Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
18.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

informativni izračun nepremičnine

Četrtek, 13. 3. 2014, 18.26

5 let, 2 meseca

Novi informativni izračuni za lastnike nepremičnin (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Geodetska uprava (Gurs) namerava lastnikom nepremičnin poslati nove informativne izračune nepremičninskega davka, je na seji odbora DZ za finance povedala poslanka PS Aleksandra Osterman.

Ostermanova je poudarila, da se vlada trudi odpraviti kaos, ki so ga povzročili prvi izračuni, a je ta posledica neurejenega sistema že od prej.

Dvajset tisoč lastnikov podatke že uredilo Po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar informativni izračuni niso povzročili pretirane gneče, saj je do zdaj želelo podatke spremeniti le tri odstotke lastnikov nepremičnin. Od 1,1 milijona lastnikov jih je 20 tisoč podatke že uredilo, 40 tisoč jih je še naročenih, je povedala, hkrati pa dodala, da želi več kot polovica teh ljudi le preveriti podatke o svoji nepremičnini, ne pa jih tudi spremeniti.

Je pa odbor DZ za finance in monetarno politiko za sprejem pripravil predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se bo lahko v primeru posebnih okoliščin spremenilo vrednost nepremičnin. Kljub napovedim vlade pa vanj ni vnesel tudi enotne obdavčitve vseh stanovanjskih nepremičnin, tako zasedenih kot praznih.

Zemljišča za gradnjo stavb vrednotila enako kot vsa ostala nezazidana stavbna zemljišča Odbor je z dopolnilom koalicijskih strank v zakon vnesel tudi eno od sprememb, ki jih je vlada napovedala potem, ko so informativni izračuni o odmeri davka povzročili veliko gnečo v geodetskih pisarnah in tudi na upravnih enotah. Zaradi težav pri nepravilni opredelitvi zemljišč za gradnjo stavb s strani občin se bodo zemljišča za gradnjo stavb vrednotila enako kot vsa ostala nezazidana stavbna zemljišča. To bo veljalo le za leto 2014, občine pa bodo morale zemljišča ustrezno razvrstiti do konca leta in podatke sporočiti v register nepremičnin najpozneje do 15. januarja 2015.

Molk o enotni obdavčitvi Ni pa odbor glasoval o dopolnilu, s katerim bi odpravili razlikovanje med zasedenimi in praznimi stanovanjskimi nepremičninami, da bi bile vse obdavčene z enotno 0,15-odstotno stopnjo davka.

Zakon bo omogočil upoštevanje posebnih okoliščin Bo pa prenovljeni zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin omogočil, da se pri vrednosti posamezne nepremičnine poleg modelov vrednotenja upoštevajo tudi posebne okoliščine, kot so denimo degradacija zemljišč zaradi naravnih nesreč ali poškodbe, zaradi katerih bi bile stavbe nevarne za zdravje. Vrednost nepremičnine bo mogoče spremeniti v primeru, da te posebne okoliščine spreminjajo posplošeno tržno vrednost za več kot 40 odstotkov.

Te posebne okoliščine bo lahko lastnik uporabljal, kadarkoli bo ocenil, da so nastopile, je povedala Vraničarjeva. Vendar pa ne bodo mogoči le popravki vrednosti navzdol, ki bodo vodili v nižji obračunani davek, pač pa tudi navzgor. Med posebnimi okoliščinami, zaradi katerih je mogoče spremeniti vrednost nepremičnine, je namreč navedena tudi nadstandardna gradnja.

Na Gursu se gneča ni zmanjšala Za obisk se je odločilo šest odstotkov lastnikov nepremičnin, trije odstotki pa so želeli podatke spremeniti, je povzela Vraničarjeva.

Drugače je dejal direktor Gursa Anton Kupic. Na upravnih enotah, kjer so številni lastniki nepremičnin spreminjali naslov bivališča, da njihova prazna stanovanja ne bi bila obdavčena z višjo davčno stopnjo, se je gneča res zmanjšala. "Pri nas pa ne," je dejal.

Geodetske uprave odprte tudi ob sobotah Državni zbor je 29. novembra lani sprejel Zakon o davku na nepremičnine – ZDavNepr. Zakon je začel veljati 1. januarja letos. Potem ko so lastniki nepremičnin do sredi februarja prejeli informativne izračune, so na geodetskih upravah začele nastajati gneče lastnikov, ki so želeli popraviti svoje podatke, saj se številni ne ujemajo z resničnim stanjem. Za prvo pošiljanje izračunov je država porabila več kot milijon evrov, večji del teh prvih izračunov pa po vladnih spremembah ne drži več.

Na Gursu so za urejanje podatkov v registru nepremičnin v eni izmed geodetskih uprav ali pisarn omogočili naročanje na obisk na brezplačni telefonski številki 080 22 15. Od 8. marca dalje so nekatere geodetske uprave odprte tudi za nenaročene stranke, ki se jim za obisk ob sobotah ni treba naročiti.

Ne spreglejte