Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 7. 2020,
17.05

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

14

Natisni članek

Koronavirus okuženi žarišče Cerknica

Torek, 7. 7. 2020, 17.05

3 leta, 10 mesecev

Novo žarišče v Cerknici: okužili so se na zasebni zabavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

14

koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V ponedeljek so potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, od tega pet v občini Cerknica. V tej občini imajo tako skupaj devet aktivnih okužb. Kot je poročal Radio Slovenija, so se zadnji prenosi okužb zgodili na zasebni zabavi, ki se je je udeležilo od 30 do 40 udeležencev, starih približno 30 let.

Poveljnik cerkniške civilne zaščite Matjaž Knap je za nacionalni radio dejal, da so udeleženci zabave govorili z ustreznimi službami in "bili tudi pohvaljeni, da so to sporočili že drugi dan po zabavi".

Udeleženci so dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Knap je dodal, da so bili tisti, ki niso kazali znakov okužbe in niso zaposleni v zdravstvenih domovih ali šolstvu, po usmeritvah NIJZ napoteni v službo. Zato obstaja bojazen, da je okuženih v resnici več, kot kažejo dozdajšnji podatki.

Kot je še dodal Knap, so vsem gasilskim društvom na Cerkniškem zato naročili, da se vrnejo na način delovanja, ki je bil v veljavi pred prvim valom, in da sprejmejo najstrožje ukrepe ter omejijo dostope v gasilske domove. Knap je občane še pozval, naj dosledno spoštujejo predpisane ukrepe, kdor potrebuje zaščitno opremo, pa jo lahko ob vnaprejšnjem dogovoru dobi na cerkniški občini, še poroča Radio Slovenija.

Koronavirus. Covid-19.
Novice Novi podatki: v ponedeljek potrdili 23 novih okužb #video

V občini omejujejo gibanja na javnih površinah

Na spletnih straneh cerkniške občine so medtem zapisali, da se je število okuženih na območju občine Cerknica drastično povečalo. "Tako imamo v občini Cerknica kar pet novih okužb, to pa pomeni devet aktivnih primerov," so zapisali.

Kot še dodajajo, bosta Občina Cerknica in cerkniška civilna zaščita omejili gibanja na javnih površinah. Odsvetujejo uporabo otroških igral, klopi na javnih površinah in športni infrastrukturi. "S tem želimo preprečiti druženje mladih, ki so na pragu drugega vala postali najbolj ogrožena skupina za prenos okužbe," je pojasnil župan Marko Rupar.

Župan: Omejite število stikov

Župan vse občanke in občane poziva, da se držijo vseh priporočil in ukrepov. Glede na to, da nekaj okužb izvira tudi z ene od zabav, župan opozarja, da "na žalost epidemiološka slika ne dopušča večjih druženj, zato je še kako pomembno, da v tem obdobju občani omejijo število stikov". "Dejstvo je, da je virus med nami, ali nam bo uspelo, da se mu izognemo, pa je odvisno predvsem od nas samih," so še zapisali.

Omejitev na deset ljudi?

Danes je sicer Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, omenil možnost zaostrovanja ukrepov. "Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na deset oseb," je dejal.

 

Vročanje odločb o karanteni 24 ur le na Obrežju

Vlada je na današnji dopisni seji izdala novelo odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih. Ta določa vročanje odločb o karanteni na določenih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko in na letališču Brnik le med 6. in 22. uro. 24 urno izdajanje odločb bo mogoče le na Obrežju.

Po odloku je vročanje odločb o karanteni še naprej mogoče le na mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko in mejnem prehodu za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).

Spremembe odloka na novo določajo, da mora ministrstvo za zdravje na kontrolnih točkah zagotoviti javne uslužbence za izdajo in vročanje odločb med 6. in 22. uro. Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer bodo uslužbenci prisotni 24 ur in bodo odločbe o karanteni vročali neprekinjeno.

Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji, so sporočili po seji vlade.

Spremembe tudi jasneje določajo dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom, da dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem, to je države na rdečem seznamu. Kot dokazila štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo.

Odlok po novem določa, da osebi, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, ob vstopu ne bo treba predložiti negativnega testa na covid-19.

Odlok prične veljati dan po objavi v uradnem listu, je še zapisano v sporočilu. (STA)

Ne spreglejte