Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2021,
9.25

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

41

Natisni članek

ministrstvo za kulturo Vasko Simoniti

Ponedeljek, 4. 1. 2021, 9.25

3 leta, 4 mesece

Neznanci popisali stavbo ministrstva za kulturo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

41

Ministrstvo za kulturo | Foto Ministrstvo za kulturo

Foto: Ministrstvo za kulturo

Neznanci so popisali pročelje ministrstva za kulturo v Ljubljani. "Že prvi dan novega leta so se vandali odločili, da davkoplačevalcem ne bodo dali miru," so ob tem zapisali na ministrstvu.

"Stavba ministrstva za kulturo je bila ponovno oskrunjena. Na slikah so vidne tudi posledice prejšnjega napada, ko so aktivisti uničili fasado poslopja in povzročili več tisoč evrov škode," so ob tem na Twitterju sporočili z ministrstva. 

Ministrstvo za kulturo | Foto: Ministrstvo za kulturo Foto: Ministrstvo za kulturo

Ministrstvo za kulturo | Foto: Ministrstvo za kulturo Foto: Ministrstvo za kulturo

Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša. "Kdo ne bi uničeval fasad, če za svoje 'ustvarjanje' dobi plačilo od vseh ostalih, ki garajo in plačujejo davke," se je vprašal na Twitterju.

Pročelje ministrstva neznanci umazali že decembra

Stavba ministrstva za kulturo je bila tarča neznancev že v preteklosti. V začetku decembra so neznanci povzročili več madežev na pročelju stavbe. Kot so takrat zapisali na ministrstvu, je pri tem nastalo za več tisoč evrov škode. Podobno dejanje se je takrat zgodilo tudi pred hišo kulturnega ministra Vaska Simonitija.

Ministrstvo za kulturo
Novice Ponoči umazali pročelje ministrstva za kulturo, popoldne še hišo ministra

Na ministrstvu so decembra zapisali, da so uslužbenci "pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo". "Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora. Policijo pozivamo, da storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čim prej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega," so dodali.

V zadnjih mesecih več javnih pozivov ministrstvu

Poteze ministrstva in Simonitija v strokovni javnosti sprožajo številne pomisleke in kritike, ki med drugim letijo na način izbiranja direktorjev osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov. Filmarji so dolgo opozarjali na alarmantno stanje na tem področju, nekaj samozaposlenih v kulturi je ostalo brez statusa in plačanih prispevkov, med njimi je najbolj odmeval primer raperja Zlatana Čordića, ki mu je nato uspelo s pritožbo na upravnem sodišču. Kritike so letele tudi na račun načrtovane ustanovitve Muzeja osamosvojitve Slovenije.

V zadnjih mesecih je bilo tudi več pozivov, naslovljenih na ministra. Oktobra je več kot 200 organizacij podpisalo javni poziv ministrstvu, naj umakne zahtevo po izselitvi nevladnikov z Metelkove 6. Novembra je sledilo javno pismo, ki ga je podpisalo več kot 70 institucij in skoraj 200 posameznikov. V njem so ministru očitali ogrožanje delavcev in nevladnih organizacij v kulturi, neupoštevanje stroke in neodgovorno gospodarjenje, piše STA.

Ne spreglejte