja na razvoj bolezni v 14 dneh od okužbe, zaradi česar je v naslednjih desetih dneh še vedno pričakovati več priliva novih bolnikov kot odpuščenih iz bolnišnice. "Dokler bo temu tako, bo vlada na predlog svetovalne skupine izredno konzervativna in ne bo tvegala nobene sprostitve, ki bi nas morda ponovno zdrsnila v vode, iz katerih smo pravkar prišli," je pojasnil.

Ob vprašanju morebitnega sproščanja nekaterih storitvenih dejavnosti pa je spomnil še na vprašanje pouka prihodnji teden. V drugi polovici današnjega dne se bodo po njegovih navedbah s pristojno ministrico Simono Kustec in nekaterimi drugimi ministri pogovarjali, če bi morda morali kakšen ukrep vsaj delno sprostiti. A ne zato, ker so se razmere toliko popravile, ampak morda zato, ker je kaj nujno potrebnega, je poudaril vladni govorec za covid-19, piše STA.

Koronavirus. Covid-19.
Novice Število novih okužb se res zmanjšuje, a ni še čas za veselje

Gantar: Zdravstveni sistem se je dobro prilagodil razmeram

O razmerah v zdravstvu je na novinarski konferenci spregovoril minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot ocenjuje, se je zdravstveni sistem dobro prilagodil novim razmeram. Meni, da je bilo sprejetih precej pomembnih in pravih odločitev. Kar se da hitro in pravočasno obravnavo so po Gantarjevih besedah zagotavljali vsem bolnikom, tudi necovidnim, se pa redni programi prilagajajo oziroma zmanjšujejo na račun večjega števila huje obolelih s covid-19. 

Ob tem je minister ponovno zagotovil, da bo bolnišničnega zdravljenja tudi v prihajajočem obdobju, ko pričakujejo večjo obremenitev zdravstvenega sistema, deležen, kdor ga bo potreboval. Je pa to po njegovih navedbah naporno za zdravstvene delavce, prav tako se znotraj zdravstvenega sistema pojavljajo okužbe.

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

Po Gantarjevem prepričanju je tako nujno, da obdržimo število zdravstvenih delavcev, zato je tudi pri nadaljnjem omejevanju širjenja okužbe še vedno potrebno zadostno število testiranj, in sicer tako znotraj kritične infrastrukture kot tudi vseh, ki imajo kakršnekoli znake respiratorne okužbe.

Glede hitrih antigenskih testov je pojasnil, da je v ta namen oblikovana skupina ocenila posamezne vrste testov ter jih nekaj manj kot 20 označila za dovolj specifične in dovolj občutljive, da se diagnostika z njimi lahko izvaja. Strokovna skupina je tudi postavila kriterije za njihovo uporabo, prav tako so opravili poizvedbo o razpoložljivosti teh testov na trgu. Več deset tisoč testov je po ministrovih besedah mogoče naročiti v nekaj dneh, poroča STA.

Video: V SVZ Hrastovec zdrave stanovalce premestili v športno dvorano. Planet.


koronavirus covid test
Novice Tudi na Zahodu ponarejajo negativne rezultate testov na koronavirus

S hitrimi testi do pravočasne izolacije

So pa za uporabo teh testov, kot je pojasnil minister, zainteresirani praktično vsi izvajalci, zato pričakuje, da bo to naročanje začelo redno potekati. Kriteriji, kateri testi so primerni in v katerih primerih bi jih uporabljali, so torej določeni, stvar dodatnega dogovora pa je, kdo in na kakšen način bo to financiral. Po Gantarjevih navedbah bodo ti testi za prebivalce verjetno brezplačni, plačati pa bi jih morali le v primeru, ko potrebujemo dokazilo za odhod v tujino.

Po ministrovih besedah je obenem dvakrat na teden predvideno testiranje zaposlenih v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, policiji, civilni zaščiti in drugih dejavnostih kritične infrastrukture, kjer bodo tako lahko pravočasno ugotavljali okužene, tudi asimptomatske.

