Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
15.21

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

Natisni članek

Vital Voices Global Leadership Award Inštitut 8. marec Nika Kovač

Petek, 17. 5. 2024, 15.21

2 tedna

Nika Kovač ena od prejemnic nagrade Vital Voices Global Leadership Awards

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87
Nika Kovač | Nika Kovač je prejemnica ene izmed največjih svetovnih nagrad za ljudi, ki spreminjajo svet.   | Foto Ana Kovač

Nika Kovač je prejemnica ene izmed največjih svetovnih nagrad za ljudi, ki spreminjajo svet.

Foto: Ana Kovač

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je prejemnica nagrade Vital Voices Global Leadership Awards, ki jih podeljujejo voditeljicam gibanj za človekove pravice, ekonomsko opolnomočenje in politične spremembe.

Nagrade Vital Voices Global Leadership Award bodo podelili 30. maja v Kennedyjevem centru za scenske umetnosti v Washingtonu. Med letošnjimi prejemnicami je tudi Nika Kovač, ki bo prejela nagrado za organizacijo in gradnjo gibanj, ki mobilizirajo ljudi po Sloveniji in vsej Evropi, da se postavijo v bran za človekove pravice, enakost in pravičnost.

Kovačevi je ob tem predvsem nerodno. Pravi, da ji je čudno stati ob boku Nobelovih nagrajenk in predsednic, medtem ko so v Inštitutu 8. marec zelo ponosni nanjo. 

Politični in državljanski aktivizem 31-letnice je tesno povezan s kolektivom Inštituta 8. marec, katerega direktorica je. Glavni namen Inštituta 8. marec je prevpraševanje različnih oblik podrejenosti, predvsem na področju spola, ter postavljanje neenakopravnosti v širši družbeni okvir. 

Širši javnosti so se prvič predstavili kot koordinatorji slovenske različice gibanja #metoo oziroma #jaztudi, že kmalu pa so začeli resno spreminjati slovensko družbeno krajino, na primer z redefinicijo kaznivega dejanja spolnega napada in posilstva po modelu "ja pomeni ja", ki ga je na njihov predlog vlada uzakonila leta 2021. Pozneje so vodili referendumski kampanji nasprotnikov zakona o vodi in za javno RTV ter obakrat pri tem uspeli. Trenutno koordinirajo mednarodno kampanjo My Voice, My Choice za varen in dostopen splav po vsej Evropi.

Aleksander Čeferin
Novice Aleksander Čeferin podprl pobudo Inštituta 8. marec

Nika Kovač je bila prej že Mladinina osebnost leta in Slovenka leta, nominirana pa tudi za Delovo osebnost leta. V študijskem letu 2021/2022 so jo povabili k programu Obama Scholars, ki ga financira fundacija Baracka Obame. Po izboru francoske vlade so jo izbrali za eno izmed Evropejk leta, nominirana je bila tudi za nagrado nagrado Kofi Annan NextGen Democracy Prize.

Poleg Kovačeve so med prejemnicami nagrade še panafriška aktivistka Aya Chebbi, predsednica Marshallovega otočja Hilda Heine, filipinska raziskovalna novinarka Maria Ressa, kolumbijska okoljevarstvenica Susana Muhamad ter mednarodna organizacija Safecity Global, ki se s pomočjo podatkovne geografije in strategij bori proti nasilju nad ženskami.

Severina
Trendi Severina oddala podpis in podprla pobudo Inštituta 8. marec #video
študentski protesti v New Yorku Palestina
Mnenja Nika Kovač: Moja znanka Univerza Columbia, protesti in kritični glasovi
Inštitut 8 marec v začetek zbiranja milijon podpisov za vseevropsko kampanjo za varen in dostop splav
Novice Nika Kovač: Zdaj gre zares. Začetek zbiranja milijon podpisov za varen in dostopen splav.
Ne spreglejte