S hitrimi testi lahko po njegovem prepričanju naredijo korak naprej tudi pri pravočasni izolaciji. Prizadevajo si, da bi vsak, ki ima znake respiratornega obolenja ali je imel stik z okuženo osebo, prišel v največ 24 urah do testiranja in izvida, saj je to ključno pri obvladovanju širjenja okužbe, je pojasnil minister, navaja STA.

Koronavirus.
Novice Do rezultata testa na koronavirus v manj kot minuti

Spoštovanje ukrepov je ključnega pomena

Minister za zdravje Ganter je med drugim predstavil tudi nekaj podatkov, vezanih na posteljne kapacitete in razpoložljivost ventilatorjev. Dejal je, da so v bolnišnicah od 16. oktobra, ko je bilo na voljo 227 navadnih in 54 intenzivnih postelj za okužene bolnike, te kapacitete povečali. "Danes imamo 821 navadnih postelj in 150 postelj v intenzivni terapiji," je pojasnil Gantar ter dodal, da v prihodnjih tednih pričakujejo rast števila hospitaliziranih bolnikov. 

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

Minister je nato še povedal, da so prejšnji teden v uporabo dali 64 ventilatorjev, za katere je bila potrebna dodatna oprema, 46 jih bo po besedah zdravstvenega ministra z dodatno opremo nadgrajenih prihodnji teden. Slovenija ima sicer v mehanizmu skupne EU-nabave na voljo dodatnih sto ventilatorjev, je še pojasnil.

V nadaljevanju se je Gantar dotaknil tudi vstopnih točk za testiranje. Kot je dejal, imamo teh danes že 50, kapacitete pa še povečujejo. "Ob prvem valu smo tudi zaradi težav z zaščitno opremo imeli 16 vstopnih točk za testiranje," je Gantar naredil primerjavo prvega in drugega vala. 

Sicer pa je tudi Gantar je opozoril da je spoštovanje vladnih ukrepov ključnega pomena pri obvladovanju epidemije. "Dokler je število potreb po novih posteljah večje od števila odpuščenih covid bolnikov, je preuranjeno govoriti o sproščanju ukrepov," je izpostavil. Pojasnil je, da so ukrepi nujni zato, da bomo lahko v zdravstvu prišli do številk, ob katerih bo znova mogoče obravnavati bolnike, ki niso napoteni samo s stopnjo zelo hitro ali nujno. 

Milan Krek NIJZ
Novice Krek: Smo na vrhu drugega vala, a naslednji je lahko še hujši

Slovenija se odlično spopada z epidemijo

Na novinarski konferenci je nastopil tudi Robert Carotta, koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje. Kot je dejal, imamo v Sloveniji dovolj postelj in opreme, a se bolnišnice spopadajo s pomanjkanjem kadra predvsem na ravni intenzivne terapije. 

"Vse bolnišnice dvigujejo navadne in intenzivne posteljne kapacitete. Menim, da lahko s takim pristopom, kot smo ga Slovenci pokazali, zdržimo to epidemijo. Spisali bomo zgodbo o uspehu," je povedal Carotta, ki ob tem meni, da se Slovenija v primerjavi s preostalimi državami v Evropi odlično spopada z epidemijo. "Ne glede na to, da smo imeli eno najhitrejših rasti okužb, slovensko zdravstvo deluje in vsi, ki oskrbo potrebujejo, jo dobijo," je bil jasen. 

Carotta, ki je tudi sam zbolel za koronavirusno boleznijo, poudarja, da je potek bolezni nepredvidljiv. "Veliko je obolelih, a slovensko zdravstvo deluje. Solidarnost, iznajdljivost in trma nas vodijo v teh težkih razmerah," je povedal.

Tudi vladni govorec ostaja glede na trenutne razmere optimističen. "Tako kot smo zmogli v  prvem valu, bomo zmogli tudi v drugem valu premagati epidemijo. Omejevanje stikov, držanje medsebojne razdalje, nošnja mask še vedno ostajajo najbolj učinkoviti načini za preprečevanje širjenja virusa. Dosledno upoštevajte samozaščitne ukrepe," je še enkrat pozval.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo 24 ur na dan vse dni v tednu strokovno pomoč ponujali izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

NIJZ | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS
Andrej Vizjak
Novice Z novim koronavirusom okužen tudi minister Vizjak
Ne spreglejte